изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:22 EET
РИБАРЯТ ТРЯБВА ДА ИМА БЛАГОРОДНА ДУША И ТЪРПЕНИЕ    
Интервюта Това сподели в навечерието на Никулден опитният рибар от Балчик Виктор Лучиянов, наричан още Професора или Fishmaster

-      Г-н Лучиянов, кога започнахте да се занимавате с риболов?

-      Спомням си, че първите ми моменти с баща ми с лодката бяха, когато бях на 5-6 години. Оттогава ходя за риба. Преборил съм се с така неприятното чувство на морската болест. Аз не съм от щастливците, които по рождение нямат този проблем. Наложи ми се да се справя с него. Само този, когото не го е хващала морска болест, той не знае колко тежко и трудно е да се пребориш с нея. Но, волята и желанието да бъда в морето и да ловя риба бяха по-силни и успях да се преборя.

-      Значи при Вас страстта към риболова е наследствена. Баща Ви също е занимавал с това?

-      Да, и той се занимаваше с риболов като хоби. На него също му ставаше лошо и той също се бореше с морската болест.

-      Синът Ви също ли проявява интерес към риболова?

-      Макар и малък – едва на четири години, той също проявява интерес и вече има професионална въдица и професионална макара. И то на ниво, на което много въдичари биха завидили. Нещо повече – дори камиончетата вкъщи са с колесари с лодки. Всичките му играчки са свързани с морето. Има си въдици – от аматьорски до професионална. Има първите уловени илария, сафридчета, разбира се, с помощта на татко.

-      Какъв беше риболовният сезон тази година?

-      Много силен риболовен сезон. Прогнозата ми още през май беше, че тази есен ще има много риба. На въпроса откъде знаеш, отговорих, че много ми се хваща и много ми се яде.

-      Каква е равносметката?

-      Равносметката е, че тази година беше един от много силните сезони. След 2012 г. това е вторият по успеваемост сезон. 2012 г., според живите рибари, се смята за най-силния сезон за морски хищници. Тази година се приближава, като в района на Балчишкия залив, Калиакра, пасажите от сафрид бяха в изобилни количества от началото на юли до края на август-септември. Към средата на август дойдоха първите пасажи от циганка или дребен паламуд, които в началото на септември вече бяха хубави, големи паламуди от по 700-800 грама до килограм и половина. През тази година се появиха и туруци – едър паламуд, от по 2-3 килограма. В началото на септември дойдоха първите пасажи от чернокоп, който беше в изключително изобилни количества. Около 20 септември дойде и царят на рибата – леферът. Той се задържа по Северното Черноморие докъм 15 октомври, след това се премести по Южното Черноморие, а към края на октомври мигрира към Турция. Паламудът се задържа до края на октомври по нашите брегове. Изключително изобилие от паламуд – за около 6 часа се хващаха по 100-150 риби на въдица, разбира се, от Fishmaster-а.

-      Има ли обяснение на какво се дължи този добър риболовен сезон?

-      Така или иначе, по цялата акватория на Черно море, водата е завидно чиста. Всякакви приказки, че водата е мръсна са от нихилистично настроени българи, които говорят глупости, без да са наясно за какво става въпрос. Истината е, че водата е чиста. Това се обяснява, че, на практика, по цялото българско крайбрежие, по румънското има изградени пречиствателни станции. Това преустанови тровенето на  дребната рибка, която достигна своето развитие и това доведе от изобилие от храна за по-едрите риби – сафриди, които пък са храна за едрия хищник – паламуд, чернокоп и т.н. Рибарите също станахме много, но рибата не може да намалее от това, че въдичарите ловят риба. Разбира се, има и професионален улов. Аз се надявам да бъде коректен спрямо морето и да не злоупотребява, за да може всички да се радваме през следващите години на такъв богат улов, какъвто беше през тази година.

-      Забелязва ли се завръщане на някои видове риби, които през последните години са липсвали от Черно море?

-      През тази година започнаха да се хващат сардини, които се смятаха за изчезнали в Черно море. Започнаха да се появяват риби, които не са традиционни за нашето море. Има уловени екземпляри туна от рода Бонито, които не са се наблюдавали тук. Явно са навлезли през Босфора. Стари рибари твърдят, че последните пасажи от туна са видени край Калиакра през 50-60-те години на миналия век. Уловените тази година екземпляри не са големи – 1-2 килограма. Различни средиземноморски риби като сарпа също са влезли през Босфора. Предполагам, че причината е общата промяна на климата. Нямам друго обяснение.

-      Предстои да се отправите към по-топлите морета?

-      На 12 януари заминавам за моя риболов в тайландския залив на Индийския океан. Там се ловя риба меч, грубъри, selfish, кралска скумрия и др. Това е т.нар. риболов Big-game fishing, при който се ловят големи риби – 15-20 до 50-100-килограмови риби.

-      Има ли разлика между риболова тук и там?

-      За истинския рибар няма никаква разлика дали ще хваща маломерна  рибка от 20-30 грама тук или риби по 100 кг. Там. Удоволствието за истинския рибар е от самото надхитряне на рибата. За жалост, малко са все още хората, които споделят новата мода – лови и пусни, дай живот наново. Има вече последователи. Мога да се похваля, че миналата година имах няколко големи риби – от порядъка на 40-50 кг, на които дадох живот отново. Макар това все още да не е познато в България, смятам, че в бъдеще българските рибари ще се отнасят по-благородно към рибите, които ни доставят така голямото удоволствие да бъдат уловени. Тръпката за един рибар не е консумирането на рибата, а нейното надхитряне и улавяне. Аз познавам доста рибари, които не консумират рибата. Просто я ловят за удоволствие и я  дават на свои приятели или й дават живот наново.

Риболовът е едно много хубаво хоби. Най-скъпата риба, може би, е тази, която е уловена на въдица. Неотдавна приятел обяви във фейсбук, че продава два кг паламуд на себестойност. Като направи сметка колко му излиза един килограм сафрид по себестойност се оказа, че е не по-малко от 50 лева, а пазарната му цена е 6-7 лева. Ако някой ходи за риба, за да оправи семейния бюджет или да нахрани семейството си, определено ще сбърка.

-      Какво е риболовът за Вас? Хоби ли е?

-      За мен риболовът е хоби, макар някои да се шегуват, че Fishmaster-ът отдавна е минал към професионалистите, защото количествата риба, които улавям са доста. Но, аз съм богат на приятели човек и има с кого да я споделям.

-      Каква е емоцията? Колко часа можеш да чакаш една риба?

-      Без значение дали ще хвана или не риба, аз съм способен да изляза сутринта по тъмно и да се върна по тъмно вечерта. Самото присъствие в морето за мен е толкова зареждащо и освобождаващо от злободневните проблеми, че не може да бъде сравнено с нищо друго. Това е абсолютен релакс, терапия.

-      На кого го препоръчваш?

-      През последните години виждам, че дори и  дами са се насочили към, на пръв поглед, мъжкото занимание риболов. Дамите са доста страстни, викат, емоционални са, карат се със слуката, карат се на рибите защо са се хванали на въдицата или защо са избягали.

-      Какви качества трябва да притежава човек, за да бъде рибар?

-      Най-важното качество е, че човек трябва да има благородна душа и търпение. Трябва да се научим, че не трябва да уловим всичката риба в морето. Да бъдеш благороден към живота на рибите е на първо място. Отделно е и търпението, което е нещо изключително важно за добрия рибар. Защото, истинската слука ще дойде след много търпение.

-      Каква риба ще има на твоята трапеза на Никулден?

-      На моята трапеза тази година ще има солено веян паламуд. Рецептата е уникална. Всички ме признаха тази година за уникално добър майстор. Това е рецепта, която аз съм наследил от баща си, а той от дядо ми – потомствени гръцки рибари. Взема се паламуд, почиства се добре. Поставя се в съд, който е с дупки на дъното. Взема се морска сол. Рибата се слага по гръб, пълни се цялата със сол и буквално се заравя в морска сол, на няколко реда, докато свърши паламудът и позволява съдът. Оставя се на хладно място, някъде, където да не го грее слънцето, и се оставя минимум 40 дни. От дупките започва да изтича слуз, която се изсмуква от рибата. След 40-ия ден се вади толкова риба, колкото смяташ да консумираш през следващите 10 дни. Рибата се измива от морската сол, като останалата риба може да стои и 6 месеца. Рибата се поставя  два пъти по 12 часа в сладка вода. След това се слага на проветриво и хладно място, за да може да се вее. Най-добре на сенчеста тераса, която е проветриво място. След около седмица е готова за консумация. Не може да се опише с думи колко е вкусно и приятно за зимните вечери, особено за вечерите около Никулден.

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

РИБАРЯТ ТРЯБВА ДА ИМА БЛАГОРОДНА ДУША И ТЪРПЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди