изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:25 EET
ДГС „ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО” ПОДПОМАГА ЕСТЕСТВЕНОТО ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА 1289 ДКА ГОРИ    
НовиниВ рамките на тази година ДГС „Генерал Тошево” предвижда редица мероприятия за естественото възобновяване на общо 1289 дка гори. Преобладаващата част от планираните лесовъдски дейности ще се проведат през есента. До момента те са обхванали 300 дка.

„Възобновяването на насажденията далеч не се изчерпва с тяхното залесяване. Грижата за подмладяването на издънковите церови гори по естествен път е важна част от работата ни и включва много мерки като премахване на заглушаващата растителност”, обясни директорът на стопанството инж. Йорданка Найденова – Стоянова.
Мероприятията, които подпомагат естественото възобновяване на горите, бяха във фокуса на провелото се в ДГС „Генерал Тошево” съвещание. Освен лесовъдите, работещи в стопанството, участие в него взеха инж. Стоян Саров - началник отдел в Североизточно държавно предприятие (СИДП), инж. Тодор Гичев – директор на РДГ-Варна, както и д-р инж. Йордан Петров, който ръководи Експерименталния учебен обект на територията на община Крушари. Специално внимание в дискусията бе отделено на технологията на маркиране при различните видове сечи, а също и на принципите на горската сертификация. Заедно с членове на научния екип, ангажиран с дейностите по експерименталния проект, бяха обсъдени и нагледно демонстрирани малко познати, но заложени в нормативната база лесовъдски системи за стопанисване на издънковите церови гори.
„Заложили сме пробни площи, където да проследим развитието на подраста в зависимост от различните лесовъдски намеси и различното състояние на дървостоя”, коментира д-р инж. Йордан Петров. Той подчерта, че мероприятията се провеждат при стриктно спазване на принципите за природосъобразно, многофункционално и устойчиво стопанисване на горите и изискванията за опазване на биологичното разнообразие в тях. Уникалният за страната ни експериментален обект бе създаден миналата година върху площ от 2100,4 хектара в землищата на селата Александрия, Бистрец, Огняново и Телериг. Проектът на ДГС „Генерал Тошево”, което е част от СИДП, има амбициозната задача да се изследват диинамиката и развитието на възобновителните процеси в гората с хоризонт до 2025 г. Предлага се възможност и за практическото обучение на ученици и студенти. НДТ

 


Сходни връзки

ДГС „ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО” ПОДПОМАГА ЕСТЕСТВЕНОТО ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА 1289 ДКА ГОРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди