изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:51 EET
Пенчо Маркишки, БАН: Метеорният поток Персеиди е видим от 18 юли до 24 август, пикът му е около 12 август 5 Август 2016 | 14:30    
Новини Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен” при БАН, в интервю за Агенция „Фокус”, по повод метеорния поток Персеиди.


Фокус: Г-н Маркишки, очаква се през август да видим метеорния поток Персеиди. Разкажете ни повече.
Пенчо Маркишки: Метеорният поток Персеиди е видим от 18 юли до 24 август. Максимума, когато се наблюдават най-много метеори на час, е в нощите около 12 август. Тази година максимума на метеоритния дъжд за съжаление за България се пада през деня - от 16.00 до 18.30 часа. Друго условие, което затруднява човек да види метеоритния дъжд тази година е, че луната в нощите 11 срещу 12 и на 12 срещу 13 август ще залязва между 01.00 и 02.00 часа. Това значи, че условията за наблюдение ще са подходящи във втората половина на нощта. Тези условия няма да попречат тези, които наблюдават потоците да отидат извън града, където няма светлини и където условията са добри. На тях няма да им бъде проблем да изчакат нужното време, за да могат да наблюдават явлението. На много места в България има школи от ученици, които вече са планирали такива наблюдения. Ще има желаещи, за да го гледат и хората, които се намират във високопланинските райони ще имат най-благоприятните условия. Луната наистина трябва да залезе, в противен случай ще бъдат видими само най-ярките метеорити.
Фокус: Казахте, че пикът им ще бъде през деня, можем ли да използваме специални уреди, за да ги видим?
Пенчо Маркишки: Няма начин да ги видим. Северна Америка ще ги наблюдават тогава, тъй като за тях това се пада в края на нощта, защото те са с 9 часа назад. През нощта, когато се наблюдават метеоритите, те ще могат да се видят с невъоръжено око, тъй като се появяват по цялото небе и няма начин да бъде предвидено, къде ще се появи. Могат да бъдат направени и групи от няколко души, които са екип и сядат с гръб един към друг, така че всеки да вижда някаква част от небето. След това чрез комуникацията между участниците се определя общия брой на метеори за час, която информация е ценна и може да бъде изпратена в Международната метеорна организация (АИМО).
Фокус: Колко често можем да наблюдаваме подобни явления?
Пенчо Маркишки: Всяка година земята преминава през различни облаци от космически частици, които предизвикват метеорните потоци. Най-големите потоци, освен Персеиди, са Джеминиди и Квадранти. Това са най-интензивните потоци през годината. Джеминиди са около 14 декември, а Квадранти са около 4 януари. Това значи, че земята в определени моменти от годината преминава през тази облаци от метеоритни частици или казано по друг начин - през метеоритно роене. Това роене са частици, които се разсейват от опашката на вече минала комета. Всеки метеорен поток си има така нареченото родителско тяло. Специално за Персеидите това е кометата Swift-Tuttle- 109P. Тази комета има период 130 години, което значи, че тя е дългопериодична. Последно е преминала през вътрешните части на Слънчевата система на 11 декември през 1992 година. Тези частици, които тя е оставила след себе си чрез праховата опашка, продължават да се разсейват десетки и стотици години след като една комета мине. Тези метеоритни роеве, които се движат по орбита близка до тази на кометата, образуват метеорния поток Персеиди. За това Земята, когато преминава през тези облаци, се наблюдава повишен брой, както хората ги знаят макар и неправилно - падащи звезди. Това е причината, която поражда такива явления.
Фокус: Те опасни ли са?
Пенчо Маркишки: Не са опасни. Това са малки частици от порядъка на сантиметри и милиметри, които навлизат с висока скорост в атмосферата. Специално Персеидите са едни от бързите потоци и навлизат с около 60 км/с. Това е сравнително висока скорост и поради триенето с въздуха се нажежават до висока температура и изчезват в атмосферата. Термина изгарят не е съвсем правилен, тъй като под изгаряне се разбира окисление и пламък, а това е изгаряне с изпарения. По този начин всички метеорни потоци имат скорост, с която техните частици навлизат. Тя може да бъде различна. Персеидите са от бързите потоци и имат до към 70 км/с, но има и бавни потоци, които са много бавни и навлизат в атмосферата с 12 км/с.
Фокус: Можем ли да сбъркаме изгарянето на метеоритните потоци в атмосферата с изгарянето на някакъв вид „космически боклук”?
Пенчо Маркишки: Космически боклук са остатъците от спътници. Умишленото сваляне на сателити в атмосферата става с предварително плануване. Има сайтове, в които може да се види на кои дати, в кои части на Земята могат да се наблюдават подобни случай. Това не е често явление. Няма как да се сбърка едното с другото. Обикновено старите сателити биват издигнати на по-висока орбита около планетата и биват оставени да си обикалят там. В много редки случай, когато издигането им е невъзможно се приема умишлено планирано вкарване в сателитната система в атмосферата на Земята, при което той изгаря. Това обикновено се прави над океаните, защото може до земята да достигнат някакви отломки. Персеидите са естествен процес и явление.
Фокус: Има ли други интересни космически събития през това лято?
Пенчо Маркишки: На 5 и 6 август, 30 мин. след залез слънце, ще бъдат видими всички 5 ярки планети в слънчевата система на Запад и Югозапад , много ниско на хоризонта. Това са Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Заедно с тях и редом с тях ще бъде и младият сърп на Луната. Нейният сърп ще се наблюдава в права линия, подредена с тези 5 планети.
Росен ГЕОРГИЕВ
http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Пенчо Маркишки, БАН: Метеорният поток Персеиди е видим от 18 юли до 24 август, пикът му е около 12 август 5 Август 2016 | 14:30 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.32 секунди