изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:44 EET
7 свидетели в смъртна опасност след бягството на Йоско Костинбродския    
Новини

Бандата на Йосиф Йосифов разследвана за повече от 9 убийства и 3 отвличания в последните 15 години. По поръчка на боса от с. Безден са очистени поне петима от хората му, за да не пропеят, категорични са полицаи





Oколо 1700 осъдени престъпници, избягали от българското правосъдие в последните 20 години, се издирват и в момента в България и по света, сочат данни на прокуратурата. Това са убийци, рекетьори, наркобосове, похитители и други опасни бандити, които, вместо да изтърпяват наказанието си, се наслаждават на свободата си. В много от случаите тези подземни тартори харчат натрупани от престъпления милиони и тънат в лукс в най-екзотичните кътчета на земното кълбо, където и да ги заловят, няма да ги екстрадират у нас.

Повече от 10 г. тече дебатът защо в България не успяват да бъдат вкарани зад решетките най-знаковите престъпници. От началото на 2015 г. отново серия от бягства повдигнаха въпроса какви нови законови промени ще гарантират справедливо възмездие за всеки, престъпил закона. За да насочим вниманието към проблема и решаването му, в поредицата “Бегълци от правосъдието” ще ви разкажем за някои от най-прочулите се или останалите в сянка бандити, които успяха да се изплъзнат от наказание, какви пробойни в законите използваха и защо не са в затвора.

19 август 2003 г. Най-силният контрабанден бос по това време излиза от луксозния си дом в столичния кв. “Бояна” в сребрист “Мерцедес 600” и потегля към центъра. Шофьорът му, бивш борец, обичайно вози богаташа по т.нар. трасе на властта “Мизия”, което се смята за най-безопасно в София. На светофара на булевардите “България” и “Гоце Делчев” колата спира.

Последното, което митичният Филип Найденов-Фатик вижда, са двама души с маски на главите, които изскачат от тъмносин “Фолксваген Голф” и изпразват по един пълнител от десантен автомат “Калашников” към задната седалка на колата.

По-късно дошлите на място полицаи и следователи събират една лопата гилзи от асфалта. В тялото на Фатик попадат над 20 куршума.

3 часа по-късно млад висок и атлетичен младеж с прякор Шаки бърза към градинка в столичния кв. “Княжево”. Там го чака един от логистиците на зловещата банда за грабежи, отвличания и поръчкови убийства, ръководена от Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския.

“Дойде по една пътечка, успоредна на улицата, и ми даде един сак. Каза ми да го прибера вкъщи. Сакът беше дълъг около 60 см, тъмносин на цвят. Качих го в къщата и реших да проверя какво има вътре, защото тежеше доста. Вътре имаше десантен автомат “Калашников”, сгъваем приклад, къса цев, с калибър 7,62 мм. Пълнителят беше на автомата. Имаше и пистолет - сръбски”, разказва пред съдия 8 дни след покушението Хрисим Хрисимов. Той от месеци помага на бандата,

купува колата,

с която е

извършено

покушението

над Фатик,

и държи под наем тайна квартира, където Йоско и хората му се крият при нужда. Любопитството да погледне в сака и последвалото му посещение в Софийски градски съд, където разказва какво е видял и кой ръководи бандата, обаче рязко сменят посоката, в която поема животът му.

Въпреки че месеци след това Хрисимов изцяло се отказва от показанията си, а бандата на Йоско се измъква от обвинения за поръчковото убийство на Фатик, фаталният изход за свидетеля се оказва неизбежен.

11 години и 4 месеца по-късно на 4 декември м.г. Хрисимов излиза от заведението си в “Банишора” и се навежда, за да заключи. В това време зад него се чува стрелба, за няколко секунди по свидетеля са изстреляни 10 куршума, 8 попадат в тялото му, а минути по-късно Хрисимов издъхва.

В момента на смъртта си Хрисим е защитен свидетел по разследване на една от най-бруталните банди, действали у нас. Въпреки че групата е разследвана за 3 отвличания и повече от 9 убийства, тарторът й Йоско успява да се изплъзне от наказание вече повече от 15 години. В момента босът от софийското с. Безден е поредният беглец от правосъдието след серия от пропуски на обвинението и съда, заради които той

бе пуснат от ареста

и светкавично

избяга

от властите.

От изчезването му в началото на март 2014 г. освен Хрисимов показно разстрелян бе и втори ключов свидетел срещу Йосифов по друго дело срещу него за организиране на наркобанда. 34-годишният Красимир Гочев-Шмид бе убит с шест куршума с автомат “Калашников” пред дома си в Своге на 20 май м.г.

По случая бе задържан само физически извършител, но почеркът показва, че екзекуцията е заповядана от Йоско Костинбродския, категорични са разследващи. Полицаи обясниха, че Йосифов е прочут в подземния свят с най-безкомпромисните “наказания” на хората, решили да го издадат.

“24 часа” научи, че след бягството на Йоско в последните 12 месеца има оперативна информация за заплаха за живота на още 7 ключови свидетели, които са дали показания по делата за наркоразпространение и организиране на убийства на Костинбродския и хората му. Източници, запознати с разследването, съобщиха още пред вестника, че на всички застрашени е била предложена охрана, но част от тях са отказали.

Има оперативни данни, че 46-годишният

Йоско се укрива

в селищата близо

до границата

в Западна

България,

като на няколко пъти е получавана информация, че е пребивавал в Сърбия и Гърция. По същия начин Йоско се укриваше повече от 2 години в Гърция при предишно си изплъзване от полицията, когато бе арестуван в Солун и осъден на 3 години затвор за рекордните 3 дни. Умението да бъде неуловим и да убива свои хора

, превърнали се в заплаха, спасява Йосифов от решетките вече второ десетилетие.

Оперативните дела на полицията показват, че бандата на родения в село Безден мъж се създава към края на 90-те години и в нея влизат бандити от софийските квартали “Княжево”, “Бояна”, както и от градовете Банкя и Костинброд. Йоско командва извънстоличната група, а Асен Петров-Шаки или Шаката (бел. ред. - прякорът му идва от филма за Шака Зулу, защото е мургав) от “Княжево” е лидер на софиянците.

Започват с дребни обири и кражби на коли, а след 2000 г. стигат до въоръжени грабежи, рекет и отвличания. Още тогава се смята, че работят с действащи полицаи, които или участват в ударите, или съобщават, ако има опасност от провал.

Бандата, в която тогава влизат Йоско, Шаки, Богьовеца, Борис Арсов-Борчо, Данаил Георгиев-Джаки и брат му Стефан, е уличена през 2001 г.

за похищението

на шефа

на “Руен”

Стефко Колев

На съд обаче отиват само Джаки, чийто глас е идентифициран при обаждане за откуп, и Борчо, у когото е намерен ръчният часовник на Стефко Колев. И двамата са оправдани.

След разстрела на Фатик през лятото на 2003 г. полицията арестува бандата на Йоско и Шаки, но съдът ги освободи от ареста. Последва гневна реакция срещу магистратите на премиера Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, и крилатата му фраза: “Ние ги хващаме, вие ги пускате.”

След разстрела на Фатик полицията намира на сметището край Суходол опожарен “Фолксваген Поло”. В купето на колата са открити биологични следи, от които е взета ДНК. Но и досега не е известно кого уличава пробата.

Убийството на легендарния подземен бос променя отношенията в бандата и започва “вътрешното” разчистване на сметки.

Два куршума

вместо подарък

за рожден ден получава Борис Арсов-Борчо. Той е убит навръх празника за навършването на 25 г. на 28 ноември 2003 г. Късно вечерта зарязва гостите си вкъщи след телефонно обаждане и отива със своя “Фолксваген Голф” на среща близо до Боянската църква.

След няколко часа го намират мъртъв на шофьорската седалка, застрелян с 2 куршума в главата. Някои от приятелите му твърдят, че в разгара на купона е излязъл да купи дрога, други - че са го повикали да му дадат подарък много близки хора, с които не бивало да ги виждат заедно.

Говори се, че от цялата група, арестувана по случая “Фатик”, на рождения ден на Борчо бил само Шаки, с когото са заедно от деца. Още тогава от полицията обявиха, че Борчо е ликвидиран от своите заради

слух, че е пропял

за мокрите

поръчки

на бандата

Приятелски огън продължава 10 месеца по-късно.

На 31 август 2004 г. двама маскирани мъже влизат в кафене, използвано и като букмейкърски пункт в кв. “Княжево”, и откриват огън по клиентите. Застреляни са на място Асен Петров-Шаки и полицаят Кирил Живков, който случайно влязъл да пусне фиш. След минути в близкия квартал “Горна баня” избухва в пламъци аудито, с което килърите бягат от местопрестъплението. Вътре са намерени оръжията им - 2 пистолета “Хеклер и Кох” и един “Червена застава”.

За двойното убийство е обвинен хърватинът Иван Може и неизвестен досега съучастник, но съдът оправдава Може. След като излиза от ареста, чужденецът отива в заведение в Костинброд и се среща с Йоско.

Качва се в

джипа му и

изчезва завинаги

Йоско и хората му са оправдани по обвинението за отвличането на Може. Така и не се разбира защо е била срещата им. Едната от версиите е, че Може отишъл да получи обещани кървави пари от Йоско, след което е екзекутиран и закопан някъде. И досега трупът на Може не е намерен.

Не е открита ни вест, ни кост и от друг член на бандата на Йоско - Ради Калинов, който изчезва мистериозно през юни 2009 година. По случая се води дело за отвличане на Калинов, по което Йоско и хората му са заподозрени, но нямат обвинения.

Последно хората на Йоско бяха арестувани през ноември 2013 г., когато бе обявено, че Костинбродския, Ивайло Симеонов-Богьовеца, Вергил Славов, Александър Йорданов и Мариян Атанасов са извършили серия покушения, сред които опитът за разстрел на Кирил Кирилов-Киро Японеца и

отвличането

и убийството

на сина на

Венци Стефанов

и разстрела на собственика на ресторант “Пчела” Николай Иванов. Месеци по-късно през февруари 2014 г. изтекъл процесуален срок по друго дело налага Йосифов да бъде освободен от ареста. В рамките на 2 седмици от прокуратурата образуват две различни дела за заплахи, за да бъде върнат в ареста Костинбродския, но съдът не уважава искането. Когато в началото на март апелативната специализирана прокуратура постановява арест за Йоско по делото за банда за убийства, той вече е изчезнал. Докато делото тече задочно срещу Костинбордския свидетелят Боян Петракиев-Барона разказа пред съда как е носил на Йоско половин милион евро откуп от Венци Стефанов за сина му Димитър, но босът от Безден отказал да вземе парите. В подземния свят пък се говори, че Димитър Стефанов е

убит, защото

видял лицето

на дясната ръка

на Йоско

- Ивайло Симеонов-Богьовеца.

В следващите седмици предстоят поредни заседания срещу Йоско и бандата му в специализирания съд по двете големи дела. Запознати с разследването, потърпевши и свидетели обаче имат все по-малка надежда, че процесите ще завършат с дълъг престой в затвора на Йоско и хората му.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

7 свидетели в смъртна опасност след бягството на Йоско Костинбродския | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди