изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 01:26 EEST
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗБИРАТЕЛИТЕ ОТНОСНО ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ    
Новини Изборите се произвеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване и осигуряват свободно изразяване на волята на избирателите. Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг. Всеки избирател има право на един глас.


Едно лице не може да участва в повече от едно качество в един вид избор - кандидат, наблюдател, застъпник, представител на партия, коалиция или инициативен комитет, член на избирателна комисия, анкетьор, придружител и друго подобно.
Последици при неупражняване на избирателното право
Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличават от избирателния списък за следващите избори и се вписват в списъка на заличените лица при условия и по ред, определени от Централната избирателна комисия.
Избирателите може да упражнят избирателното си право на следващите избори, като подадат лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно писмено заявление до съответния компетентен орган по постоянен адрес. Заявлението може да бъде подадено и с електронен подпис. Заявлението за вписване в избирателните списъци се подава не по-късно от 30 дни преди изборния ден, а след този срок има възможност да бъде дописан в изборния ден или да бъде изключен от списъка на заличените лица преди изборния ден или на самия ден. Обновяването на избирателните списъци се извършва въз основа на подадените от гражданите заявления и документи.
Не се прилагат по-горе описаните ограничения, ако избирателят докаже наличието на уважителни причини, които са го препятствали да гласува. Уважителни причини са отсъствие от страната за периода на произвеждането на съответния вид избори, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства.
За удостоверяване наличието на причините за възпрепятстване на гласуването избирателят трябва да представи пред компетентния орган съответните документи. Не се прилагат по-горе описаните ограничения за българските граждани, пребиваващи извън страната, лицата с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право. 

ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ В НЕДЕЛЯ

За първи път гласуването е задължително. Трябва да си поискаме бюлетина за референдума

 

182 062 избиратели от област Добрич са с право на глас на изборите за президент и националния референдум, които ще се проведат в неделя, сочат данните на Районната избирателна комисия.

За първи път гласуването е задължително.

Общо 15 са секциите в област Добрич, където ще се гласува машинно, съобщават от областната администрация. Най-много – 11, те са в областния център Добрич, а в общините Балчик и Генерал Тошево - по 2 секции.

Община Добрич обяви десет избирателни секции, които са подходящи за гласуване на граждани с увреждания. Те са разположени в детска ясла № 4, Средно училище „П.Р. Славейков”,  дирекция „Социално подпомагане” на бул. „Добруджа”, основно училище „Хан Аспарух”, Общинския младежки център и други. Местата, в които гражданите със зрителни или двигателни затруднения могат да упражнят правото си на вот на 6 ноември, са публикувани в официалния сайт на общината. От местната администрация допълват, че в сградите, в които има избирателни секции на първия и втория етаж, гражданите с увреждания могат да ползват по-лесно достъпните секции на първите етажи. Това са предимно сгради на училища и детски градини. Допълнителното предназначение на съответните избирателни секции ще бъде обозначено с табели и знаци. В същото време тези гласоподаватели могат да пуснат своите бюлетини и в избрана от тях секция. В деня на президентския вот и на националния референдум Община Добрич ще осигури специализиран автомобил за транспортиране на хора, които се нуждаят от помощ за придвижване до тъмната стаичка.  Заявки могат да се подават всеки ден на телефони 058-600-416 и 058-600-702. Заявки ще се приемат и в изборния ден в часовете от 7 до 19, уточняват от общинската управа. Предварителни заявления за ползване на превоз могат да се подават тази седмица и до местната транспортна фирма ПГ „Комерс”, която има специализиран микробус за хора с увреждания – услугата ще е на цената на билет за градския транспорт. А телефонът за заявки е 058-601-400.

НДТ



 


Сходни връзки

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗБИРАТЕЛИТЕ ОТНОСНО ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди