изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:27 EEST
Предстои да се анализират щетите от пожарите в Болата    
НовиниПри извършени планови проверки от охраната на северните защитени територии при РИОСВ –  Варна, на 27 юли и 3 август в резерват „Калиакра“ е констатирано наличие на изгоряла площ от около 110 дка.


Засегнатата територия се намира от лявата страна на главен път с. Българево, община Каварна – нос „Калиакра“, на около 1, 5 км от кръстовището за местност „Болата“. Това отговориха от РИОСВ – Варна на запитване за щетите за екосистемата от пожарите в района на местността Болата.
„До настоящия момент в екоинспекцията не са постъпвали сигнали и информация за възникнали пожари. Констатирано е, че пожарът е низов и е засегната територия от сухи тревни съобщества и храстовидна растителност. Засегнатата територия от пожара представлява 1,6% от общата площ 687,50 ха на резервата.
Предстои да се анализира размера на нанесените щети. Предвид относително малкия процент на засегнатата територия, се очаква бързото й възстановяване“, посочват от РИОСВ.
Оттам припомнят, че растителният свят в защитената територия наброява над 450 вида висши растения, от които 45 са редки, застрашени от изчезване и ендемити – калиакренско плюскавиче, калиакренска метличина и калиакренски игловръх. Тук се намират най-големите находища в България на теснолистен божур, широколистна гърлица, седефче, лесингово коило, сарматска балевалия, кавказки пелин и др. На територията на резервата се срещат 14 вида земноводни и влечуги – сирийска чесновница, дървесницата, кримски гущер, змиегущер, слепок, смок-стрелец, шипобедрена и шипоопашата костенурки.
 


Сходни връзки

Предстои да се анализират щетите от пожарите в Болата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди