изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:55 EEST
ЗОРНИЦА РУСИНОВА: ГЕРБ СЕ АНГАЖИРА С РЕФОРМА В ТЕЛК И 1500 ЛЕВА СРЕДНА ЗАПЛАТА    
Политика След 4-годишно управление на ГЕРБ минималната работна заплата може да достигне 650 лева, при икономически растеж с 3% на година. Средната работна заплата е разчетена да достигне минимум 1500 лева”, заяви в Добрич бившият социален министър Зорница Русинова. В срещата със социални работници, представители на неправителствени организации на хора с увреждания, пенсионери, участва водачът на листата на ГЕРБ в Добричкия избирателен район Пламен Манушев.

Русинова посочи, че „човекът, семейството, децата, инвестициите в образование, в здравеопазване и социални политики, в благосъстоянието на хората, са в центъра на управленската програма на ПП ГЕРБ, като надграждане към всичко, което е постигнато при двата мандата на ГЕРБ.

„Ангажиментите ни в сферата на социалната политика са няколко. Първата тема е липсата на кадри и пазарът на труда. За пръв път имаме рекордно ниска безработица, по-ниска от средната за Европа – около 7%. Все още в определени региони за страната, както и Добрич, тя е доста по-висока – около 14%. Затова акцентът в следващ мандат са две групи хора – тези в неравностойно положение, които дълго време са регистрирани в бюрата по труда, както и младите хора, които нямат желание да учат и да работят”, посочи бившият социален министър.
Втората важна тема в социалната програма на ПП ГЕРБ е неграмотността. „Трябва да върнем престижа на българската образователна система, да върнем престижа на българския учител. И да ликвидираме неграмотността”, заяви тя. Програмата на ГЕРБ предвижда категорично за всяко едно дете, което не посещава училище, семейните помощи да бъдат спирани. В тази връзка се налагат промени и в малките населени места финансирането на училищата да не зависи от броя на децата с т.нар. делегирани бюджети.
Русинова посочи, че през последните години е създадена голяма мрежа от социални услуги. Според нея, цялата система трябва да се преформатира и да има ясна разлика какво е социална помощ, която държавата дава, за да компенсира доходи на най-бедните хора, и каква е услугата, която може да се предостави на хора, които имат нужда. Поемаме ангажимент за Закона за социалните услуги, който ще доведе до по-ефективно използване на бюджета, за да се решат два проблема – заплащане на хората, които работят в социалната система, и да се даде възможност за реална конкуренция между всички доставчици на социални услуги в България, които са над 2400 – общини, НПО, които да се конкурират за държавното финансиране, за да можем да предложим адекватна грижа за хората”, каза Русинова.

Друг акцент е подкрепата на семействата да имат повече от едно дете, за да се реши проблемът с демографията. От другата страна трябва да се блокира възможността маргинализирани групи да получават повече социални плащания, без да работят, на базата на това, че имат повече деца. Затова, всеки, който е в трудоспособна възраст и е на социални помощи ще е принуден да започне работа, посочи още Русинова.
От ГЕРБ са готови и с реформа на системата за ТЕЛК-овите решения, за да се спре корупцията в нея. Целта е да се увеличат парите за хората, които реално имат нужда. Планира се дейността да премине към НОИ, след което поетапно ще трябва да бъдат препотвърдени всички 980 000 ТЕЛК-ови решения. НДТ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди