изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:34 EET
Кристалина влиза официално в битката за ООН    
Новини Премиерът Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Така правителството сменя досегашната кандидатура от българска страна на Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО:


"Ирина Бокова действително положи много усилия. Искахме да видим какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-и септември. Резултатът е с едно място надолу и сме изпреварени от доста страни и в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа считаме, че Кристалина Георгиева ще е по-успешна кандидатура", заяви още Борисов.

Във връзка с решението, премиерът коментира, че "може да се очакват тежки компроматни войни".

„Трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно, да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към г-жа Кристалина Георгиева“, заяви министърът на външните работи Даниел Митов.

Само преди ден самата Бокова говори по темата пред "24 часа" като обясни, че "не виждам сериозна причина да се оттегля. Никой от другите кандидати, дори и тези с по-лоши резултати, не го правят, защото истинското състезание тепърва предстои".

Според регламента, дори да не бъде подкрепена от правителството, Бокова може да продължи да се бори за поста. Ако това се случи обаче, тя ще застане рамо до рамо с Кристалина Георгиева, която вече официално има политическата подкрепа на България.

Преди по-малко от седмица пък самата 63-годишна Кристалина Георгиева, която е икономист и еврокомисар по бюджет намекна, че остава в надпреварата за генерален секретар на ООН. Изказването й беше направено на форум, организиран от Международния институт за мир:

„Поласкана съм от това, че много хора ме окуражават да се кандидатирам”, заяви Георгиева по време на речта си.

Тогава тя остави топката в ръцете на българското правителство.

Самата Ирина Бокова получи 6 гласа "насърчавам", 7 "не насърчаваме" и 2 "без мнение" при последното гласуване. Първи в надпреварата продължава да е бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

Следващият вот ще е в началото на октомври.

На него ще има промяна в регламента при гласуването. На този вот бюлетините на петте постоянни членки на Съвета за сигурност  (САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания) ще са с различен цвят от тези на десетте непостоянни членки.

Така въпреки, че гласуването ще остане тайно, ще се даде възможност на кандидатите да разберат дали някоя от петте постоянни членки ще им наложи вето.

Инициативният комитет, номинирал Бокова: Това е саботаж

Инициативният комитет, който номинира Ирина Бокова за шеф на ООН, определи слуховете за евентуална смяна на кандидатурата ѝ като саботаж от конкурент в собствената държава.

В официалната си "Фейбсбук" страница комитетът заявява, че тези слухове се отразяват негативно върху гласуването в Съвета за сигурност и показват липса на последователна държавническа позиция, съобщи NOVA.

От друга страна, началникът на кабинета на шефа на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, заяви, че макар да е голяма загуба за Еврокомисията, Кристалина Георгиева би била силен генерален секретар на ООН.

Междувременно днес Русия официално опроверга информациите, че съвместно с Германия е договорила издигането на Георгиева.

Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите, че Русия може да подкрепи подобни действия, са лъжа.

Това заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, отговаряйки на въпрос на ТАСС относно съобщения, че канцлерът Ангела Меркел е уговорила руския президент Владимир Путин да подкрепи като кандидат от България на поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатия по-рано от София Ирина Бокова.

"Неотдавна, в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Ханчжоу, германската канцлерка се опита да повдигне пред руското ръководство въпроса относно възможността руската страна да подкрепи друг кандидат от България вместо официално издигнатия", каза Захарова.

"В отговор на госпожа Меркел ясно и еднозначно бе казано, че издигането от една държава на кандидатура за поста генерален секретар на ООН е изключително и суверенно решение единствено на самата страна, а всякакви опити пряко или косвено да се влияе на подобни решения са неприемливи."

"Ние видяхме в българската преса публикации, че Русия уж била въвлечена в подобни игри за смяна на кандидатите, а ръководството на България смята да промени решението си и да преназначи кандидата под натиска на някакви външни играчи. Това не може да се нарече другояче освен опит да бъде въвлечена нашата страна в някакви задкулисни игри", добави говорителката на руското външно министерство.

Съобщенията в някои медии, че Русия се била съгласила да подкрепи друг кандидат от България за поста генерален секретар на ООН, вместо официално издигнатата директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова, не съответстват на действителността, заяви и Дмитрий Песков - прессекретар на президента на Русия, цитиран от ТАСС.

"Това не е така", каза той, коментирайки съобщенията, че подобна договорка уж била постигната по време на срещата на руския държавен глава с канцлерката на Германия Ангела Меркел в кулоарите на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Китай.

ТАСС припомня, че Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО, на 11 февруари т.г. бе предложена за генерален секретар на ООН от постоянното представителство на България при ООН. Постът, който от 2007 г. се заема от южнокорееца Бан Ки-мун, ще се оваканти на 1 януари. Според съществуващите правила, за да бъде назначен на този пост, претендентът трябва да събере 9 гласа "за", включително и гласовете на всички постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. След това името на кандидата ще бъде внесено за утвърждаване от Общото събрание на световната организация.

http://www.vesti.bg

Източник: БГНЕС     Редактор:




 


Сходни връзки

Кристалина влиза официално в битката за ООН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди