изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:06 EEST
Тази нощ е пикът на звездния дъжд Персеиди    
По света От тази вечер до утре сутринта е пикът на августовското небесно зрелище – метеорния поток Персеиди. Ако времето е ясно, в различните части на света ще могат да се наблюдават до 150 метеора на час. При идеални условия ще можем да видим по 2-3 „падащи звезди“ на минута, смята Международната метеорна организация.

Предсказването на точното количество видими метеори винаги е сложно занимание заради непредсказуемото влияние на планетите върху Персеидите, отбелязва пред РИА Новости астрономът Сергей Ламзин. Според него тази година е еднакво вероятно метеорният дъжд да бъде много ярък или точно обратното.

„Звездопадът“ от съзвездието Персеиди се вижда от Земята от 17 юли до 24 август и постига максимума си между 11 и 13 август.

Активността на Персеидите е непостоянна – отслабва с увеличаването на разстоянието между кометата и Земята.

Обичайно метеорният поток е относително отдалечен от орбитата на Земята. Периодичното приближаване прави зрелището още по-впечатляващо. За последен път това се случи през 2004 и 2009 г. Следващата голяма активност на потока се очаква през 2028 г., разказват астрономите от Московския планетариум.

Персеидите ще се виждат и с просто око по цял свят. За целта е добре наблюдателите да изберат места извън светлините на градовете, които спускат т.нар „паразитни завеси“.  Така ще могат да видят и множество по-слаби метеори, пресичащи небето.

Метеорният поток Персеиди е познат на човечеството от около 2000 години. За пръв път е споменат в китайски анали от 36 г. пр. Хр., когато "над 100 метеора изгоряха преди утрото".

Официално за откривател на метеорния дъжд Персеиди се смята белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф  Кетеле, който го описва през август 1835 г. Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, в което се намира радиантът им. За пръв път метеорите, преминаващи за 1 час, са преброени 4 години по-късно. Максималното количество тогава е достигнало до 160 на час.

Причината за „звездопада“ е преминаването на Земята през шлейфа на кометата Суифт-Тътъл. Тя се завърта по орбитата си за 13 г. Всеки път, когато се приближи максимално до Слънцето, кометата се топи и за сметка на това се увеличава броят на кометните частици в нейния шлейф за радост на астрономите-любители на Земята.

Точно тази вечер обаче в западна България се очаква заоблачаване и дъжд, което може да ни лиши от спектакъла.  http://www.manager.bg

  1. Пенчо Маркишки, БАН: Метеорният поток Персеиди е видим от 18 юли до 24 август, пикът му е около 12 август 5 Август 2016 | 14:30
  2. МЕТЕОРИТЕН ДЪЖД - ВЛИЗАМЕ В ПЕРСЕИДИТЕ
  3. Погледнете небето между 3 и 4 часа: Тази нощ падат звезди!
  4. ТАЗИ ВЕЧЕР Е НОЩТА ЗА СБЪДВАНЕ НА ЖЕЛАНИЯТА - ЗВЕЗДОПАДЪТ "ПЕРСЕИДИ"/ВИДЕО/
  5. Aстрономическата атракция на века ще се наблюдава и от България
  6. ПЕРСЕИДИ: Ярък звездопад в нощта на 12 срещу 13 август
  7. Уловете си звезда. Падат по 100 на час тази нощ
  8. ГЛЕДАЙТЕ КЪМ НЕБЕТО: По 90 МЕТЕОРА НА ЧАС в нощите между 11 и 13 август
  9. ТАЗИ ВЕЧЕР: До 100 падащи звезди на час в петък, 13-и
  10. СТОТИЦИ ДОБРУДЖАНЦИ НАБЛЮДАВАТ ПЕРСЕИДИТЕ
  11. ЗВЕЗДЕН ДЪЖД - ПЕРСЕИДИТЕ
  12. Метеоритният поток “Персеиди” ще може да се наблюдава най-добре през втората половина на нощта


 


Сходни връзки

Тази нощ е пикът на звездния дъжд Персеиди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди