изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:11 EET
ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ОЧАКВАТ ОКОЛО 200 КГ СЛЪНЧОГЛЕД ОТ ДЕКАР ЗАРАДИ СУШАТА    
ЗемеделиеОколо 200 килограма слънчоглед от декар се очаква да бъдат прибрани в Добричкия регион след повече от два месеца засушаване, съобщи на БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. По думите му в землищата, където от юни не са падали валежи, добивът вероятно ще бъде и по-нисък.

Добричка област е сред най-големите производители в страната на маслодайно семе като през тази стопанска година площите със слънчоглед достигат около 810 000 декара.
Земята е много суха, последният дъжд, при който паднаха около 7 литра на квадратен метър, само обра прахоляка, без да има никакво стопанско значение, поясни председателят на браншовата организация. Костадинов добави, че при неблагоприятните обстоятелства изкупната цена на слънчогледа е почти колкото през миналата година - 630 лева за тон.
Заради сушата жътвата на слънчогледа в региона се очаква да започне по-рано от обичайното - до десетина дни, коментира за БТА селекционерът в Добруджанския земеделски институт главен асистент д-р Галин Георгиев. Ученият също потвърди прогнозата за среден добив около 200 килограма в повечето райони на областта, където не е валяло. Там, където обаче са паднали локални дъждове, стопаните ще приберат около 250-300 килограма семе от декар, каза селекционерът. Георгиев добави, че на места посевите са много изгорели и е възможно семето да е недоизхранено и маслеността да бъде по-ниска. НДТ
 


Сходни връзки

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ОЧАКВАТ ОКОЛО 200 КГ СЛЪНЧОГЛЕД ОТ ДЕКАР ЗАРАДИ СУШАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди