изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 04:56 EEST
Русия изгони Националния демократичен институт на Мадлин Олбрайт    
По света Главната прокуратура на Русия съобщи на официалния си сайт, че дейността на територията на Русия на Националния демократически институт по международни отношения (NDI), финансиран от САЩ, е нежелан на руска територия. Решението е взето «в резултат на проучване на постъпилите материали», се съобщава на сайта на Главната прокуратура. Отбелязва се, че дейността на института «представлява заплаха на основите на конституционния ред на Руската Федерация и сигурността на държавата».

«Информацията за приетото решение е изпратена до Министерството на правосъдието на Русия за включване на посочената организация в числото на чуждестранните неправителствени организации, чиято дейност е призната за нежелана на територията на Руската Федерация», — се отбелязва в съобщението.

Припомняме, че през юли миналата година Съветът на Федерациите по инициатива на комитета по международните въпроси направи списък с нежеланите НПО-та, в който влизаха 12 организации, в това число NDI.

В списъка присъстват: Фонд Сорос, Националният фонд за демокрация (NED), Международният републикански институт (IRI), Фонд Маккарти, Freedom House, Фонд Чарлз Стюарт Мот, фонд «Образование за демокрация» (FED), Източно-Европейски демократичен център, Световен конгрес на украинците, Украински световен координационен съвет и Кримска полева мисия по правата на човека.

Инициативата намери подкрепа от страна на Министерството на външните работи на Русия, Министерството на провосъдието и Главната прокуратура, които се съгласиха съвместно да преработят механизмите за забрана дейността на такива НПО-та в Русия.

Официалната цел на NDI, основана през 1983 г., е «прокарване на демокрация в развиващите се страни», към които след разпада на СССР е причислена и Русия, а и другите постсъветски държави. Организацията работи активно в Украйна, Белорусия, Грузия и Азербайджан.

 

Екс-посланикът на САЩ в Русия Майкъл Макфол, самопровъзгласил се за «специалист по демокрация, антидиктаторски режими и революции», преди своето назначаване на поста шеф на американската дипломатическа мисия в Русия дълго време работи като консултант точно на NDI в Москва.

Действащият ръководител на организацията — Мадлин Олбрайт, оглавяваща Държавния департамент на САЩ през 1997-2001 г. е бивш главен инициатор на военната операция на САЩ и техните съюзници от НАТО в Югославия.

Трябва да отбележим, че NDI е организация с щаб-квартира във Вашингтон — и съвсем не може да се причисли към неправителствените структури.

«Националният демократичен институт по международни отношения» e създаден от правителството на САЩ.

Неговото финансиране се извършва чрез «Националния фонд за демокрация» (NED), който на свой ред се финансира от Конгреса на САЩ чрез правителствената Агенция на САЩ по международно развитие (USAID), която организация в България промени името си на «Америка за България».

Припомняме, че МВнР на Русия, коментирайки прекратяването на работата на руския филиал на USAID през 2012 г., отбеляза: агенцията предприема опити да влияе върху политическите процеси вътре в Русия.

«Националният демократичен институт»e тясно свързан с Демократическата партия. По аналогичен начин «Международният републикански институт» (IRI) се лансира от републиканците. USAID превежда пари от NDI и IRI, а след това във вид на грантове ги разхвърля по НПО-та в различни страни.

NDI поддържа връзки с международни политически обединения, такива като Социалистическия интернационал (Социнтерна, в който влизат, в частност, френските социалисти от партията на Фр. Оланд), Центристкия демократически интернационал (в който влиза ХДС на Ангела Меркел) и Либералния интернационал (в Русия е представена чрез партия «Яблоко»).

Съдейки по отчетността на NED, за 4 година ( от 2011 до 2014 год)  фондът е подкрепил украински НПО-та с почти 14 милиона долара.

В документите се отбелязва активната роля на Института в събитията на Майдана, които доведоха до свалянето на законния президент на Украйна.  http://bgr.news-front.info

 


Сходни връзки

Русия изгони Националния демократичен институт на Мадлин Олбрайт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди