изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:02 EEST
ПЕТИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЛАСТТА /ОБЗОР-ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЕТО/    
НовиниПЕТИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЛАСТТА /ОБЗОР-ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЕТО/. ИНФОРМАЦИИТЕ СЕ ДОПЪЛВАТ ДО КРАЯ НА СЪБИТИЕТО. ВИДЕО С ПЪРВАТА РЕЧ НА РУМЕН РАДЕВ КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕ НА ПРИЕМАНЕ НА ВЛАСТТА ОТ РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ






София. Ще разчитам на експерти за служебното правителство, няма да иззема функциите на премиер. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за БНТ. Президентът Радев заяви, че ще разчита на експерти за служебното правителство, което ще назначи. Той беше категоричен, че няма да иззема функциите на премиер и няма да се бърка в работата на който и да е кабинет. „Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези наистина няколко трудни месеца до следващото легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики, то просто трябва да управлява държавата до следващото правителство“, коментира той. Във връзка с това каква ще бъде неговата експертиза, на какъв принцип и с кого ще се посъветвате, за да изберете лицата в този служебен кабинет държавният глава уточни: „Има, разбира се, с кого да се посъветвам, но смятам, че това е и един голям плюс - не съм обременен с политика“. „Искам да бъда ясен и да заявя абсолютно категорично: БСП по никакъв начин не влияе на моя избор и това наистина ще го видите, но това не означава, че си забранявам да вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята обективна преценка и свободата си да вземам сам решения. Винаги съм постъпвал така. В никакъв случай нямам амбицията да се бъркам в работата, на което и да било правителство, но президентът по своите правомощия има право да задава въпроси, има правото на настоява политиката на едно правителство да върви в посока, която да е в интерес на българските граждани“, коментира той. „Така че това беше естествено посочване на тези проблеми и как аз виждам в най-общи линии начина, по който могат да бъдат решени някои от тях, но в никакъв случай аз нямам амбициите да изземам функциите на премиер - служебен, бъдещ и едно правителство“, заяви Радев и поясни, че в областта на външната политика ще се старае тази политика да се формира на основата на българския национален интерес, в рамките на съюзите, в които членуваме. „Със сигурност няма да изказвам съмнение и опасение, че България няма да се справи с председателството на ЕС. Напротив, ще положим всички усилия и аз съм убеден, че България ще бъде един достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, особено пък на президента на САЩ“, каза още Радев.

София. Има нещо, в което целият политически елит на България се проваля - днес българското общество сигнализира, че няма справедливост в държавата. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за БНТ. „Най-големият успех – като се замисля имам толкова много неща да изброя като успех на президентската институция, но може би трябва да си дава сметка през колко много драми и предизвикателства премина държавата през този период“, поясни той и припомни, че е имало три парламентарни кризи, доволни до извънредни избори, две служебни правителства, две протестни вълни. „Всичко се промени. Европа е по-различна отколкото беше преди 5 години. България премина добре през кризите. Тръгвам си достойно и гордо с това постижение“, заяви Плевнелиев. Във връзка с това каква е грешката Плевнелиев заяви: „Днес, когато се замислям назад в мандата, от една страна - най-отговорно заявявам, че големи грешки не са допускани. Но все пак има нещо, което дълбоко ме тревожи“.  „Има нещо, в което целият политически елит на България се проваля. Слагам и себе си в тази група - и това е, че днес българското общество сигнализира, че няма справедливост в държавата. Искрено пожелавам на президента Радев да не се сблъска с тези трудности, с които аз се сблъсках през тези 2 години, когато през 2013 и 2014 г. в България поставихме негативен рекорд - смениха се 5 правителства и 3 парламента само за 2 години“, заяви той. „Искрено се надявам и тук е и моят апел към всички български политици - да помогнат на държавния глава. Разбира се обаче от него се очаква да държи правилната посока. Ще направя вероятно фондация, с която искам да работя за бъдещето на България - бъдещето на България, индустриите на бъдещето, технологиите на бъдещето, просвета, образование, таланта на българите, за да намерят своята реализация. Аз ще продължавам да бъда активен на много фронтове“, каза още Росен Плевнелиев. „Дори наскоро заявих, че ще съм готов да отида на барикадата, ако някой постави под съмнение посоката на България, защото аз ще продължа да бъда активен гражданин. Но няма да се връщам, към която и да било политическа партия. Няма по никакъв начин да се върна обратно в парламента. Не му е мястото - уча се по някакъв начин от грешките на предишните президенти“, допълни той.
Президентът Росен Плевнелиев оцени като успешен мандата си. Той заяви, че България е преминала успешно през кризите и не са допускани големи грешки. Плевнелиев беше категоричен, че решението да не се кандидатира за втори мандат е било лично негово.
„Споделих и с Борисов, говорих и с Радан Кънев, който беше коалиционен партньор по това време. Защото аз съм такъв човек - няма мен. За мен не е важна личността, лично аз. Не е важна властта като самоцел. Важно е обаче властта като средство - да бъдеш полезен на народа си“, коментира той. „Взех своето решение, споделих го с всички, бях коректен към всички. И 6 месеца преди президентстките избори излязох със своите аргументи и пред народа. Народът ме разбра. Днес, когато си тръгвам, чувствам неговата подкрепа, неговата любов. Част от това е и че бях коректен - казах си на време. България премина добре през кризите. Аз си тръгвам достойно и гордо с това постижение. На фона на извънредната нестабилност - навън и вътре в България - ние стояхме добре“, заяви Росен Плевнелиев.

София. Президентът Румен Радев изпрати президента Росен Плевнелиев на парадния вход на президентската институция на бул. „Дондуков“ 2, а вицепрезидентът Илияна Йотова – вицепрезидента Маргарита Попова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Пред парадния вход са се събрали десетки граждани и гости на столицата. Плевнелиев и Попова бяха изпратени с аплодисменти от събралите си граждани. Пред парадния воход на институцията е й цялата администрация на Росен Плевнелиев, с която работи през последните 5 години.

София. В официалната Гербова зала на Президентството двамата президенти Росен Плевнелиев и Румен Радев си направиха официална снимка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Официална снимка си направиха и двамата президенти с вицепрезидентите. Предстои президентът Росен Плевнелиев и президентът Румен Радев да проведат среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти – в кабинета на вицепрезидента Маргарита Попова.

София. Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова посрещнаха президента Румен Радев, първата дама Десислава Радева и вицепрезидента Илияна Йотова пред парадния вход на президентската институция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предстои президентът Росен Плевнелиев и президентът Румен Радев да проведат среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти - в кабинета на вицепрезидента Маргарита Попова.
След приключване на срещите президентът Румен Радев ще изпрати на параден вход президента Росен Плевнелиев, а вицепрезидентът Илияна Йотова – вицепрезидента Маргарита Попова. Пред сградата на "Дондуков" 2 са се събрали десетки граждани, който скандираха името на новия президент и ръкопляскаха при появата му.

София. В храм „Свети Александър Невски" Светейшият Български патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава и отслужи Молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото му отговорно служение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Встъпилият в длъжност президент Румен Радев и президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентите Маргарита Попова и Илияна Йотова запалиха свещи в храм-паметника.
Предстои президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова да посрещнат президента Румен Радев, г-жа Радева и вицепрезидента Илияна Йотова пред парадния вход на президентската институция. Очаква се президентът Росен Плевнелиев и президентът Румен Радев да проведат среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти - в кабинета на вицепрезидента Маргарита Попова. След приключване на срещите президентът Румен Радев ще изпрати на параден вход президента Росен Плевнелиев, а вицепрезидентът Илияна Йотова – вицепрезидента Маргарита Попова.

София. За да е успешно вашето служение, ще бъде необходимо да се вслушате в стремежите на българските граждани. Това заяви Светейшият Български патриарх Неофит, след като благослови новоизбрания държавен глава Румен Радев и отслужи Молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото му отговорно служение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ваше превъзходителство г-н президент Радев, Ваше превъзходителство г-н президент Радев, уважаеми вицепрезиденти, днес ставаме свидетелите и съучастници в един исторически момент, новоизбраният президент и главнокомандваш на Българската армия встъпва в длъжност, заемайки на най-високия пост в държавата“, заяви патриарх Неофит. „Отправихме гореща молитва към Бога да му даде нужните сили и мъдрост за предстоящото му служение“, добави той. Патриарх Неофит заяви, че властта винаги е свързана с отговорност. „Колкото по-голяма е властта, толкова Бог възлага по-голяма отговорност, защото, на който много е дадено, много ще се изисква“, поясни той. „Многоуважаеми г-н президент, днес когато Бог възлага върху плещите ви огромна отговорност за живота и благополучието на милиони хора в твърде сложно и размирно време. Вие повече от всякога е се нуждаете от Божията подкрепа. За да е успешно вашето, служение ще бъде необходимо да се вслушате в стремежите на българските граждани, да търсите това, което е полезно и добро за тях, това, което носи сигурност и мир. Ще са ви нужни особена чувствителност и мъдрост“, добави той. Патриархът подари икона на Исус Христос на президента Румен Радев и му пожела на добър час.

София. Президентът Росен Плевнелиев напусна храм-паметника „Св. Александър Невски", тъй като в сградата на Президентството на „Дондуков" 2 той ще посрещне новия президент Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

София. Президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев са в храм-паметника „Свети Александър Невски", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те са придружени от вицепрезидентите Маргарита Попова и Илияна Йотова. В храм-паметника Светейшият Български патриарх Неофит ще отслужи Молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото отговорно служение на президента Румен Радев.

София. Ще бъда президент на всички български граждани, най-важното е да осъзнаем силата си. Това каза новоизбраният президент Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е огромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава от президента Росен Плевнелиев пред всички вас", заяви той и допълни, че днешната церемония има своя смисъл. „Тя е израз на надежда за промяна, но и на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти за усилията им за изграждане на демократична България", поясни той. „Събрани сме на свято място, на токова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане на чело на държава с дълбоки европейски ценности, отстоявала своята свобода“, каза още Радев. По думите му през последните три десетилетия България е изминала сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки. „Разпиляхме енергия, загубихме време“, каза още той. „Скъпи съотечественици, нека заедно градим едно общество, което не е заложник на миналото, а създател на бъдещето. Ще бъда с вас, ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса“, добави той и поясни, че ще работи с правителството, институциите, партиите и гражданските организации за намирането на най-добрите решения за България. „Нека е ясно едно – безкомпромисно ще отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас", заяви Радев. По думите му най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред.

София. С изпълнение на химна на България от Гвардейския духов оркестър, 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Двамата президенти Росен Плевнелиев и Румен Радев положиха венец на Паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

София. Тръгвам си с високо вдигната глава. Уважаеми г-н Радев, тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият – желая Ви успех. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми президент Радев, уважаема госпожо председател на Народното събрание, уважаеми г-н министър-председател, Ваше Светейшество, уважаема госпожо вицепрезидент Попова, уважаема госпожо вицепрезидент Йотова, уважаеми министри, уважаема госпожо кмет, уважаеми народни представители, представители на България в Европейския парламент. Почитаеми представители на държавните институции и политическите партии, Ваши Високопреосвещенства, уважаеми представители на религиозните общности в България, Ваши Превъзходителства, уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти, войници, скъпи сънародници. Един труден, но успешен мандат приключи“, заяви Плевнелиев. „Държах правилната посока, зададох правилните приоритети, дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава. Хубавото на демокрацията е, че всеки получава своя шанс. Бях министър, бях президент, работих посветено и всеотдайно за бъдещето на страната ни. Властта за мен не бе цел“, допълни той. "Вярвах, че правото на силата е най-голямото безправие. Затова се борих за върховенството на закона и се противопоставях на политиката на дестабилизация и разпределяне на геополитически сфери на влияние. Работих за мир. А да има мир зависи от всеки един от нас. Мирът и демокрацията се отстояват ежедневно и от всеки. Айнщайн казва мирът не се поддържа със сила, той се постига с разбирателство. Затова водихме принципна и балансирана външна политика, бяхме добър приятел с всички в региона, доверен партньор в ЕС и силен съюзник в НАТО", каза още той. "На един президент му отива да прощава, да бъде над дребнотемието, пожелавам ви от все сърце да не допуснете голяма стратегическа грешка, от която България да пострада. Нито един български президент досега не е допускал такава грешка. Работете за прогрес, защото възходът за една нация се мери с прогреса в обществото. Успехът на една държава се мери не по размера на нейната територия, а в успеха на обикновения човек. Не малко напи сънародници живеят трудно, невиждат перспектива, за това е важно да се работи за перспектива и прогрес, за модернизация и развитие, за повече, не по-малко демокрация и толерантност в обществото, институциите да служат на гражданите, а не на силните на деня, да гарантират правила и справедливост за всички", поясни Плевнелиев. "Нека недопуснем България да бъде отклонена от посоката на демократичното развитие и достойното място в европейското семейство, нека всички се обединим и работим неуморно за постигането на националния идеал, зададен от Апостола на свободата за чистя и свята Република, но нашата Република е чиста и свята толкова, колкото са чисти и почтени лидерите й. Затова пазете върховенството на закона и моралът над всичко. Уважаеми президент Радев, нека ви желая от все сърце успешен мандат, да държите здраво посоката на европейското и демократично развитие на България. На добър час, господин президент. Да живее България", завърши речта си президентът Росен Плевнелиев.

София. Новоизбраният държавен глава Румен Радев пристигнаха на пл. „Св. Ал. Невски“ в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Радев бе посрещнат от бурни аплодисменти от събралите се хора. Радев бе посрещнат от командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов. Радев прие рапорта на началника на караула и се поклони пред Националното знаме, а след това обходи строя и поздрави почетния караул.
Президентът Радев се присъедини към президента Плевнелиев.

София. Настоящият президент Росен Плевнелиев пристигна на пл. „Св. Ал. Невски“ в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Плевнелиев е съпроводен от командира на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов. Президентът Росен Плевнелиев прие рапорта на началника на караула и се поклони пред Националното знаме. Плевнелиев обходи строя и поздрави почетния караул. На площада са настоящият вицепрезидент Маргарита Попова и новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова. На церемонията присъстват министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички народни представители, председателят на Конституционния съд Борис Велчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Петър Стоянов, президентът Георги Първанов, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус, секретарите на президента Росен Плевнелиев и директорите на дирекции, техните приемници от екипа на новоизбрания президент Румен Радев, както и други официални лица.
На площада са се събрали десетки жители и гости на столицата, общински съветници. Мерките за сигурност за засилени.

София. Пред Паметника на незнайния войн бяха построени представителните части на Българската армия за началото на официалната церемония по встъпване в длъжност на президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Официалните гости вече пристигат. Първи дойдоха премиерът в оставка Бойко Борисов, председателят на Народно събрание Цецка Цачева, зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на Партията Цветан Цветанов, вицепремиерът и вътрешен министър в оставка Румяна Бъчварова, регионалният министър в оставка Лиляна Павлова, народни представители и др.

София. Засилено е полицейското присъствие на площад „Св. Александър Невски", паркирани са коли на жандармерията и полицията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На площада са се събрали десетки хора, които носят трибагреници. Очаква се в 11.00 часа да започне официалната церемония по встъпване в длъжност на новия президент Румен Радев.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

ПЕТИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЛАСТТА /ОБЗОР-ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЕТО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди