изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:46 EEST
ДУРАНКУЛАШКОТО ЕЗЕРО ВЛЕЗЕ В УНИКАЛЕН ВЕЛОМАРШРУТ    
СпортСъс специална презентация официално беше представен 700-километровият веломаршрут по поречието на река Дунав – “Дунав Ултра”. Събитието беше част от провеждащият се фестивал за екстремни приключения  "Дни на предизвикателствата" в София. Маршрутът носи името на река Дунав, тъй като повече от 500 километра от него следват поречието на реката на българска територия. Началото му е във видинското село Куделин, а краят на българското черноморие в района на село Дуранкулак.

През последните години веломаршрутът “Дунав Ултра” доби популярност трансформирайки се от лична кампания в родолюбива кауза. Популяризирането му дава възможност за изграждане на цялостна стратегия за развитие на туризъм по поречието на река Дунав.
Маркировката на маршрута следва всички най-важни културно-исторически и природни обекти по поречието на реката. Траекторията му води до всички най-важни стратегически древноримски крепости и градове - Бонония, Рациария, Нове, Сексагинта Приста и Дуросторум.
Уникалният древноримски град Улпия Ескус е сред най-интересните чудеса по веломаршрута. Значението и уникалността на древният град и популяризирането му в България и чужбина е сред приоритетите на екипа на “Дунав Ултра”.
Консултант относно автентичността на археологическите обекти по веломаршрут е доцент доктор Гергана Кабакчиева от Национален археологически институт при музей на БАН, обясниха от екипа.
Сред другите чудеса на веломаршрута са крепостта Баба Вида (гр.Видин), антични крепости Августа (с. Хърлец) и Димум (гр.Белене),  Скален манастир (с.Иваново), Рибарска махала (гр.Тутракан), природен резерват "Сребърна" и Дуранкулашкото езеро.
Създателите на маршрута не крият амбициите си да развиват проекта така, че в недалечно бъдеще той да бъде сред най-посещаваните велодестинации в Европа.
"Интересът към него ще доведе до популяризирането на района, до развитието на туризма в държавата, давайки възможност за реализиране на приходи в над 80 населени места (градове и села), през които преминава “Дунав Ултра" - казва Борис Бегъмов, създател на веломаршрута.
През последните няколко години веломаршрутът “Дунав Ултра” нашумя с кампании - уникални спортни изпитания и фейсбук риалитита в негова подкрепа и в подкрепа на Дунавския регион.
През 2015-та година двама български колоездачи изминаха разстоянието на веломаршрута - 682 км в рамките на 45 часа, карайки велосипеди без скорости.
През 2016 г. пък, трима атлети-аматьори успяха да преодолеят дистанцията за под 48 часа бягайки 40 км и с велосипед 642 км.
Преди и по време на изпитанието през 2016-та година снимачен екип засне най-интересните моменти за създаването на документален филм, посветен на Дунавския регион.
Трейлърът към продукцията с режисьори Траян Велев и Ваня Богданова беше официално представен по време на “Дни на предизвикателствата”, а неговата премиера в Интернет ще бъде на 22 ноември.
Веломаршрутът „Дунав Ултра“  е създаден през 2014 г. от 45-годишния  предприемач Борис Бегъмов. През 2010 г. той е в напреднала фаза на затлъстяване, активен пушач и зависим от алкохола бизнесмен. Любовта към колоезденето, спорта и здравословния начин на живот го променят. Той създава веломаршрута, който впоследствие преодолява два пъти за по-малко от 48 часа. Изминава близо 700-километровата дистанция - един път с велосипед с една скорост и веднъж съчетавайки 40 км бягане с 642 км колоездене. НДТ
 


Сходни връзки

ДУРАНКУЛАШКОТО ЕЗЕРО ВЛЕЗЕ В УНИКАЛЕН ВЕЛОМАРШРУТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди