изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:31 EET
Ванга не е предсказвала Трета световна война    
Новини

Как изреченото от българския Нострадамус заживява самостоятелно. Пророчицата пред никого не е казвала, че Рим ще стане столица на халифата



"Ванга никога не е казвала, че ще има трета световна война или че Рим ще стане столица на халифата." Думите са на Жени Костадинова, автор на пет книги за Ванга. Първата й книга "Пророчествата на Ванга" излиза през 1997 г. и в нея са публикувани спомените за пророчицата на нейните приятели, събрани веднага след смъртта й.

В България интересът към личността и предсказанията на Ванга никога не е секвал. Тя е много популярна в Сърбия и Македония, а в Русия преди две години дори направиха филм за нея. Но изведнъж в началото на декември мъртвата пророчица стана световна новина, след като един от най-големите таблоиди - "Ню Йорк пост", й посвети материал, озаглавен „Трябваше да слушаме тази сляпа българска старица за ИДИЛ“. “Сляп мистик, за когото се твърди, че е предвидила 11 септември, цунамито от 26 декември 2004 г., разлива в атомната централа във Фукушима и раждането на ИДИЛ, също така е направила злокобни предсказания за 2016 г. и занапред", пише в статията, в която Ванга е наречена „Нострадамус на Балканите“. Същата история публикува и британският "Мирър", цитира я „Индипендънт”.

Малко по-рано темата "Ванга" бе засегнала и сръбската поп звезда Лепа Брена, която припомни как Ванга й предрекла "Ке земеш мъж у бело!" Лепа Брена е омъжена за легендата на сръбския тенис Слободан Живойнович.

Срещаме се с Жени Костадинова в Арт-къща "Куклите". Току-що е завършил Третият национален детски конкурс за приложно творчество „Виж моя ангел”. Вицепрезидентът Маргарита Попова, под чийто патронаж се провежда конкурсът, е връчила наградите. Но с въпросите си "отвеждам" Костадинова от света на приказното с директния въпрос предсказвала ли е Ванга, че през 2016 г. ще започне трета световна война.

Отговорът е категоричен: "Не е предсказала такова нещо. По години тя никога не е прогнозирала. Тези нейни "пророчества", започващи от 2000 г. и стигащи до 5000 г., тръгнали от сайта "Риа новости" преди 6-7 години, наскоро един турски блог си ги доизмисли и подмени, а в ерата на интернет всеки говори всякакви небивалици. Хората да бъдат внимателни, като четат такива "новини". Ванга е удобна чрез нея да се внушават всевъзможни послания, но търсещият истината не се доверява лесно."

Пророчествата, приписвани на Ванга и цитирани от световните таблоиди, всъщност вървят по години:

2016: Мюсюлманите ще завладеят Европа

2023: Орбитата на Земята ще се промени (каквото и да означава това)

2025: Населението на Европа ще достигне 0 (нула)

2033: Нивото на водата ще се повиши, заради разтопените ледници

2043, 2066...

2076: Комунизмът ще се върне в Европа

2084, 2100, 2130, 2170, 2187, 2201, 2262 и т.н., и т.н., годините продължават да вървят.

Последното публикувано „предсказание“ е за 3797 година. По това време всичко на Земята ще умре.

"Ванга е Балканския Нострадамус, днешният Нострадамус - и като велик пророк ще бъде цитирана често”, казва Жени Костадинова. - Жалкото е обаче, че я цитират некоректно. Всеки си измисля "пророчества" от нейно име - кое от кое по-нелепи, смесват се истинските й прозрения с лъжливи и това създава изкривен образ както на нейната личност, така и на мъдростта и дарбата й. Но с великите хора е така - митовете надживяват и тях, и оставеното от тях."

"За 20 годии изследователски труд върху личността и делото на Ванга не съм срещала човек, който да ми каже подобно нейно "пророчество" - коментира Костадинова друго приписвано на Ванга предвиждане - че Рим ще стане столица на новия халифат - със сигурност е измислено! Откъде е взето това нейно твърдение? Винаги, когато говоря за нейните пророчества, аз цитирам пред кого и кога - някакъв ориентир за време, ги е направила. Тя много внимателно подбира хората, пред които говори за политика и общочовешки теми. Точно защото е знаела, че с думите й ще злоупотребяват. Не че не го правеха още когато беше жива. Но пък днес, когато я няма във видимия земен свят, съвсем не може да се защити от вменени й нелепи думи и твърдения, целящи да внасят смут и страх сред хората. Точно от това Ванга се опитва да предпази присъстващите край нея и отказва да прави глобални пророчества. А направи ли ги, иска от хората, пред които ги е казала, да й дадат обет за мълчание. Има неща, които са орисани да останат тайна."

Питам Жени Костадинова за друго популярно "предсказание" на Ванга - че световният конфликт ще тръгне от изпуснат от лаборатория вирус. Отговорът също е категоричен: "Глупости! Пак съченения от името на пророчицата! Някои написаха романи за Ванга и цитират собствените си измишльотини като нейни твърдения. Това е кощунство. Но всеки да си носи отговорността пред собствената съвест и морал."

Задавам въпроса какво е имала предвид Ванга, като е казвала, че вижда България, Турция и Гърция заедно?

"Едно от най-старите й пророчества и още несбъднали се е за обединени балкански страни. Прави го през 1948 г. и казва: "Един ден Балканите ще се обединят. София, Букурещ, Белград, Атина и Анкара ще се съберат и ще преговарят, ще си подадат един на друг ръка." В разговор с Янка Такева (б.р. - председател на Синдиката на българските учители) през 1991 г. споменава, че не вижда опасност на Балканите, но все пак подсказва, че ще стане тревожно, ако се заговори един ден за Велика Албания. Как да тълкувам думите й? Спрямо първото изказване - възможно е ЕС да се разпадне и балканските страни да потърсят сътрудничество, да направят федерация. А колкото до Велика Албания - пази Боже от такъв сценарий, за какъвто знаем, че е възможен. И то в тези размирни години", казва Жени Костадинова.

"Ванга предсказала страдания за сърбите "оти псуват бога", но и българите го псуваме. Колко още ще страдаме заради това?", питам.

"Не е точно така. Тя казва: "Югославия ще стане на парчета, оти сърбите псуват Бога." А те наистина имат една много люта псувня... Ние нямаме такава. Вероятно думите имат силно значение и Ванга подсказва, че когато те вибрират във всекидневната реч, това е от значение. И се плаща. Словото е вид магия... За нас, българите, казва, че ще страдаме "оти сме безверници" - казвала го е много пъти и пред Нешка Робева, и пред проф. Димитър Филипов. Ванга държи много в училище да се изучава религията, да се учат децата на добродетели и ценности. Тя не прави разделение между религиите, уважава всяка една, защото според нея Бог е един, макар че винаги е твърдяла и е показвала с делата си, че е православна християнка. Ванга е казвала пред Янка Такева, че който от политиците въведе час по религии в училище, ще управлява най-дълго. Ако думите й са ми цитирани коректно, дано се замислят политиците ни."

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Ванга не е предсказвала Трета световна война | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди