изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:39 EEST
Поклон пред героите на Добричката епопея    
НовиниСъс заупокойна молитва във Военното гробище-музей започнаха честванията по случай 100 години Добричка епопея. Там  представителна част на Военноморските сили отдаде военни почести.




На поклонението пред паметта на загиналите в сраженията за Добрич на 5-7 септември 1916 година присъстваха кметът Йордан Йорданов, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, народните представители Румен Иванов, Живко Мартинов, Валентин Николов и Калина Балабанова, полк. Джихан Ерен – военен аташе при посолството на Турция, Детелина Николова – областен управител, Иво Пенчев – председател на Общинския съвет, контраадмирал Митко Петев – командир на Военно-морските сили, бригаден генерал Явор Матеев – командир на 68-а бригада – Пловдив, Тошко Петков – кмет на община Добричка и Донко Марев – председател на Общински съвет на Община Добричка. Сред гостите бяха Елена Стоянова, Сергей Стоянов и Иван Лефтеров – родственици на ген. Иван Колев, Виктор Генчев – кмет на Бановка, Николай Иванов – председател на Българската асоциация на българите в Украйна, почетни граждани на Добрич, представители на политически партии и движения, на обществени организации, културни и образователни институти, граждани и гости на Добрич.
Заупокойна молитва в памет на героите, загинали в Добричката епопея, отслужиха митрополит Йоан, отец Иван Дойчев – архиерейски наместник на Добричка духовна околия, свещеници от храмовете  в Добрич и гости.
„Светата църква винаги благовести мира, но виждаме, че има военни действия и днес . Особено събрани на мястото на покоя на всички войни, паднали в онази велика Добричка епопея, в отбелязване на сто години от това грандиозно събитие, но печално, защото води до смъртта на 1053 човека и над 2400 ранени. Загинали войни в една битка, която безспорно свидетелства за едно – че никога не е добре да има братоубийствени войни и че войната е едно велико зло, което винаги е носило своите последствия за близките сродниците, за живеещите тук и на всяко място, където са се разразили битки. Виждаме многобройните кръстове, които свидетелстват за покойните човеци и другия обелиск, който е излаз на паметта на живите, които искат в създанието си да запазят паметта за тези, които не са сред нас.
Бог да прости всички войни, паднали за освобождението на Добрич, пострадали в тази чутовна битка, която се разразила в периода 5-7 септември и в отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война и онова, което се е случило в целия неин ход“, каза Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.
„Тук става едно от най-големите сражения за освобождението на поробената от румънците Добруджа. Три дни върви кървавата отбрана, известна като Добричката епопея. Два дни по-рано румънците са избили 57 мирни граждани на Добрич, отвлекли са стотина интелектуалци и са напуснали града. Българските войски, предвождани от генералите Тодор Кантарджиев Христо попов, Иван Колев предприемат настъпителна операция, Добрич е освободен, но многобройният неприятел атакува отново. Фронтът обхваща 20 километра. Вражески огън и артилерийска канонада от всички страни. Българската команда е „нито крачка назад“. В свещената битка за спасяването на града ни загиват 1053 български воини, ранените са 2324. След това мястото, на което се намираме е превърнато във военно гробище. Гражданите на Добрич устройват траурна церемония, погребват и оплакват всички загинали -   и освободители, и окупатори, и герои, и разрушители“, припомни в словото си кметът Йордан Йорданов. Той цитира думите на Дора Габе: „Простете ни, покойници скъпи, че не дадох живота си, като вас, за тази свидна земя“.
„Днес във военното гробище лежат останките на 6 национални армии, тук са си дали вечна среща костите на загиналите от 13 националности от 6 различни вероизповедания. Днес тук са намерили вечен покой над 3500 жертви на войните. И днес, 100 години след кървавата Добричка епопея,  ние честваме двоен подвиг – на българските бойци, показали на целия свят как се люби България. Честваме и подвига на жителите на Добрич, показали на човечеството какво значи милосърдие и всеопрощаваща любов. Почивайте в мир, герои!“, каза още Йордан Йорданов.
На обелиска във военното гробище-музей бяха положени венци от името на премиера Бойко Борисов, на министъра на отбраната Николай Ненчев, началника на отбраната генерал Константин Попов. Кметът на Добрич, областният управител, народни представители, почетни граждани, ветерани и други също отдадоха почит пред паметта на загиналите. НДТ

 


Сходни връзки

Поклон пред героите на Добричката епопея | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди