изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:27 EEST
21 НОЕМВРИ - ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО    
Общество На този ден православната църква отбелязва въведение Богородично. Въведение Богородично е един от големи църковнославянски празници и се чества като ден на християнското семейство и християнската младеж. В църковните песнопения той е назован \"предвестник на Божието благоволение към хората\". Историята разказва, че именно на този ден малката Мария - едва на три години, е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и отдадена в служба на бога.
ПО ПОВОД ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО, В ПЕТЪК ВЕЧЕРТА СЕ ПРОВЕДЕ ХXІ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН БАЛ НА  СДРУЖЕНИЕ \"МАЙЧИНА ГРИЖА\"- ДОБРИЧ. ЗА ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА ДОБРИЧ - БЕЛИТЕ ЛЯСТОВИЦИ НА БЪЛГАРИЯ - ДЕЦА БЕЗ РОДИТЕЛИ И В НЕРАВНОСТОЙНО СОЦИАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ - БЯХА СЪБРАНИ НАД 40 000 ЛЕВА.


Според преданията това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство. В православната традиция денят се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Коледа, когато честваме Рождество Христово. НДТ

Голям християнски празник е днес, отбелязва се така


Днес е Въведение Богородично, празникът се отбелязва като ден на християнското семейство и младеж. Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.
Древните отци на Църквата, като възпяват Въведение Богородично със свещени песни, разказват как Йоаким и Ана събрали своите роднини и приятели; млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Отроковица, а след тях родителите водели пречистата Дева и я довели до Йерусалимския храм.

Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Св. Герман, патриарх Цариградски, в една свещена песен влага такива думи в устата на св. Ана:
Принасям на Господа моя обет, произнесен в скръб чрез моите уста. Затова събрах свещеници и сродници и им казвам: \"Радвайте се с мене! Сега аз се явявам пред вас майка, довеждам дъщеря си и я предавам не на земен цар, а на Бога, Небесния Цар\".

Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и, за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднаж в годината само първосвещеникът.
Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като поличили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

Св. Дева Мария живеела при храма. Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени Богу, също така и вдовици, които служели в храма, подобно на пророчица Ана (Лука 2:36-38). Тук живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята пресвета Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя починала.

Св. Дева се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, опитни в Св. Писание и в ръкоделията. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела, обичала да чете Св. Писание. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение. Църквата я нарича прекрасна зора, от която изгряло Слънцето на правдата. \"Дух Светий\" - говори свещената песен - осветил тази, която пребъдвала вътре в храма и била хранена с небесна храна\".

Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но пресв. Дева им открила своето желание - да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

Иконата \"Въведение на Божията майка\" представя тригодишната св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Изобразеното на тая икона събитие трябва да ни внушава желанието да водим децата си в храма Божи, от млади години да ги учим на молитва и слушане Св. Писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помисли.

На празничната трапеза днес се слагат погача, риба, постни ястия и много плодове, празникът е по време на Коледните пости, но на този ден е разрешено и виното. Масата не се разтребва, тъй като според поверието, Богородица влиза през нощта да похапне от трапезата и да благослови дома и семейството.

По това какво е времето на 21 ноември народът гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ден с валежи пък предвещава снежна зима и богата реколта.


 


Сходни връзки

21 НОЕМВРИ - ДЕН НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди