изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:23 EEST
Акад. Георги Марков: Поведението на президента е заплаха за държавата ни    
Интервюта

САЩ не могат да победят „Ислямска държава“ без Русия и Китай



- Всяка страна, член на ЕС и НАТО, е заплашена от нападение на „Ислямска държава“ (ИД). Но има известно степенуване. Първо ИД удря бившите империи. Да не забравяме, че след Първата световна война Сирия, Ливан и Ирак се управляват под мандата на Франция и Великобритания при полуколониален режим. Там има стари сметки за разчистване. Тези две държави са най-застрашени. Германия не случайно отказва да участва в коалицията срещу ИД, тъй като германците са комплексирани от двете световни войни. Разбира се, и ние сме застрашени, и сме на топа на устата, защото сме близо до Турция. А Турция не е, както някои казват, кепост пред ИД , а е коридор. Защото Турция, Саудитска Арабия и Катар носят основна вина за създаването на „Ислямска държава“.

- А САЩ не носят ли вина?

- И САЩ също, тъй като унищожиха диктаторите на арабските държави и създадоха условия за Арабската пролет. Но Турция не само поддържаше ИД, през нея преминаваха доброволци и оръжия. Да не забравяме, че Турция изкупува контрабандно целия петрол на ИД.

- Външният министър Даниел Митов заяви, че България няма да приема повече бежанци, дори ЕС да иска това от нея. Възможно ли е?

- Явно Митов повтаря думите на Бойко Борисов. Но това трябваше да се каже още когато министър Румяна Бъчварова беше извикана в Брюксел. Когато унгарецът, чехът и полякът казаха „не“, и нашата министърка трябваше да каже - „не“. Но аз не вярвам на нашите политици, тъй като те много лесно се отмятат. Приказват едно пред своите избиратели, а съвсем друго в Брюксел или във Вашингтон. Много са двойствени.

- Противоречието между президента Плевнелиев, който обвинява Русия, че ще води хибридна война на Балканите, и премиера Бойко Борисов, който му отговаря „Аз не съм такъв голям ястреб“, докъде ще доведе ?

- Това противоречие тлее и Бойко Борисов отдавна трябваше да стегне „своя“ президент, защото той го посочи. Плевнелиев се увлича с русофобската си реторика, угаждайки на американците, надявайки се, че те ще го изберат за президент втори мандат. Това няма как да стане. САЩ могат да назначат външен и военен министър, но няма как да назначат президент. Така че Плевнелиев напразно се старае. Бойко Борисов казва „трябва да си мерим думите“. Но добре е не само да си ги мерят, а първо да мислят, после да говорят. Нашият президент изпада в някаква логорея, когато застане пред камери или пред чужд журналист. Русия не е никаква заплаха за Балканите сега. Заплахата е „Ислямска държава“. Затова Плевнелиев трябва да се откаже от русофобската си реторика. Същото важи за външния и за военния министър. Стига с тази хибридна война. Това, че някакви хакери са хакнали сайта на президентството, не означава, че идват само от Русия.

- Какво трябва да е поведението на държавниците ни в момента?

- Отдавна смятам, че поведението на държания ни глава е заплаха за държавата. Крайно време е този човек да бъде усмирен. Европейските държавници сменят тона и подхода си по отношение на Русия, защото затънаха в Близкия изток. Те видяха, че в арабския свят не може да има либерална демокрация. Там трябва да има диктотарски светски режими, каквито имаше преди, но имаше и икономика, и здравеопазване. Сега няма такива държави, но има „Ислямска държава“. Това е такова късогледство! Чудя се къде са тези мозъчни тръстове, къде е разузнаването им, къде им са геополитиците?

- Канцлерът Меркел ще промени ли политиката си на широко отворени врати за бежанци?

- Тя е принудена да се промени, защото губи рейтинг в Германия. Меркел се поддаде на корпоративния натиск, който аз наричам корпорациите срещу нациите. Корпорациите искат глобализацията да премахне всякакви национални граници, искат работна ръка, суровини и пазари. И понеже “Даймлер Бенц” обяви 5000 свободни работни места, корпорациите натиснаха Меркел и тя се огъна. Но какво ще работят тези хора, като не са квалифицирани? Първото поколение в Германия гастарбайтери от 50-60-те г. на миналия век положиха старание да се приспособят. А днешните казват - ние не искаме да се интегрираме. Ние сме различни и искаме да живеем по наши закони. Лично пострадах в едно заведение във Виена. Влизам на обяд и си поръчвам виенски шницел и бира. Отговарят ми - шницел - да, бира - не, защото „Алкохолът е вреден, ние, мюсюлманите, не пием алкохол.“ Понеже валеше дъжд, останах и ядох шницел с минерална вода под звуците на арабска музика в центъра на Виена...

- Трябва ли да се готвим за цивилизационен катаклизъм?

- Този сблъсък на цивилизациите, описан в книгата на политолога Самюел Хънтингтън от края на миналия век, вече е в ход. Мигрантите идват и казват - имаме право да живеем тук както си искаме и не признаваме европейската християнска цивилизция. Турският премиер Давутоглу обвинява, че ЕС се е превърнал в християнска крепост, която все някога ще падне. Той смята, че ние трябва да отворим врати за милиони мюсюлмани от Турция. Но какво ще остане от християнска Европа? Ние имаме право на самозащита. Когато няма разум в Брюксел, трябва да има поне инстинкт за самосъхранение. Възмущавам се, когато президентите започнат да подсмърчат за загиналите, защото те също са отговорни за тези жертви. Къде е държавата, къде е властта, къде е полицията и спецслужбите. Януари имаше атентат в Париж. Сега има извънрдно положение за 3 месеца. В Париж вероятно пак ще гръмне бомба след 4-5 месеца. Това означава, че терористите държат в ръцете си ЕС.

- Може ли да бъде спечелена войната с тероризма?

- Оказва се, че либералната държава има слаба имунна система. Тя казва - човешките права над всичко. Но и терористите имат човешки права, те са родени във Франция, там са възпитани, получавали са стипендии. Как ще убиват когото си поискат в ресторанти, на концерт, на плажа...? Те трябва да бъдат убивани, преди да убиват. Това е войната. А не Оланд да ми обявява война и да го охраняват 100 души. Какво се получава? Вземат мерки само за управниците. А те подсмърчат с по някоя свещ и цвете. Възмутен съм от това поведение! ЕС трябва да осъзнае, че има реална заплаха и че не може за всички, които идват тук, да има човешки права. 1% от 1 млн. души да са терористи, това е достатъчно.

- Смятате ли, че ще могат да се обединят ЕС, САЩ и Русия срещу „Ислямска държава?“

- Първо, САЩ, които несъмнено се разпореждат с ЕС, трябва да отстъпят крачка назад и да разберат, че не могат след края на Студената война да поддържат реномето си на единствена свръхсила и световен лидер. САЩ са свръхсила, но не са всесилни. И да разберат, че само заедно с други велики държави, включително Русия и Китай могат да победят ИД. Още повече, че САЩ са много уязвими откъм човешки загуби. Във Виетнамската война загубиха за 15 години 50 хил. души. Тяхната слабост е, че искат други да загиват вместо тях. Така е сега и в Близкия изток. Затова без Русия и Китай не виждам как ще се справя американците. Затова Обама трябва да престане да говори, че той командва коалицията и да казва: „Русия и Китай да дойдат в моята коалиция“. Ама кой си ти? Русия е унизена велика сила и не може повече да бъде унижавана. В съветската епоха тя имаше влияние в целия Близък изток. Сега й е останала една военоморска база и това искат да им вземат.

- Това, че в България има 28 хил. нелегални емигранти, не означава ли, че границата ни не се охранява така здраво, както се опитват да ни внушат?

- Заблуждават Брюксел, че сме готови за Шенген. Ние си разградихме границата. През т.нар. кльон не можеше да мине ни глиган, ни овца, ни бивол, а сега минават и болни животни. Излиза Румяна Бъчварова и какво да каже, горката: „Спокойно, корабът потъва нормално.“ Ние трябва да си заградим границата и да я охраняваме, защото бежанците вече избягват центъра и се крият в квартали като „Факултето“, а каналджиите ги прекарват към Сърбия. Те си имат нелегална мрежа.

- Това ли е началото на преселието на народите и преразпределението на териториите?

- Някога римските императори не са могли да допуснат, че империята им ще загине с цивилизацията, която са имали - крепости, легиони, амфитеатри, колизеум. Не са вярвали, че някакви диви варвари ще ги съсипят, но историята го доказва. Варварите могат да унищожат цивилизацията. Затова, когато преди 10 години употребих понятието „новите варвари“, соросоидите ме нападнаха. Да, сред мигрантите има нещастни жени, деца, но има и опасни терористи, които се крият между тях. Така че да си отворим очите и да си заградим не само нашия двор, но и ЕС да си загради двора.

Нашият гост:

Георги Марков е роден в Пловдив през 1946 г. Завършва история в Софийския университет. Специализира в Института за европейска история в Майнц, ФРГ. Професор, доктор на историческите науки, академик от 2008 г. От 1993 г. до началото на 2012 г. е директор на Института по история при БАН. Автор на близо 20 книги и учебници, специалист по нова история, международни отношения и войните в края на ХІХ и началото на ХХ век. Автор е на десетки студии и на монографиите “България в Балканските войни 1912-1913 г.”, “България - ключът към Голямата война 1914-1916 г.”, “Камбаните бият сами”, “Парола “Сабя” и др.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Акад. Георги Марков: Поведението на президента е заплаха за държавата ни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди