изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:05 EEST
В Прага се проведе среща на върха на държавите от „непокорната“ Вишеградска четворка (ОБЗОР)    
Европейски съюзВ чешката столица днес се проведе среща на върха на държавите от Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария). Премиерите на четирите държави, както и поканените представители на Македония и България, обсъдиха начините за привеждане на притока на мигранти под контрол, включително възможността за укрепване на границите между България, Македония и Гърция.Решаването на проблема с бежанците изисква фокусиране върху пътя през Западните Балкани, заяви чешкият премиер Бохуслав Соботка. Той добави, че поканата към българския и македонския лидер да присъстват на среща на върха в Прага е отправена в знак на солидарност със западните балкански народи.

Соботка, чиято страна председателства Вишеградската четворка, обяви, че групата интензивно общува не само с Македония и България, но и със Словения, Хърватия, Сърбия и Гърция.
„Ако Турция не успее да регулира потоците, незаконната икономическа миграция може да бъде спряна по границите на Македония и България“, заяви премиерът на Чешката република.
Малко преди срещата в Прага унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Гърция не може да защитава южната граница на Европа. Той предложи по границите на Македония и България да бъдат издигнати гранични съоръжения, и настоя Гърция да бъде изключена от Шенгенската зона. Орбан увери, че страната му има готовност да предостави „човешки ресурси и материали на държавите, които са готови да изградят защитна линия южно от Унгария“.
На свой ред министър-председателят на Словакия Роберт Фицо също изрази съмнения относно способността на гръцките и турските власти да възпрепятстват движението към вътрешността на Европейския съюз, и подчерта, че е необходимо да бъде обсъден „План Б“, който предвижда по-ефективна защита на българските и македонските граници.
„Разчитаме на действието на плана между Европейския съюз и Турция. И аз искам да видя приятна изненада от нашите гръцки колеги. Но трябва да призная, че съм доста песимистичен. Ето защо ние говорим също и за „План Б“, който е за охрана на границите на България и Македония“, заяви словашкият премиер.
Срещата на върха в чешката столица завърши с приемането на Пражка декларация във връзка с 25-годишнината от създаването на регионалния съюз. В текста на документа държавите, някога оказали се зад Желязната завеса, призоваха за засилване на Европа и предупреждения за появата на разделителни линии на континента. Вишеградската четворка настоя „вратите на Европейския съюз да останат отворени“ за настоящи и бъдещи страни-кандидатки. Групата изрази готовност да подпомогне балканските страни и участващите в „Източното партньорство“. „Ние безусловно подкрепяме разширяването на Европейския съюз като инструмент за увеличение на зоните на стабилност и просперитет“, се казва още в текста на Пражката декларация.
Четирите държави постигнаха постигна обща позиция по преговорите относно британското оставане в ЕС. На пресконференция след срещата Бохуслав Соботка заяви, че е натоварен да я представи пред председателя на Европейския съвет Доналд Туск във вторник.
Бохуслав Соботка използва случая да подчертае, че Вишеградската четворка, заедно с България и Македония, иска по-тясно сътрудничество между граничните и разузнавателните служби, както и по-строг подход към трафикантите на хора. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В Прага се проведе среща на върха на държавите от „непокорната“ Вишеградска четворка (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди