изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:41 EET
Големите терористични атаки в Европа през последните 10 години    
Новини Кървавите атаки на летището и в метрото на Брюксел са поредните в дълга верига нападения, извършени в Европа през последните години. Асошиейтед прес припомня някои от най-скорошните нападения.

13 ноември 2015 година
Екстремисти, свързани с терористичната групировка \"Ислямска държава\", атакува концертната зала \"Батаклан\" и други места в Париж, убивайки 130 души. Ключовият заподозрян, 26-годишният Салах Абделсалам, е арестуван в Брюксел на 18 март 2015 година.

14 февруари 2015 година
Омар ел Хюсеин, датски гражданин от палестински произход открива стрелба с автоматично оръжия в датски културен център, където се провежда конференция на тема \"Изкуство, богохулство и свобода\". Датският режисьор Фин Ньоргард бе убит, а трима полицаи са ранени. Нападателят успява да избяга и същата вечер убива евреина Дан Узан пред синагога, ранявайки и двама полицаи. Ел Хюсеин е убит няколко часа по-късно при престрелка с полицията, допълва Франс прес.

7 януари 2015 година
При въоръжено нападение срещу парижката редакция на сатиричния вестник \"Шарли ебдо\" са убити 12 души. Ал Каида на Арабския полуостров поема отговорността, заявявайки, че атаката е отмъщение за карикатури на пророка Мохамед, отпечатани от седмичника.

24 май 2014 година
Четирима души са убити в Еврейския музей в Брюксел от нападател, въоръжен с автомат \"Калашников\", френски ислямист, свързан с \"Ислямска държава\" в Сирия.

22 май 2013 година
Двама екстремисти, вдъхновени от Ал Каида, повалят на лондонска улица британския войник Лий Ригби, след това го убиват, наръгвайки с ножове.

март 2012 година
Стрелец, твърдящ, че е свързан с Ал Каида, убива трима еврейски ученици, равин и парашутисти в Тулуза, Южна Франция.

22 юли 2011 година
Антимюсюлманският екстремист Андерш Брайвик залага бомба в Осло, след това открива стрелба на норвежкия остров Ютьоя, убивайки 77 души, много от които - тийнейджъри.

2 ноември 2011 година
По редакцията на \"Шарли ебдо\" в Париж е хвърлена бомба, след като на корицата на списанието е поместена карикатура на пророка Мохамед. Няма пострадали.

7 юли 2005 година
В Лондон 52 жители на предградията загиват, след като четирима нападатели камикадзе, вдъхновени от Ал Каида, се самовзривяват в три влака на метрото и автобус.

11 март 2004 година
Бомби в три влака до предградията на Мадрид, взривени в час пик, убиват 191 души при най-тежкото нападение на ислямисти в Европа.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Големите терористични атаки в Европа през последните 10 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди