изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:27 EEST
ЗАПОЧНА ДЕЛОТО СРЕЩУ БИВШАТА ПРЕДСЕДАТЕЛКА НА ЧИТАЛИЩЕТО    
Ред и сигурностВ Окръжен съд - Добрич започна делото срещу бившия председател на читалище „Йордан Йовков“ Юлия Ст. Срещу нея е повдигнато обвинение за това, че в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение е извършила престъпление по служба, от което са настъпили значителни имуществени вреди за читалището в размер на 611 885.95 лева.


Делото ще се гледа по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица, след като при предварителното изслушване на страните, подсъдимата не се призна за виновна и отказа процесът да премине по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът насрочи 5 поредни заседания, в които ще бъдат призовавани общо 59 свидетели и 5 вещи лица. Днес в продължение на близо 8 часа беше проведен разпит на първите 7 свидетели. 
Според внесения в съда обвинителен акт в периода от 6 юли 2004г. до 15 декември 2014г. в Добрич, при условията на продължавано престъпление, Юлия Ст.  не е изпълнявала служебните си задължения - да организира дейността на читалището съобразно Закона за народните читалища, устава на институцията и решенията на общото събрание, като не е контролирала изпълнението на задълженията на „Карина 90” ООД -  Добрич, произтичащи от сключените между читалището и фирмата 4 договора за съвместна дейност. С тези договори на фирмата е дадена под наем застроена площ от сградата, в замяна на което тя е поела задълженията да проектира, ремонтира и обзаведе за своя сметка помещения в читалището. Заложено било и изискване „срокът за изпълнение на строително - монтажните работи да бъде по определен от страните график“.  С първите два договора фирмата получила  под наем 117 кв. метра, а с вторите два  - 345.15 кв. метра застроена площ на приземния етаж в сградата, която е собственост на Община Добрич, отдадена безвъзмездно за нуждите на читалището.
Според обвинението подсъдимата не е упражнила контрол върху изпълнението на посочените задължения на фирмата с цел да набави за „Карина 90”ООД Добрич и "Сейфти билд"ЕООД  Добрич - правоприемник на първото дружество,  облага в размер на 262 937 лева.
Прокуратурата твърди, че от действията на Юлия Ст. са настъпили значителни вредни последици от имуществен и неимуществен характер за читалището, като тези с имуществен характер са в размер на 611 885.95 лева, като деянието е свързано с даването под наем на общинска собственост.
Според обвинението настъпването на вредните последици от имуществен характер за читалището се изразява в това, че с подписването на четирите договора за съвместна дейност на практика подсъдимата е лишила читалището от възможността само, като самостоятелен юридически субект, да ползва площта на приземния и част от първия етаж от сградата, която му е предоставена от общината и която е с добро разположение от търговска гледна точка. С лишаването на читалището от тази възможност, то е пропуснало да реализира през разглеждания период приходи в размер на 611 885.95 лева без ДДС, твърди прокуратурата.

През септември миналата година с определение на Окръжен съд - Добрич, потвърдено от  Апелативния съд във Варна, Юлия Ст. бе отстранена от длъжността председател на Народно читалище „Йордан Йовков 1870” до приключване на наказателното производство спрямо нея. НДТ
 


Сходни връзки

ЗАПОЧНА ДЕЛОТО СРЕЩУ БИВШАТА ПРЕДСЕДАТЕЛКА НА ЧИТАЛИЩЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди