изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:55 EET
Монтираха паметника на ген. Колев в Добрич, "Шуми Марица" звучи от него    
НовиниПаметникът на ген. Иван Колев вече се издига в градинката до концертна зала "Добрич". той бе монтиран днес в присъствието на автора си скулптора Александър Хайтов и народния представител и лидер на НФСБ Валери Симеонов.


За изливането на монумента са използвани 3,5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната. Постаментът на паметника е готов. Целият паметник, включително с постамента, е близо 6 метра.

В предното копито на коня е монтината фотоклетка, която отчита преминаването край паметника. При това се задейства изпълнението на марша, който е бил национален химн на България от 1879 (официално от 1886) до 1944 (официално до 1947) г.

Проектът е на скулптора Александър Хайтов. Паметникът е излят в леярна край София.
На следващ етап ще бъде оформен мемориален комплекс с двайсет плочи, върху които ще бъдат изписани имената на 1053 войници и офицери, загинали при отбраната на Добрич.

В задната част на постамента е оставена кухина, където бе зазидана пръст от градината на родната къща на ген. Иван Колев в с. Бановка, Бесарабия, донесена преди години от Георги Чунчуков.

Новият проект струва не повече от 200 000 лева. Част от сумата – 80 000 лева, са осигурени от бюджета на Община Добрич.  Народният представител и лидер на НФСБ Валери Симеонов осигурява част от финансирането на паметника.
 


Сходни връзки

Монтираха паметника на ген. Колев в Добрич, "Шуми Марица" звучи от него | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди