изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:07 EEST
УБИТАТА В ОСЛО ГАЛИНА ВЕЧЕ Е ПОГРЕБАНА В РОДНИЯ ДОБРИЧ    
НовиниБългарката Галина Сандева, която бе зверски убита на 16 декември м. г. в Осло, вече почива в мир, пише „24 часа“. Жената е положена в най-отдалечената част на гробището в Добрич, където се извършват мюсюлманските погребения. Ритуалът е бил на 30 декември - месец и 3 дни преди Галина да навърши 29 години.




На плочата е изписано турското й име: Джумазие Хасан (Джиджи) 2.2.1987-16.12.2015.
Часове преди погребението ковчегът с тялото й, пристига от Осло с полет през Истанбул.
Близо 200 души оплакват момичето по мюсюлмански обичай в една от къщите на ромския кв. “Изгрев” в края на Добрич.
Галина живеела с майка си и баба си при честите си връщания от Норвегия. “Отиваше и се връщаше всеки месец. Харчеше парите, които беше изкарала, и отиваше пак. Купуваше главно хубави маркови дрехи”, казва майката пред норвежкия в. “Дагбладет”, който прати екип в България, за да търси истината по случая.
Две седмици след жестокото убийство на 16 декември м. г. норвежките медии се надпреварват кой ще даде по-нова и достоверна информация с надежда, че убиецът ще бъде разкрит час по-скоро.
“Случаят предизвика голям шум в Норвегия. Подобни жестоки убийства са рядкост, затова обществото е много чувствително към тях\", каза за “24 часа” Кан Фарук - един от пратениците на “Дагбладет” в България. Галина заминала за Норвегия в началото наминалата година, след като няколко години била в Германия. Станала проститутка от немотия. “Можех ли да я спра, тя е на 28 г., търсеше с нещо да си изкарва хляба”, казва майката.
Галина се връщала няколко пъти от началото и заминала за Осло отново преди няколко седмици. С нея били приятелка от България и двама норвежци. Пътували с нейната кола - сива форд фиеста с добричка регистрация - същата, в която предлагала сексуслугите, и в която била намерена мъртва от приятелката си на 17 декември в 17,19 ч. Момичето имало навика да се чува с майка си всеки ден по скайп На 16 декември вечерта обаче не влязло в профила си, както обикновено. Не се появило и на 17-и. Тогава жената се притеснила и започнала да звъни по телефона. Когато не успяла да се свърже, потърсила приятелката. Така научила за трагичния край на дъщеря си. След обяда на 16 декември преди изчезването Галина била с приятелката си у дома. Другото момиче излязло и когато се върнало, Галина вече я нямало. Като не дошла няколко часа, опитала да ѝ се обади, но Галина не отговорила. Приятелката обаче не посмяла да се обади на полицията Направила го едва на другия ден, когато открила тялото на младата жена.
Тогава позвънила и в България и разтреперана разказала на близките си какво се е случило. “Плачеше неудържимо. Ние бяхме в шок от едната страна на линията, тя - от другата”, разказва лелята на приятелката ѝ, която живее в селце, недалеч от Добрич.
Нито лелята, нито момичето искат да говорят с медиите. “Страхува се, много се страхува. Не смее да отиде сама в тоалетната. Спря да яде. Ето на̀ - новогодишната трапеза остана непокътната”, казва и бабата на момичето, което се върнало от Осло веднага след случката. На въпроса ще пътува ли обратно за Норвегия, всички са категорични - за нищо на света! “Нито тя иска, нито ние ще я пуснем. Изплашена е до смърт”, казват близките ѝ.
Страхуват се и други момичета от Добрич, които се прибрали от Норвегия и от други страни след като чули за убийството на Галина. Някои отишлили да се простят с приятелката си на 30 декември, преди да бъде погребана.
Когато научава, че на 4 януари има задържан за бруталното убийство на дъщеря ѝ, майката въздъхва с облекчение. Жената не вярвала, че полицията ще се трогне от убийството на една чужденка, казва адвокатката ѝ Камила Уйрмир. Когато преди 2 седмици отишла в Норвегия, за да разпознае тялото на дъщеря си, изразила съмнение, че някой ще работи здраво за разкриването на убийството. Сега обаче е по-спокойна: “Ако се докаже, че задържаният е извършителят, искам най-строго наказание. Смърт за смърт!”.
В Норвегия обаче няма смъртно наказание, обясняват норвежките журналисти. Такъв бил случаят с масовия убиец Брайвик, който получил максималното наказание - 20 г. затвор.
24-годишният етнически норвежец, задържан във връзка с убийството на Галина, бил роден в източната част на страната, разкриват норвежките медии. Той е арестуван на 4 януари след обяд - 2 седмици и половина след убийството. Според част от норвежките колеги - в дома му, според други - там, където работел на половин работен ден от ноември м.г. От националния регистър на населението се вижда, че се преместил да живее в Осло през 2011 г.
За да стигне до ареста, полицията работи денонощно, включително през коледните и новогодишните празници, казва полицейски инспектор Грете Лин Метлид.
Веднага след ареста и 3-часов разпит на заподозрения, полицията в Осло свиква спешна пресконференция. Въпреки късния час - 8,30 вечерта на 4 януари, полицията иска да информира за позитивния резултат, за да успокои настръхналото общество и проститутките, които са сковани от страх. Интересът към брифинга е огромен.
Инспектор Метлид съобщава,че арестуваният е известен на полицията с 2 малки нарушения - каране в пияно състояние през 2009 г. и катастрофа, заради която е осъден условно на 25 дни поправителен труд. От полицията припомнят, че тялото на Галина е открито на 17 декември в 17,19 ч. Още тогава полицията съобщава за бруталното убийство и приканва всички, които знаят нещо, да се обадят. Отначало се получават едва няколко обаждания. Хората се боят - норвежкият закон не преследва продаването, а купуването на секс и клиентите се боят от контакт с органите на реда. След като от полицията обявяват, че няма да преследват хората, дали информация за убийството на българката, сигналите потичат.
За 2 седмици и половина се получават 100-120 сигнала.  Разпитани са около 120 души. Развръзката идва, когато след дълго търсене оперативните работници успяват да намерят телефона на жертвата, който според разследването е купен в България. От този телефон на 16 декември около 21,32 ч на тел. 112 идва спешно обаждане. Позвъняването трае 8 секунди. Според част от норвежките медии полицията се обажда на 10-ата. Според други обаждането е прекъснато, но не е ясно дали това е станало от телефона на Галина, или от системата. Понеже отсреща не се обажда никой, от спешния телефон мислят, че позвъняването е “джобно набиране” - случайно натискане на бутоните при носенето в джоба. Никой не връща обаждането по-късно. Всеки месец се получават около 12-13 хиляди спешни позвънявания. Около 75% от тях не са спешни, обясняват от полицията пред норвежките медии.
Полицаите не могат да потвърдят със сигурност дали Галина е набрала номера, но обаждането идва от нейния телефон. Тъкмо часът на позвъняването - 21,32 ч на 16 декември, е и предполагаемият час на убийството. Малко преди това - в 19,14 ч, камерите засичат Галина в популярна световна верига за бързо хранене. После - в 20,38 ч - да пресича един от близките площади. Техническите експертизи установяват, че 60 минути след спешното обаждане телефонът ѝ вече е бил в района, където на 4 януари полицията арестува заподозрения. Тъкмо там е открит и апаратът - на около 100 м от дома на арестувания.
Галина започнала да продава сексуслуги от немотия. След като завършила техникума по облекло в Добрич, не успяла да намери работа в града и решила да замине за чужбина. Според майка ѝ нямала сводник. Тръгнала доброволно, справяла се сама. Връщала се често в родния град, за да похарчи парите, спечелени от продажбата на любов. С тях купувала предимно хубави дрехи и подаръци на племенника си. С част от парите, които изкарвала в чужбина, успели да обзаведат с нови хубави мебели и схлупената къщурка в кв. “Изгрев”.  24 часа/НДТ


 


Сходни връзки

УБИТАТА В ОСЛО ГАЛИНА ВЕЧЕ Е ПОГРЕБАНА В РОДНИЯ ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди