изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:49 EEST
ДОБРИЧ: ЗАДЪРЖАХА 36 ИРАКЧАНИ, ИЗБЯГАЛИ ОТ БЕЖАНСКИЯ ЛАГЕР В ХАРМАНЛИ    
Култура 36 иракчани, избягали от бежанския лагер в Харманли, са опитали да преминат границата с Румъния и са задържани, съобщи за НДТ окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Осем от нелегалните мигранти са задържани от българските гранични власти на 8 декември 2016 г. в района на село Росица, община Генерал Тошево. 17 иракчани са задържани от граничните власти на Румъния и са върнати обратно в България на 10 декември 2016 г. В двете групи, които са преминали нелегално българската граница, има и 11 деца на възраст от 1 до 14 години. Има и кърмаче.


Групата от 36 иракчани, с изключение на двама, е успяла да напусне бежанския лагер в Харманли.  Всички деца, както и част от възрастните, нямат документи за самоличност.
Четирима повторно преминават нелегално българската граница, сред тях и майката на кърмачето. За това престъпление Наказателния кодекс предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 100 до 300 лева.



15 иракчанки са настанени в ареста в Добрич, а иракчаните с мярка за неотклонение “Задържане от стража“ , определена от Районния съд в Генерал Тошево, са приведени в следствения арест във Варна. Децата на нелегалните мигранти са настанени в детски заведения в град Добрич.
От Апелативната прокуратура във Варна, съобщиха, че исканията на Районната прокуратура в Генерал Тошево да бъдат взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 25-те нелегални мигранти от Ирак, са били уважени от състав на Районния съд в Генерал Тошево. Срещу 15-те жени и 10-те мъже от Ирак Районната прокуратура в Генерал Тошево е повдигнала обвинения за извършени престъпления по член 279, ал. 1 от Наказателния кодекс.
Предстои изготвянето на обвинителни актове срещу 25 граждани на Ирак и внасянето им в съда в Генерал Тошево.
Според окръжния прокурор, най-сериозен е проблемът с децата, тъй като те не носят наказателна отговорност, но не е уреден въпросът къде трябва да бъдат настанени, докато родителите им са задържани.
„Според Наказателно-процесуалния кодекс, в случаите, когато родителите са задържани, децата трябва да се настанят в детско заведение или интернат. Но, това противоречи на Закона за предучилищното и училищното образование, който посочва, че едно дете не може да бъде настанено в детско заведение без медицински документи“, посочи Пламен Николов.
Проблемът е, че тези деца нямат никакви документи, още по-малко медицински картони. Така, на практика, те няма къде да отидат, коментира още той. В крайна сметка, децата стояли в полицейското управление и полицаите купували банички, за да ги хранят.
Част от децата, включително и кърмачето, са настанени в Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи, а другите – в Дом за медикосоциални грижи за деца. Тези социални услуги обаче нямат предвиден бюджет за издръжка на тези деца.
Директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ Ирена Баирова обясни, че децата са настанени в ДМСГД и ЦНСТ с прокурорско решение. Тя посочи, че Законът за убежището и бежанците указва реда, по който се настаняват децата в такива случаи. Прокуратурата е тази, която решава къде да бъдат настанени децата, докато трае съдебното производство срещу родителите, обясни тя.
Първоначално децата са били заведени в Центъра за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево, където имат издадени фишове от лекар. Две от децата са били откарани в Спешния център в Добрич и по-късно приети в педиатричното отделение на болницата със съмнения за бронхит. Майките им обаче не се съгласили децата да останат в МБАЛ. Затова те са настанени в социалните институции, където също са им били извършени медицински прегледи. Те ще останат там временно докато съдът се произнесе с решение по обвинението срещу техните родители.
От Община Добрич, която ръководи социалната услуга Център за настаняване от семеен тип, обясниха, че осем от децата - на възраст от 3 до 15 години, са настанени временно в ЦНСТ. Там те са в две самостоятелни стаи. Децата са в добро здравословно състояние.  Те ще останат там до приключване на наказателното производство срещу родителите. Веднага след това ще бъдат прехвърлени в съответния бежански център, увериха от Общината.
Според окръжния прокурор, в граничните области трябва да има временни центрове за настаняване, където да се приемат децата, докато продължава делото срещу техните родители, които може да бъде най-кратко три дни. НДТ
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ: ЗАДЪРЖАХА 36 ИРАКЧАНИ, ИЗБЯГАЛИ ОТ БЕЖАНСКИЯ ЛАГЕР В ХАРМАНЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди