изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:20 EET
Черната котка - лош късмет или суеверия    
Любопитно Черната котка - лош късмет или суеверия


Суеверия и поверия


Черната котка има забележителна история - от времената, когато е била обожествявана е стигнала до времена, когато е била изгаряна жива, тъй като е била смятана за въплъщение на Сатаната и дявола.

Все още мненията по въпроса са смесени, противоречиви и лични.


Черната котка е ... просто котка с черна козина

Не е нужно да е чистокръвна порода, може да бъде и смесена.

Черният цвят и помага да ловува през ноща, но в хода на историята котките с чисто черна козина често са считани за символ на злото.

Тези суеверия битуват и в модерното общество - от сиропиталищата за животни са осиновени по-малко черни, отколкото всеки друг цвят.

Има и няколко култури, където се смята, че черна котка носи късмет.


Преди черните котки са свързани със злото и вещерството

Ако погледнем еврейския и вавилонския фолклор, ще видим, че черната котка е значела, че змия е легнала на нечие сърце.

В Древен Египет котките са били свещени и когато семейната котка е умирала, тялото й е било мумифицирано. Римляните гледали по подобен начин на котките - именно те са внесли котките в Европа.

По това време котките са смятани за талисмани, особено ако са черни и ви пресекат път.

Първо Църквата започнала да ги свързва с вещерство и магия и на черните, та и на белите котки, започнало да им излиза лошо име.

През 17 век котките са свързвани с магията, и са били извор на страх. Страдали най-много там, където имало най-много гонения на вещици.

Има няколко страни, които все аще смятат, че черната котка е добър знак. В Шотландия непозната черна котка пред вратата била знак за бъдещ просперитет, а рибарските жени гледали черни котки, защото вярвали, че те предпазват съпрузите им, докато са в морето. Но все пак в Ирландия, ако черна котка ти пресече път под лунна светлина, това значи, че ще те застигне болест. В Румъния, Молдова и Чехия все още вярват в суеверието за черната котка, която пресича пътя.

Вярването, че черните котки носят лош късмет има солидни основи в американската култура. Лош знак е, ако черна котка ти пресече път, но добро предзнаменование е, ако пуснеш черна котка в къщата си.

Къщата с черна котка се смята за място, където жената никога няма да бъде лишена от вниманието, мерака, ласките и сърцето на мъжа.

Ако черна котка обитава къщата, никога няма да свършва любовта в нея. Черната котка е символ на 'тръпката' в сексуалното привличане.

Още в началото на американската история, черните котки са смятани за приятели на вещиците - хора, които се занимавали с магия често притежавали черни котки и понякога ги използвали в ритуалите си.

При някои процеси за вещерство, едно от доказателствата е било притежанието на черна котка от обвиняемата. Някои от тези котки дори са били изгаряни живи заедно със собственичките си.

Дори и днес се вярва, че има групи, които използват черни котки за жертвоприношения - някои ги мислят за градски легенди, други им вярват. Но повечето съвременни 'вещици', задължително имат черни котки в къщата си, като свещенни домашни и ритуални животни.


Съновник - тълкуване на сънища и значение

Ако сънуваш черна котка, няма да се сбъдне голяма твоя мечта.

Когато в съня си видите черна котка, това е предупреждение, че ваша голяма мечта няма да се сбъдне. Подгответе се за разочарования.

Видиш ли в съня си бяла котка, предстои ти да чуеш женска лъжа.


И така, дали са добри или лоши? Зависи в коя страна ще зададете въпроса - едни ще кажат, че това са най-злите създания и трябва да бъдат избягвани, други ще твърдят, че това са обикновени животни и трябва да се отнасяме към тях като към всяко друго животно.

http://e-lina.eu

 


Сходни връзки

Черната котка - лош късмет или суеверия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди