изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:58 EEST
БЪЛГАРИЯ В МАРТЕНИЦИ    
Коментари Тази сутрин България осъмна в бяло и червено.  Баба Марта дойде.  С нея и най-българският месец. Най-свежо е в детските градини, в училищата. Всяка дете е с мартеница. И по-големите сме закичили мартеници. За здраве и по-добър живот. И най-възрастните  милват пискюлчетата с надежда живи-здрави да се радват на деца, внуци и правнуци… По-традиция българинът завързва мартеница и на домашния си любимец, на животните в двора… И една голяма мартеница в дома си. За здраве и късмет.


Милиони хора  на Балканите днес ще закичат мартеница.  В Румъния… В Молдова… В Украйна… В Гърция… В Македония… В Сърбия… И по още много земи, където някога е било българско. Мартеницата е част от огромната българска цивилизация, дала през  хилядолетията на милиони и милиони хора по света култура, писменост, религия…  Казват, че сме тръгнали от Памир, преминали сме през цяла Азия от Китай, та до Апенините и сме създавали село след село, град след град, държава след държава.  Могъщи. И толерантни към народите в тях. Градили сме и със сила, и с добро. Били сме и господари, и роби.  Падали сме и пак сме се вдигали на нозе…
Такъв е животът на всеки велик народ, преминал през бурите на хилядолетията.
Но не сме си сменяли името. Винаги сме си били българи.
Легендите  твърдят, че сме избрали бялото и червеното от времето на Аспарух, на създателя на поредната българска държава – тази на Балканите, по поречието на Дунав.  Където днес се вее трибагреникът на днешна България.
Живеем в трудни времена. Няма оцелял народ, който да не е преборил трудности и трагедии. Фактът, че днес ни има хиляди години, откакто сме се появили за пръв път в летописите и в картите на света, означава, че имаме силите и опита на историята да преборим  и това трудно време. С мартеница на ревера, на блузката, на детската и бебешка ръчичка… Дълбоко в душите си! Иначе няма да бъдем българи!
Звучи малко романтично. Дори много романтично, ще кажат някои. Дори повече от наивно…
По-добре романтично, отколкото трагично!
Първи март е. Всеки истински българин по света е с мартеница. Цялата България е  в мартеници. Моята България. Твоята България. Нашата България. От която всички искаме да е една мартеница, която да ни носи здраве и по-добър живот. Но и тя се нуждае всеки българин да вплете в нея и своите нишки в бяло и червено.  Червено – кръв и живот! Бяло – чистота и щастие!
Погледнете и знамето ни.  Започва с бяло и завършва с червено. А в средата народът ни е поставил зеленото – като символ на живата природа и равновесието.
Такъв е животът!
Честита Баба Марта!

Димитър ДУКОВ


 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ В МАРТЕНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди