изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:09 EET
Петко влезе в Мусинската пещера за съкровище с черна коса, но излезе с бели кичури и жена му припадна като го видя (СНИМКИ)    
Любопитно Подводна зала от римско време е била открита край мусинската пещера потвърждава специално за "Борба" кметът на селото, който е участвал като доброволец в операцията. Помещението било разкрито от археолога Калин Чакъров, който влязъл с водолазен костюм, за да огледа дъното на древен римски каптаж. „Със средства на кметството и дарители повикахме водолази от Плевен и археолози, за да почистим каптажа. Изкарахме над 5 кубика боклуци и отломки, които вероятно са хвърляни при събарянето на някогашната воденица“, разказа още Иванов.




Според местните хора именно в подобни зали тук са крити съкровища, а районът е преравян многократно от иманяри. Римският каптаж се намира в непосредствена близост до пещерата и изграждащата се в момента рибна ферма. Залата му вероятно е била изградена, преди да се положат тежките по няколко тона каменни стени край извора. Предполага се, че помещението е свързано и с галерии в самата пещера. При експедицията, която е приключила преди броени дни, са били възстановени и множество от масивните каменни темели на каптажа.



От Мусинската пещера и каптажа римляните са доставяли вода на 30 километра до Никополис ад Иструм, припомня Христо Иванов. През 1979 година учени са изследвали с лазер римския водопровод и достигнали до извода, че такава точност на денивелацията и продължителност на наклона на водопровода не може да се постигне даже със съвременна техника. „Дядо ми ми е разказвал как навремето до пещерата е идвал цар Борис и е наредил водолази да влязат в нея. Като малък пък посрещахме Людмила Живкова. Заради множеството разкази за пещерата реших да вляза и аз. Стигал съм почти до края, но при един от случаите пропаднах в подземната река и излязох с побеляла коса. На влизане тя бе черна, а излязох с бели кичури, жена ми припадна, не можа да ме познае. Независимо от горещината тук водата е винаги 6 градуса. Пропаднах надолу и се вкочаних. С последни усилия успях да се захвана и да се измъкна, но от тази авантюра ми побеля косата. Колкото до златото, като легенда се знае, че то е в дъното на една от залите в галерия на пещерата, но има доста капани”, разказва Петко Ганчев – мусинчанин, който живее в близост до мястото.



Според кмета на Мусина Христо Иванов иманярският бум в района става, след след като по време на оран трактор изровил с плуга си гърне с римски монети в местността Садина. „Обикалят с металотърсачи и коли, търсят, след като има такъв интерес, значи намират, но няма кой да сподели подобно нещо, защото е незаконно”, разсъждава местният управник. Според него най-много търсачи имало около т. нар. Червена стена. В миналото край нея имало множество вили на римски земевладелци, а самият Иван Асен Втори наредил да вдигнат манастир, в който да живее майка му.

https://www.blitz.bg
  1. Изчезналият кивот - във Ватикана, Йерусалим или Аксум?
  2. Археолози откриха останки на прегърнати мъж и жена на почти 5800 години
  3. Езеро в Босна изчезна за една нощ
  4. Русенец стъпи "на дъното на Земята", спусна на 2145 м
  5. Йети съществува, доказано от тройна ДНК-експертиза! (ВИДЕО)
  6. Откриха пломба на 6500 години
  7. Родопите крият свещен триъгълник
  8. Откриха у нас копие на пещерата на Дева Мария
  9. Иманяри дирят съкровища на Панайот Хитов
  10. Родопчанин откри голяма пещера в имота си
Всичко на тема ПЕЩЕРА
 


Сходни връзки

Петко влезе в Мусинската пещера за съкровище с черна коса, но излезе с бели кичури и жена му припадна като го видя (СНИМКИ) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди