изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:15 EEST
МИЛКО ПЕНЧЕВ, АБВ: ТРЯБВА ДА ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ    
Интервюта Милко Пенчев е водач на листата на Коалиция „АБВ – Движение 21“. Той е на 47 години. Роден е и живее в Добрич. Има висше юридическо образование. Работи като адвокат на свободна практика. Втори мандат е общински съветник в ОбС - Добрич. Семеен с две дъщери. Областен лидер на ПП АБВ.


-      Г-н Пенчев, многобройни са срещите, които имате през последния месец. Вие, като добруджанец, и през останалото време се срещате с хората от региона. Кои са основните проблеми, които хората поставят пред Вас?

-      За последните няколко седмици проведохме десетки срещи. Те бяха в различни общини, с различни групи от хора, както като професионална насоченост, така и като етнос. Основните въпроси, които се поставят, са свързани с местни проблеми.  Например, в Шабла хората настояват да има бъдеще за къмпинга, да се използва лечебната кал, за да се развива районът, тъй като тази природна даденост не се използва. В с. Българево, Каварненско, хората поставиха проблема с достъпа до защитената местност Болата. Припомням, че миналата година със заповед на министъра на околната среда и водите беше ограничен достъпът до нея. Този въпрос още тогава бе поставен на вниманието ни от местните хора с молба за съдействие. С активното участие на партия АБВ само преди няколко седмици стана възможно разрешаване на проблема и премахване на ограничението за достъп. То засягаше огромен кръг от хора, поради което общественият интерес беше изключително голям. Това още веднъж идва да покаже, че ние даваме само такива обещания, които можем да спазим. В този смисъл, аз считам, че можем да обещаваме само неща, които са изпълними и адекватни.

Други сериозни въпроси, които се поставят на срещите ни, са свързани с присъствието или отсъствието на държавата в определени сектори на стопанския живот. Безработицата, демографската криза, обезлюдяването на българските села са другите проблеми, които притесняват добруджанци.

-      Кои са основните приоритети за област Добрич, които ще отстоявате в парламента?

-      Основните приоритети, които касаят област Добрич, не могат да бъдат подредени по значимост, защото всеки от тях има своята важност. Да започнем с концесиите. Ние сме категорично против отдаването на концесия на всевъзможни дейности. Считаме, че политиката в тази сфера трябва да бъде коренно преразгледана. Давам за пример ситуацията от последните дни в мина „Оброчище”. Тук е мястото да кажем, че режимът, контролът и, въобще, отдаването на концесия, е въпрос, който трябва да стои на първите места от дневния ред на всеки политик. Считам, че веднага трябва да бъде преразгледан въпросът защо трябва българската държава да отдава толкова много дейности на концесия. През 2013 г. Министерството на финансите е отчело, че приходите от концесии на подземни богатства възлизат на около 70 милиона лева, а през 2015 г. се отчита ръст, като приходите са около 87 милиона лева. Те обаче са нищожно малко на фона на двата милиарда долара годишно, които са инкасирали като печалба дружествата-концесионери. Наболял проблем за Добруджа е високата цена на водата, която плащаме. Считаме, че държавата трябва да остане и да е основния доставчик на комуналните услуги, като водоснабдяване и електроснабдяване. Това са услуги, които са жизненоважни и пряко засягат гражданите и се отразяват най-много върху техния бюджет и жизнен стандарт. Резултатите от досегашни концесии, като тези на „Софийска вода” или в електроснабдяването не показват резултати, които да оставят гражданите доволни.Напротив, постоянно сме изправени пред покачване на цените и липса на инвестиции.

-      Добрич е потърпевш от процеса на приватизация. Икономиката на региона бе съсипана след осъществените приватизационни сделки. Ще бъдат ли предприети мерки във връзка с това?

-      Ние сме за мораториум върху приватизационните сделки с естествени монополи. Ще работим за създаване на комисия за преглед на всички приватизационни сделки и големите концесии. Добрич и областта са изключително потърпевши от процеса на приватизация, защото икономиката беше съсипана, благодарение на тези сделки. Те унищожиха обувния завод „Добрич”, заводите ”Калиакра”, „Сердика”, „Птицекланица”, „Родопа“, свинекомплексите и преработвателните дружества, реално цялата преработвателна промишленост.

-      Политически опонент Ви обвини, че АБВ не подкрепи Закона за борба с корупцията, внесен от Меглена Кунева. Какви мерки предлагате за справяне с това негативно явление, което ни нарежда на незавидно място в европейската класация?

-      Ние се обявяваме категорично за борба с корупцията. Считаме, че тя трябва да започне по същество. С един закон или един орган не може ефективно да се противодейства на корупцията. Не одобряваме да се изземват присъщи функции на Сметната палата, които да преминават в някакъв неясен орган, какъвто има някъде по света. Между другото, докладът на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка от януари 2017 г. изразява определени резерви по предложения в закона модел. АБВ счита, че законът ще създаде още по-благоприятна среда за политическия и лобистки натиск т.е. вместо да изпишем вежди, ще избодем очи.

-      Един от сериозните проблеми в областта е битовата престъпност, несигурността на хората, която през последните години се задълбочава и от миграционния натиск. Неефективността на държавата да залови нелегалните мигранти при влизането им у нас води до това, че те се озовават в Добричкия регион на път към Румъния и оттам към другите европейски страни. Какви са мерките, които АБВ предлага?

-      Трябва да се търси трайно решение на проблема в самата Сирия, но това ще го оставим на политиците, които се занимават с външната политика. Считам, че подходът на Европейския съюз беше грешен от самото начало. Той беше резултат от подценяване на проблемите, които могат да възникнат. Най-общо казано, в момента България нито може да спре потока, ако той отново се увеличи, нито има условия да го посрещне, нито има визия какво трябва да се направи. Затова считаме, че най-адекватното и бързо решение на проблема, е изграждането на оградата по българо-турската граница, и готовност за изграждане на същото съоръжение по българо-гръцката граница. Защото, ние пренебрегнахме и предупрежденията на унгарския министър-председател Виктор Орбан, отправени още през януари 2016 г., че по тази граница също ще имаме проблеми.

Тук е мястото да отбележим и необходимостта от включване на армията при нужда от охрана на границата, сформиране и обучение на съвместни екипи между Гранична полиция и армията, използване на допълнителна военна техника, на допълнителни мерки за охрана, като видеонаблюдение, термонаблюдение и др.

-      Вие работите в съдебната система. Според Вас, трябва ли да продължи съдебна реформа?

-      Един от основните приоритети на коалиция „АБВ – Движение 21” е продължаването на съдебната реформа. Трябва да се подчертае обаче, че АБВ изключително активно участваше в работата на Народното събрание по отношение на съдебната реформа. Още от самото начало предложихме да бъде създаден Съвет по съдебна реформа в Народното събрание, в който да се включат представители на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. Ние предложихме в него да участват и представители на научните среди, експерти и специалисти по въпросите на съдебната власт. Целта на Съвета бе да гарантира професионален подход в разработването на самата реформа, второ – да даде възможност реформата да бъде разработена цялостно, а не „на парче” и да бъдат набелязани конкретни срокове за отделните етапи. Трето, и особено важно, в рамките на този Съвет бе да се постигне съгласие между всички власти по хода на реформата, включително съдебната, която практически трябваше да я въведе. Впоследствие такъв Съвет по съдебна реформа бе създаден към Министерски съвет. В крайна сметка, точно работата в този Съвет гарантира гладкото приемане на Закона за съдебната власт.

-      Липсата на работа и ниските доходи са сред основните проблеми, които добруджанци поставят при срещите Ви. Какви мерки за преодоляването им предлага АБВ? Какви са предложенията Ви по отношение  на подоходното облагане?

-      АБВ настоява да бъде възстановено прогресивното данъчно облагане. Считаме, че плоският данък е несправедлив. По отношение на корпоративния данък не възнамеряваме да правим промени. Нашето предложение е да бъде въведено прогресивно облагане на доходите на физическите лица. Това е система, която се прилага по цял свят и считаме, че е най-справедливата. Това означава, че 90% от българите ще плащат по-ниски данъци. Няма никаква житейска логика най-бедните да плащат наравно с най-богатите. Тези 46 лева, които им се спират всеки месец, са жизненоважни за тяхното съществуване. Затова обръщам внимание, че е важно необлагаемият минимум да се върне. Макар, според някои финансисти, това да е заден ход и във вреда на икономиката, но той би ограничил влиянието на сивия сектор в икономиката. Всичко е въпрос на държавна политика и, преди всичко, на контрол. 

Голяма част от идеите, които са свързани със социалната политика, са продължение на това, което свърши Ивайло Калфин като министър на труда и социалната политика. Около 90 хиляди българи в момента работят в Гърция, ангажирани в туризма и селското стопанство, а при нас липсата на кадри води до това да наемаме работници от чужбина, да правим привлекателни мерки за тях, за да можем да ги обучим и след това за определен период от време да бъдат ангажирани в наши фирми. Считаме, че в тази насока социалната система трябва да се промени. Като се започне от това да се осигури безплатен достъп за всички детски ясли и градини. Не са необходими много средства, но това е инвестиция в бъдещето на Българя. Затова считам, че ще преодолеем задълбочаването на бедността, неравенството в страната и това усещане за несправедливост у хората ще бъде преодоляно.

-      Земеделието е основен отрасъл за област Добрич. Какви мерки предлагате за неговото развитие?

-      Съживяването на българското село е жизнено необходимо не поради носталгия, а поради заплахата за нашето съществуване. За област Добрич, която винаги се е гордяла със земеделието, важно е радикално да се промени политиката в областта на земеделието, да се създаде фонд, който приоритетно ще кредитира земеделските отрасли, които са пренебрегнати в момента, защото, по ред причини, се развива само монокултурно земеделие. Произвеждат се пшеница, слънчоглед, които веднага се изнасят, а внасяме олио. Това са ситуации, в които е необходимо държавата да се намеси. Ние ще работим за въвеждане на изискване до 30% от добитата у нас земеделска продукция да бъде преработвана в страната. Това ще стимулира леката и преработвателна промишленост и ще осигури заетост и в останалите региони. Трябва да се сложи край на това безобразие 80 % от земеделските субсидии да отиват у 5 % от производителите. Ние сме за възстановяване на традиционни производства и биоземеделие, като билкарство, етерични култури, бубарство, пчеларство. Искаме да има държавна подкрепа за интегриране на българските производители и гарантиране на инвестиции в преработката и пазарната реализация на земеделската продукция. Предвиждаме също създаване на фонд за земеделски кредити, който приоритетно да кредитира животновъдството и производството на български зеленчуци и плодове с цел да се достигнат нивата, необходими за вътрешно потребление.

-      Демографският срив е проблем за цялата страна и, в частност, за област Добрич. Какви мерки за решаване на този проблем предлагате, как ще стимулиране раждаемостта и младите семейства?

-      Добрич е един от регионите в България, който не е подминат от демографския проблем. На първо място, ние сме за повишаване на обезщетенията за майчинство за втората година, като те бъдат завишени от 340 на 460 лева. На следващо място, ние сме за продължаване на изплащането на обезщетения за майчинство на жените, които се връщат на работа през първата и втората година от майчинството.

-      Образованието и здравеопазването през последните години бяха подчинени изцяло на търговски принципи. В тази насока АВ предвижда сериозни промени. Какви са те?

-      Основната грешка в здравеопазването ни е, че в центъра му стои финансовият резултат и около него гравитират пациентите и лекарите. Не съм специалист в сферата на здравеопазването, но, считам, че трябва да се работи, а това го казва и нашата програма, за профилактика и лечение на хората. От юридическа гледна точка лечебните заведения трябва да не са търговски дружества, тъй като здравето не е стока, здравеопазването не е само наука за лечението на болестите, а социална система, която трябва да опазва здравето на хората. Ние сме за отпадане и на таксите за посещение при лекар за пенсионери, които най-често са пациентите на лекарите в здравните заведения.

По отношение на образованието, на първо място стои увеличаването на учителските заплати с темпа на нарастване на минималната заплата. Нашето предложение е за 30% по-високи заплати за учителите, работещи в изостанали и трудно достъпи райони. В област Добрич също има такива райони. Ние сме за допълнителни средства за материална база и заплати, които да бъдат предоставени чрез един нов диференциран подход при разпределянето на бюджета, за да бъдат тези средства разделени от средствата за учениците.

-      Какъв е Вашият личен ангажимент, какво ще отстоявате в парламента?

-      На първо място се ангажирам да продължа контакта с хората по места – с тези, които са гласували за мен, които ще ме пратят в парламента. Ние не трябва да търсим доверието на хората само до 26 март, но и да го заслужим след това. Моята работа и като общински съветник е била изцяло насочена към това да има диалог с гражданите, да се чува гласът им. Неслучайно през тези години съм работил активно за това Добрич да има своя омбудсман. Ще създам онлайн приемна, за да имам постоянен контакт с всички избиратели, а те да получават обратна връзка за това, което се случва и се поставя като въпрос за решение. Считам, че не само аз, но и всички народни представители, избрани от област Добрич, трябва да работим за просперитета на региона. След като влезем в парламента, трябва да забравим политическите си пристрастия. Бих предложим на всеки 6 месеца да се организира приемна на всички народни представители, на която да се дава отчет за свършената работа. И този отчет да бъде пред гражданите, които ще излязат да гласуват на 26 март.

-      Какво отличава листата на „АБВ – Движение 21” и защо избирателите трябва да заложат на нея с номер 8 в бюлетината?

-      Средната възраст на кандидатите ни за народни представители е 43 години. Успели сме, за разлика от другите политически партии и формации, да осигурим представителност на всички общини от областта и по този начин да дадем гласност на въпросите, които вълнуват гражданите във всяка община от региона. Ние сме единствената коалиция, която има представител и от община Шабла. Листата е само от местни хора. Няма парашутисти, спуснати от София или другаде. Тя обединява хора – професионалисти в различни области. Хора с нужната компетентност, грамотност, хора, които са доказали себе си, и, най-вече, са отговорни към поетите обещание.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 


Сходни връзки

МИЛКО ПЕНЧЕВ, АБВ: ТРЯБВА ДА ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди