изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:06 EEST
ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЩЕ ИЗДИРВА ГРОБА НА ИВАН ХАДЖИВЪЛКОВ    
Общество Преди двайсетина дни граждани призоваха да бъде намерен заличеният в годините на румънската окупация гроб на възрожденеца Иван Хадживълков. Както знаем, Хаджи Иван е най-интелигентният и влиятелен българин в Добрич през 19-ти век.  През 1861-ва година, след като издейства от Високата порта в Цариград разрешение за строеж на българска православна църква в Хаджиоглу Пазарджик, Иван Хадживълков заделя крупна сума и започва да гради храма в собствения си двор. Три години по-късно, когато  църквата "Свети Георги" вече е построена, той дарява терена на града. На 90-годишна възраст авторитетният добруджанец е избран за председател на българската община в Добрич и стои на този пост, докато навършва 100 години. Умира през 1895-та на впечатляващите 125 години.

В знак на изключителна почит неговите съграждани го погребват в двора на църквата "Свети Георги", на четири крачки от входа на храма. През 1929 година обаче, когато Добрич е под румънска власт, гробът на легендарния възрожденец е заличен, мястото е изравнено със земята и застлано с плочи, а скромният надгробен кръст и паметникът са унищожени.



През 1977-ма година археологът Любка Бобчева предприема инициативата да бъде намерен гробът на Иван Хадживълков. Четирима възрастни добричлии свидетелстват, че костите никога не са вадени от гроба и всички подписват под клетва, че могат точно да посочат къде е била мраморната надгробна плоча. Във времето на абсолютната власт обаче комунистическата пропаганда проповядва, че "религията е опиум за народа". Идеята да бъде намерен гробът на възрожденеца и църковен деятел не успява да бъде завършена. По-късно с темата се захваща историчката Вяра Панайотова, която  събира доста архивни материали за добруджанския старейшина и успява да издейства да бъде поставен барелеф на Иван Хадживълков. За съжаление, след този акт на признателност името на видния родолюбец отново потъва в забрава.
120 години след смъртта на бележития възрожденец, добричлии поискаха да възродят паметта на обичания и тачен съгражданин, като намерят гроба му.  Оказа се, че един от потомците на Хаджи Баба е директорът на Хуманитарната гимназия в Добрич Тодор Георгиев. "Прекрасна инициатива,  каза той и изрази готовност да бъде включен в инициативния комитет за откриване на гроба на прадядо му. "Баба ми разказваше, че гробът е на няколко метра от храма. Като застанеш срещу църквата, вдясно, обясни правнукът на Хаджи Иван. Наследник на именития възрожденец се оказа и легендарният учител по английски в Добрич Георги Цветков, когото всички в града наричат просто Джека.



Идеята да бъде намерен гробът на Иван Хадживълков беше подкрепена от кмета на Добрич Йордан Йорданов, от отец Иван Дойчев, който е председател на църковното настоятелство на храма "Свети Георги" и от уредника в отдел "Възраждане" на РИМ Добрич Надежда Иванова. В благородната инициатива се включиха в-к "Нова добруджанска трибуна",  радио "Добруджа", Дарик радио, Медийна група "Добрич", в-к "Добруджанска трибуна" и сайтът за изкуство и култура "Подиум".
Имотът е църковен. Правилата изискват да се напише искане до Варненския и Преславски митрополит Йоан, който да разреши да се копае пред храма. Необходимо е и да има искане до министерството на културата. В момента се сформира инициативен комитет, който да работи по общоградската кауза.
Юлияна ВЕЛЧЕВА


 


Сходни връзки

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ЩЕ ИЗДИРВА ГРОБА НА ИВАН ХАДЖИВЪЛКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди