изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:44 EET
И ДОБРИЧ СЕ ВКЛЮЧИ В ПРОТЕСТА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА НА МАЙКИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ    
ОбществоРодители на деца с увреждания от Добрич също се включиха в националния протест пред парламента, който се проведе вчера. Сред тях са Стела Илиева, която е майка на Алекс, болна от детска церебрална парализа. Причината за протеста бе реалният отказ на институциите от реформи, нужни за прилагане на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която България ратифицира през 2012 г. Конвенцията е международен правен механизъм, инструмент за защита правата на хората с увреждания.

На него майките настояха за лична помощ за лица с увреждания и спиране на източването на пари от негодни проекти.
„Искаме спешно прилагане на чл. 19 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, в който се казва, че: „Държавите - страни по настоящата конвенция, признават правата на всички хора с увреждания да живеят в общността с възможности за избор, каквито имат всички останали хора и предприемат ефективни и подходящи мерки, така че хората с увреждания да бъдат подпомогнати за пълноценно упражняване на това тяхно право и за пълното им включване и участие в общността”. Настояваме за лична помощ за лица с увреждания и спиране на източването на пари от негодни проекти. Искаме размерът на тази помощ да се равнява на две минимални работни заплати, както в услугата „Приемно семейство”.  Искаме регистър и анализ на сектора, което ще покаже какъв ресурс е нужен за нормална политика в тази сфера. Искаме да спре ограбването на обществото от Министерството на труда и социалната политика чрез уврежданията на децата ни. Настояваме също така за отмяна на субсидиите на "национално представените" организации на и за хора с увреждания, защото те са се превърнали в номенклатурен придатък на администрацията. Информацията сочи, че 11 милиона лева са субсидиите за национално представените организации на хора с увреждания за 2016 г., като това са подарени, безотчетни пари“, сподели Красимира Обретенова – председател на родителската организация на семейства с деца с увреждания и техни приятели „Св. Мина” – Добрич, която бе сред организаторите на протеста.
Да подкрепят майките дойдоха изпълнители като Гери Дончева, Устата и Кирил Маричков. НДТ


 


Сходни връзки

И ДОБРИЧ СЕ ВКЛЮЧИ В ПРОТЕСТА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА НА МАЙКИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди