изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:07 EET
Свръхскорост! Суперярката комета "Каталина" лети към Земята    
Любопитно Едно от най-ярките небесни тела ще приближи до нашата планета на минимално разстояние на 17 февруари. Суперярката комета “Каталина” лети с огромна скорост към Земята. По думите на старши научния сътрудник към Главната астрономическа обсерватория на Русия Сергей Смирнов, удивителната комета ще може да бъде видяна от жителите на северните ширини на земното кълбо.

"Каталина" ще се приближи на разстояние от 108 милиона километра и ще може да се наблюдава в обсега на съзвездието Голямата Мечка", казва още ученият.

Небесното тяло е толкова ярко, че ще може да бъде видяно с невъоръжено око през нощта. За по-детайлно разглеждане на кометата ще е нужен телескоп или бинокъл.

Суперярката "Каталина" бе открита през на 31 октомври 2013 година от автоматизираната система за търсене на комети Catalina Sky Survey. През ноември 2015 година небесното тяло извърши първото си облитане на Земята.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Свръхскорост! Суперярката комета "Каталина" лети към Земята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди