изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:23 EEST
Кръв на протеста в Балчик срещу новите защитени зони /ОБНОВЕНА/    
НовиниВ Шабла гражданите демонстративно напуснаха обществено обсъждане, представителите на БАН и МОСВ дошли неподготвени да отговарят компетентно на въпросите им



 

Две жени и мъж са били удряни от полицаите, които охраняват протестиращите граждани през община Балчик, разказват те във видеоклип, публикуван в социалната мрежа. Мъжът дори показва окървавена превръзка. По думите на една от жените, униформен я е ударил в корема, а на друга е скъсал синджира от врата. Десетки протестиращи са обградили сградата на общината в Балчик.

Сградата на Община Балчик се превърна в арена на масов сблъсък между полиция и протестиращи днес. В залата на Общинския съвет за 15.00 ч. бе насрочено обществено обсъждане на плана за управление на защитена зона "Калиакра". Министерството забранява строителството и земеделието в района и това провокира хората да излязат на протест. По-рано днес такъв се състоя пред Общината в Каварна. 
Половин час преди 15.00 ч. стотици хора започнаха да се събират пред кметството в Балчик, а по-късно и блокираха достъпа на еко-чиновниците до залата. Минути преди насрочената среща повече от 30 полицаи опитаха да пробият блокадата на протестиращите във фоайето на Общината, сред които бе собственикът на голф игрището "Лайтхаус" Георги Чуклев. Последва физически сблъсък с протестиращите, натрошиха се витрини, разбита бе и вратата на заседателната зала. 
По-късно в сградата дойде шефът на областната дирекция на полицията Николай Спасов, който разпореди натиска на полицията да спре. След като представителите на министерството напуснаха сградата, полицаите задържаха всички присъстващи във фоайето. 40 минути след атаката последва нова заповед, според която униформените напуснаха сградата и продължиха да охраняват навън. Така протестиращите успяха да напуснат кметството. 
В Шабла днес следобед също трябваше да се проведе обществено обсъждане на скандалния
Интегриран план за управление на защитена зона за местообитанията „Комплекс Калиакра" и защитени зони за птиците „Калиакра" и „Белите скали" от екологична мрежа „Натура 2000". Гражданите, които са влезли, за да чуят аргументите на представителите на БАН и МОСВ обаче са напуснали демонстративно, разочаровани от факта, че „експертите“, които са се изправили пред тях са били крайно неподготвени да отговарят на въпросите им относно забраните за селскостопанска дейност, риболов и други, което поставя под въпрос препитанието на хиляди добруджанци.

По-рано днес около 500 протестиращи, както от общините Шабла, Каварна и Балчик, така и от Южното Черноморие, се събраха пред общината в Каварна. Там до сблъсъци между органите на реда и протестиращите не се стигна, въпреки сериозното напрежение.

За кратко днес е бил блокиран международният път Дуранкулак - Варна.

По информация на НДТ утре протестиращите предвиждат да блокират пътя за нос Калиакра.

НДТ

Добрич: Има пострадали сред протестиращите пред сградата на Община Балчик

Новини Балчик. Има пострадали сред протестиращите пред сградата на Община Балчик. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна един от протестиращите Виктор Лучанов, който е и част от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“. „Има окървавени хора. Жандармерията пази престъпниците еколози“, заяви Виктор Лучанов. По думите му са пострадали две жени и един мъж. На място пред сградата на община Балчик има десетки хора от общините Каварна, Шабла и Балчик, които протестират срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите, и настояват за нейната отмяна.

Протестът продължава и в момента. Виктор Лучанов заяви, че сградата остава блокирана и няма да допуснат провеждането на обществено обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра”. 

Добрич. Не може със заповед от защитена зона по НАТУРА 2000 комплекс "Калиакра" да се превърне в национален резерват. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Балчик Николай Ангелов във връзка с протестите на жители на общините Каварна, Шабла и Балчик срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите. Кметът допълни, че малка част от територията на община Балчик попада в защитена зона „Комплекс Калиакра”, но това се отразява не тези, които имат имоти там. "Не може със заповед за статут на защитена зона по НАТУРА 2000 да се превърне в национален резерват. Фактически с тази заповед се прекратява всяка човешка дейност на територията на защитената зона, което не е забранено според правилата на НАТУРА 2000. Надяваме се, че това ще бъде променено в този правилник за управление. Не може мерките да са толкова строги и рестриктивни", каза още кметът на Община Балчик Николай Ангелов.

Добрич. Община Каварна е направила много срещи с жители по повод заповедта, налагаща забрани за земеделие и строителство в района. Това заяви кметът на Каварна Нина Ставрева, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Морската община е получила писмо от Министерството на околната среда и водите, с което е уведомена за заповедта от 27 юли тази година. По думите на Нина Ставрева хората са много притеснени от последствията на тази заповед. „Разбира се, не мога да скрия, че съм благодарна на екоминистъра Нено Димов за положените усилия да не се разрушава вече построеното върху въпросните земи. Това не е малко в никакъв случай, но не е достатъчно, защото хората тук наистина се борят за поминъка си, който може да бъде отнет или ограничен“, каза Нина Ставрева. Тя определи днешния протест на гражданите като „сериозен“. Пред протестиращите кметът на морската община е заявила, че администрацията е за спазване на европейското законодателство, за намиране на баланс между природата и хората, но този баланс не бива да е за сметка на гражданите. Според Нина Ставрева е недопустимо в най-бедната страна на ЕС и то в регион, който се обезлюдява масово поради невъзможността за поминък, да се отнема възможността на хората за физическо оцеляване. Със новите забрани се засягат три сфери на работа – земеделие, туризъм и рибарство, а именно това са секторите, които осигуряват поминъка на каварненци и жителите на Приморска Добруджа. "Желанието на местната администрацията и на хората от района е да бъде направена международна експертиза, да бъдат проведени срещи по проблемите и реални във времето дискусии преди да бъдат взети подобни ограничителни решения", каза кметът на Каварна. Нина Ставрева съобщи, че протестът продължава утре на общинския път от село Българево в посока нос Калиакра. "Обявеното за днес обсъждане на проекта за Интегриран план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра” в Каварна не се е състояло", посочи кметът на морския град.
http://www.focus-news.net

Кръв в Балчик! Масово меле заради "престъпниците еколози“

Сблъсък между органите на реда и протестиращи в Балчик, има пострадали. "Има окървавени хора. Жандармерията пази престъпниците еколози“, заяви Виктор Лучанов, , който е и част от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му са пострадали две жени и един мъж. На място пред сградата на община Балчик има десетки хора от общините Каварна, Шабла и Балчик, които протестират срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите, и настояват за нейната отмяна. Протестът продължава и в момента. Виктор Лучанов заяви, че сградата остава блокирана и няма да допуснат провеждането на обществено обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона "Комплекс Калиакра”.

https://www.blitz.bg

Кметът на Балчик също срещу еколозите

Не може със заповед за статут на защитена зона по НАТУРА 2000 „Комплекс Калиакра” да се превърне в национален резерват. Това заяви за кметът на Община Балчик Николай Ангелов във връзка с протестите на жители на общините Каварна, Шабла и Балчик срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, въведена със заповед на министъра на околната среда и водите.

Както ПИК съощи масовият протест за кратко прерасна в меле и се наложила намесата на полицията. Кметът допълни, че малка част от територията на община Балчик попада в защитена зона „Комплекс Калиакра”, но това се отразява не тези, които имат имоти там. "Не може със заповед за статут на защитена зона по НАТУРА 2000 да се превърне в национален резерват. Фактически с тази заповед се прекратява всяка човешка дейност на територията на защитената зона, което не е забранено според правилата на НАТУРА 2000. Надяваме се, че това ще бъде променено в този правилник за управление. Не може мерките да са толкова строги и рестриктивни", каза още Ангелов, цитиран от Фокус. http://pik.bg

*************

Протест срещу забраната за строеж и земеделие в защитена зона „Калиакра“ (ОБЗОР)

София. Стотици жители от Каварна, Шабла и Балчик протестираха днес в Каварна и Балчик срещу забраната на Министерството на околната среда и водите за строеж и обработка на земеделска земя в защитена зона „Комплекс Калиакра“. Към тях се присъединиха и жители на Несебър, Обзор , Бургас и Ахтопол.
Според еколози хората са подведени и поминъкът им няма да бъде отнет, напротив ще бъде запазен, целта е земеделските земи да не се застрояват.
На извънредна пресконференция министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че, ако България не забрани строежите в защитена зона „Комплекс Калиакра“, ще последват загуби за държавата за стотици милиони евро под формата на санкции, събаряне на къщи, хотели, вилни селища и инфраструктура.
В Каварна трябваше да се проведе обществено обсъждане на плана за управление на защитената зона. Протестиращите се събраха от рано сутринта пред сградата на Общината Каварна, за да не допуснат експертите на общественото обсъждане. Срещата в Каварна се провали, а протестът се премести в Балчик, след като протестиращите разбраха, че и там ще се проведе обществено обсъждане по темата. Протестиращите успяха да влязат в сградата на Община Балчик. За Радио „Фокус“ Виктор Лучанов, протестиращ от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“, съобщи, че се е стигнало до сблъсък между органите на реда и граждани. „Има окървавени хора. Жандармерията пази престъпниците еколози“, заяви Виктор Лучанов. По думите му са пострадали две жени и един мъж. От ОДМВР-Добрич заявиха, че нямат информация за сблъсъци.
Пред „Фокус“ кметът на Каварна Нина Ставрева коментира, че е недопустимо е в регион, който се обезлюдява масово, да се отнема възможността на хората за физическо оцеляване. По думите й Община Каварна е направила много срещи с жители по повод заповедта, налагаща забрани за земеделие и строителство в района. Ставрева уточни, че подкрепя протестиращите граждани. „Ние не сме против законите, нормите и директивите на Европейското законодателство, но сме за синхрон и баланс между защита на природата и поминъка на хората. Ние искаме нова процедура, нов интеграционен план с участието на международни специалисти - експерти, искаме предварителни срещи с ползвателите на земеделски земи, с рибарските сдружения. Искаме ясно очертани граници”, каза още тя.
Според кмета на Балчик Николай Ангелов не може със заповед от защитена зона по НАТУРА 2000 комплекс „Калиакра" да се превърне в национален резерват.
Кметът на Община Шабла Мариян Жечев заяви, че хората протестират срещу плана за защитена зона „Комплекс Калиакра”, защото не са добре информирани. „Хората не знаят какво точно е описано и в заповедта на министъра, и в Интегрирания план за управление на защитена зона „Калиакра”. Говори се за забрана за риболова. Такава забрана в този план за управление няма. Има забрана за дънно тралене. Някой се опитва да манипулира, а най–голямата вина за това е точно на екипа, изготвил плана“, коментира кметът Мариян Жечев. По думите му екипът е трябвало първо да се срещне с гражданите и различните браншови организации – рибари, земеделски производители, собственици на имоти в зоната, за да им обясни каква ще бъде компенсацията и какви ще бъдат забраните. Жечев допълни, че сега са създадени условия за безредици и излишно напрежение, от което никой няма нужда. „Друг се опитва да управлява протестиращите и да яхва вълната“, каза още кметът. Според Мариян Жечев неинформираността на гражданите позволява те да бъдат манипулирани.

http://www.focus-news.net


 


Сходни връзки

Кръв на протеста в Балчик срещу новите защитени зони /ОБНОВЕНА/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди