изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:04 EEST
СЪСТЕЗАТЕЛЕН ГЪЛЪБ – ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН Е ОТГЛЕДАН В ДОБРИЧ    
Любопитно Състезателен гълъб – олимпийски шампион е отгледан в Добрич, съобщава бюлетинът на „Български пощи” по повод 9 октомври бе Световният ден на пощите и професионален празник на служителите от "Български пощи" ЕАД. Собственик на птицата е Симеон Монев, който в момента е номер едно в България в състезанията със спортни гълъби. А шампионката всъщност е гълъбица и се казва Good girl – Добро момиче.

В началото на тази година тя става първа на Олимпиадата за състезателни гълъби в Брюксел. Вследствие на това най-престижният в света специализиран сайт за състезателни гълъби  Pigeon Paradise публикува статия за Симеон и неговите пернати питомци.
В интервютата си пред медиите Симеон Монев разказва, че като малък е отглеждал гълъби заедно с брат си, но състезателните птици стават негово хоби преди 5 години. Той членува във варненски клуб за спортни гълъби, който е най-големият в България, съществува от 35 години и обединява около 110 гълъбовъди.
Симеон започва сериозните си занимания с 10 елитни гълъба от една от най-старите в света линии – белгийската „Роджър Десмет – Матис”. В момента отглежда  около 50 от любимите си птици. За 2016 година  Монев е признат за №1 в България според класацията на българската  Асоциация на гълъбовъдите на спортни гълъби. Тя обединява около 40 клуба в страната.
„Ако някой желае да се занимава с това, може да започне с 6-8 гълъба за разплод. Обикновено на втората година почваме да ги тренираме и след това ги пускаме на състезания”, казва Монев. Когато се организира състезание, гълъбите се качват в специален превоз и се откарват до мястото, където ще бъдат пуснати. Всеки спортен гълъб има чип на крака си, а на входа на гълъбарника се монтира система, която до секунда отчита кога се е прибрала птицата. Печели гълъбът, постигнал най-висока средна скорост на прелитане. Реално погледнато, това изглежда като спортен вариант на някогашните мисии на така наречените „пощенски гълъби“.
Последното състезание на Симеон Монев е през 2016 година, когато гълъбите са пускани от Карпатите в Румъния – място на сръбско-румънската граница. „Всеки може да участва с колкото гълъба иска. Това състезание е много тежко, защото е планински район. Често хвъркатите стават жертва на ястреби и други грабливи птици или пък се губят. Близо половината от гълъбите не се прибират”, разказва Монев. От 23 свои гълъба той загубил 3, но пък от общо 1200 участници първото, второто и третото място в състезанието били завоювани от негови птици.
Класирането на гълъбицата Good girl на първо място в Олимпиадата за спортни гълъби в Белгия през тази година е на базата на резултатите й през последните две години – шест първи места в състезания. Заради птичия грип през зимните месеци Монев не могъл да отнесе птицата в Брюксел за представяне на Олимпиадата. Въпреки това титлата й е призната.
В България този бизнес едва прохожда, докато в Белгия и Холандия отдавна е в разцвета си. Напоследък в него мощно се намесват китайски бизнесмени.  НДТ
 


Сходни връзки

СЪСТЕЗАТЕЛЕН ГЪЛЪБ – ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОН Е ОТГЛЕДАН В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди