изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:16 EEST
Първи работен ден: Тръмп уволни 80 посланици в различни държави, мисии и институции! Какво промени в Овалния кабинет? (СНИМКИ)    
По света Малко след като пое президентския пост новият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп уволни всички посланици в чужбина и засега не е ясно с кого ще ги замени.Тръмп беше поискал още преди всеки посланик, назначен от предишния президент Барак Обама, да подаде оставка до обяд на 20 януари и то без гратисен период. От преходния екип на Тръмп казаха на 23 декември, че няма да има изключения за посланици, които искат да разширят своите правомощия във връзка с деня на встъпването в длъжност на новия президент, съобщи в. „Washington Post“.


В набързо организирана церемоция, заобиколен от своите помощници Тръмп седна зад Resolute Desk и подписа указа. След това подписа и указите за назначаване на министъра на отбраната Джеймс Матис и министъра на вътрешната сигурност Джон Кели.

По-късно пред репортери президентът каза: „Имаше много работа, но беше добре. Беше хубав ден“ .

По принцип е общо прилагана политиката политически назначените посланици да се оттеглят от постовете си с началото на всяка нова администрация. Но не е често срещано явление да не са подготвени хора, които да ги заместят.

Около 80 посланици в държави, организации и със специални мисии – като например посланика по глобалните женски въпроси – бяха отстранени наведнъж. Това действие застрашава да остави редица държави без одобрени от Сената посланици в продължение на месеци. Сред държавите, в които ще се случи това, са Германия, Великобритания и Канада, както и други страни с особено значение за САЩ. Също така се търсят посланици за страни като Китай, Индия, Япония и Саудитска Арабия. Процесът по замяната на политически назначените посланици , извършван от Конгреса, е дълъг.

До момента са направени само няколко назначения. Губернаторът на Южна Каролина Ники Хайли е посланик в ООН и ще замести Саманта Пауър на поста. Адвокатът Давид Фридман е посланик в Израел, а губернаторът на Айова Тери Бранстад е определен за посланик в Китай.

Беше съобщено, че Ивана Тръмп, първата съпруга на президента, е проявила интерес да стане посланик на САЩ в Чехия. Президентът на Чехия Милош Земан изрази подкрепата си на такъв вариант.

Към Тръмп са отправяни често критики за проблеми с персонала под нивото на кабинета. В момента Съветът за национална сигурност и министерството на отбраната са с доста незаети места.
Тръмп върна Чърчил в кабинета
Няма особени промени в Овалния кабинет след встъпването в длъжност на новия президент и откакто Обама напусна офиса си в петък сутринта. Единствено прави впечатление, че пурпурните пердета са заместени със златисти и има няколко нови мебели.

Най-забележимата промяна е връщането на място на бюста на британския военновременнен лидер Уинстън Чърчи.

Тръмп подписа първите си укази сред нови златни завеси, нови шарени килими и брокатени кушетки. Бюстът на Чърчил бе поставен на странична маса, докато фигурата на Мартин Лутър Кинг, внесена в кабинета от бившия президент на САЩ Барак Обама, бе преместена до камината.

Бюстът е дело на Джейкъб Ъпстийн и е подарък за президента Буш от Тони Блеър. Той бе изнесен от Обама и на негово място бе поставен бюст на Мартин Лутер Кинг през 2009.

Заради това свое решение Обама отнесе доста критики и се наложи той да се оправдава като заяви, че имал втори бюст на Чърчил в своята частна стая.

“Частният ми офис съм го кръстил Treaty Room. Точно пред вратата на Treaty Room, така че го виждам всеки ден, дори през уикендите, когато ходя там да гледам баскетбол, първото нещо, което виждам е бюстът на Чърчил“ – каза тогава Обама.

http://onovini.com

 


Сходни връзки

Първи работен ден: Тръмп уволни 80 посланици в различни държави, мисии и институции! Какво промени в Овалния кабинет? (СНИМКИ) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди