изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:42 EEST
Иманяри изкопаха 3-метров ров, търсят 8 товара със злато на чорбаджия от Гюмюрджина (ВИДЕО)    
Новини Серия от набези са извършили иманяри в последните дни на територията на община Кирково, съобщи за 24rodopi.com . Разрушен е римският мост край Дрангово, а на гробището до Тюркян чешма край Могиляне, е изкопан ров с дълбочина 3 метра. Последно иманярите били на двете места в нощта срещу събота. Не е ясно дали са открити някакви ценни находки. Полицията в Кирково е сезирана за действията на иманярите.

Според народно предание, в района на Дрангово били заровени 8 товара със злато. Скрил ги преди Освобождението на България чорбаджия от Гюмюрджина. На дъното на езерото Синия вир лежал камък с надпис на арабски, който посочвал мястото.

Ровът се намира на 20 метра от гроба на 17-месечната Тюркян, която загина на 26 декември 1984 година по време на мирен протест срещу смяната на имената в Могиляне.

Освен в гробището, златотърсачите отново са посегнали на конструкцията на един от най-красивите мостове в Родопите - край Дрангово.

„Последният път идваха иманяри от Гърция, табелата на колата сочеше, че са от района на Ксанти. Разпитваха за стар бунар край селото. Някога тук е минавал пътят за Ксанти. Край него са били заравяни много алтъни. Мостовете в района са много стари, строени са заедно с пътищата за Беломорието", разказаха жители на Дрангово.

На няколко километра от границата има два моста, които според местните, са строени преди около 2000 години. Единият е в центъра на Дрангово и свързва двата бряга на река Дранговска. Висок е 5 метра и някога е бил петсводест, но два от сводовете са отнесени от водата след като иманяри са компрометирали конструкцията.

Местната легенда разказва, че за да се запазят толкова дълго време мостовете, е даван курбан. Човек е бил даден в жертва.

Често в последните години в Дрангово се появявали хора с фотоапарати и металотърсачи. Преди време тук беше арестуван иманяр, разбил тракийски храм от III-II век преди Христа. Мъжът успял да изрови от древното светилище, което се намира на самата гранична бразда с Гърция, 61 бронзови статуетки, сред които 17 тракийски конници и 8 монети с изображения на Зевс и Аполон. blitz.bg





  1. Уникална златна древна монета обогати българската история (СНИМКИ)
  2. ПРЕВРЪЩАТ ЗАЛДАПА
  3. Бизнесмен купи в САЩ незаконно изнесен златен тракийски венец и го върна в България
  4. В ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ
  5. БГ археолози откриха златния трон на владетеля Севт III
  6. Ново виолетово сияние над Царичина - извънземни или КГБ?
  7. Мъж се удави край Медвен, търсел златно съкровище в тайнствена подземна пещера
  8. Професор сред 50-те топ дилъри на антики у нас, използвал швейцарци за подставени лица
  9. Разкриха най-голямата резиденция на областен управител в Северна България през IV-VI век
  10. АНОНИМНО ДАРЕНИЕ ПОЛУЧИ ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ
  11. Разкриха болярска резиденция на Трапезица
  12. Тракийска колесница откриха край Свещари
  13. Извадиха сребърно съкровище за 35 млн. долара
  14. Уникални артефакти откриха на Памук могила пловдивски археолози
  15. Изтръгват с бой антични монети за над 2 млн. евро от иманяри
  16. Първата ни столица - някъде около Варна
 


Сходни връзки

Иманяри изкопаха 3-метров ров, търсят 8 товара със злато на чорбаджия от Гюмюрджина (ВИДЕО) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди