изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:37 EET
Гореща новина от ЕС за смяната на зимното и лятното часово време    
Европейски съюз Европейската комисия потвърди днес, че оценява постъпили предложения за отмяна на лятното часово време. Директивата за лятното часово време има отражение върху превозите и енергетиката. Оценяваме постъпилите предложения и ще съобщим заключението си, когато сме готови, уточни говорител на комисията, цитиран от осведомителните агенции.

Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма в ЕС за уеднаквеното лятно часово време. От 2002 г. във всяка държава от ЕС лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври. Финландска парламентарна комисия призова вчера правителството да поиска от ЕК отмяна на директивата с обяснението, че промяната на часовото време води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място. Какво са последствията за организма от медицинска гледна точка при смяната на времето? Към 24-часов цикъл се приспособяват и хормоналните и поведенческите ритми на човека. И когато те се нарушат, започват проблемите. На първо място страда връзката мелатонин–сън. Между хормона на епифизата и съня съществува пряка връзка и недостигът на мелатонин значително затруднява и прави невъзможно заспиването. Максималната му концентрация в кръвта е от 0 до 4 часа и ако човекът е ставал в 5 часа, то с въвеждането на лятното време той е принуден да се събужда и да бодърства тогава, когато всички негови физиологични механизми все още работят в режим на отдих. Симптоматиката на десинхронозата е сходна със състоянието на хроничното недоспиване: - гадене и чувство за тежест в стомаха; - главоболие; - дезориентация в пространството; - ирационално мислене; - безсъние или патологична сънливост; - депресивно настроение; - изгубване на апетита. Няма точна оценка за степента на понижаване на работоспособността при прехода лятно/зимно време и обратното, но съществува хипотеза, че работоспособността на населението намалява с поне 30% В последните години лятното часово време бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан. Същевременно от зимното часово време се отказаха Беларус и Турция, а миналата година подобни намерения обяви Унгария.

https://www.blitz.bg
Европейската комисия потвърди днес, че оценява постъпили предложения за отмяна на лятното часово време. Директивата за лятното часово време има отражение върху превозите и енергетиката. Оценяваме постъпилите предложения и ще съобщим заключението си, когато сме готови, уточни говорител на комисията, цитиран от осведомителните агенции. Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма в ЕС за уеднаквеното лятно часово време. От 2002 г. във всяка държава от ЕС лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври. Финландска парламентарна комисия призова вчера правителството да поиска от ЕК отмяна на директивата с обяснението, че промяната на часовото време води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място. Какво са последствията за организма от медицинска гледна точка при смяната на времето? Към 24-часов цикъл се приспособяват и хормоналните и поведенческите ритми на човека. И когато те се нарушат, започват проблемите. На първо място страда връзката мелатонин–сън. Между хормона на епифизата и съня съществува пряка връзка и недостигът на мелатонин значително затруднява и прави невъзможно заспиването. Максималната му концентрация в кръвта е от 0 до 4 часа и ако човекът е ставал в 5 часа, то с въвеждането на лятното време той е принуден да се събужда и да бодърства тогава, когато всички негови физиологични механизми все още работят в режим на отдих. Симптоматиката на десинхронозата е сходна със състоянието на хроничното недоспиване: - гадене и чувство за тежест в стомаха; - главоболие; - дезориентация в пространството; - ирационално мислене; - безсъние или патологична сънливост; - депресивно настроение; - изгубване на апетита. Няма точна оценка за степента на понижаване на работоспособността при прехода лятно/зимно време и обратното, но съществува хипотеза, че работоспособността на населението намалява с поне 30% В последните години лятното часово време бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан. Същевременно от зимното часово време се отказаха Беларус и Турция, а миналата година подобни намерения обяви Унгария.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/goreshcha-novina-ot-es-za-smyanata-na-zimnoto-i-lyatnoto-chasovo-vreme_news553746.html
 


Сходни връзки

Гореща новина от ЕС за смяната на зимното и лятното часово време | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди