изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:38 EEST
СКРИТОТО ЛИЦЕ НА САЩ-ДЕМОКРАЦИЯТА: Заговор за убийството на Кастро "изскочи" от архивите за Кенеди    
По света Заговор за убийството на бившия кубински лидер Фидел Кастро лъсна сред оповестените по-рано архиви, свързани с убийството на американския президент Джон Кенеди, пише Washington post. През 60-те години източници от американското разузнаване са имали контакти с кубински дисиденти. Предлагани са им солидни за времето възнаграждения, за да ликвидират врага на Вашингтон. Сред обсъжданите начини за убийството му е отравяне, заразяване с болести и други. Контактите се прекратяват през 1964, като въпросните кубинци накрая се отказват от риска да се приближат толкова бързо до лидера. На Фидел се налага да отрича връзка с убийството на Кенеди.

 Една от версиите за опитите на разузнаването да го убие са именно предположенията, че той е замесен в убийството на 22 ноември 1963 година в Далас, Тексас. Комисия към ЦРУ заключава, че е малко вероятно Кастро да има вина, тъй като не е било в негов интерес. Твърди се, че в началото на 60-те е предлагана награда от 150 000 долара за "главите" на Фидел, брат му Раул и Ернесто Че Гевара. Това е само един от стотиците скандални случаи, които се крият в хилядите разсекретени документи. За някои от тях се спекулира от десетилетия, други се оказват неизвестни за широката публика.
Бил ли е президентът Линдън Джонсън член на "Ку Клукс Клан"? Според доклад на ФБР от 1964 година, "има доказателства" за това. Джонсън, се твърди в документа, е членувал в началото на политическата си кариера. Подробности обаче не са дадени. Вицепрезидент по време на управлението на Кенеди, той го наследява на поста веднага след покушението срещу него. По отношение на убийството на Кенеди, става ясно, че въпреки дадените уверения, не е направено достатъчно за защитата на убиеца на държавния глава Лий Харви Осуалд. Той е ликвидиран от Джак Руби, който не след дълго умира от рак в затвора. ЦРУ е било притеснено от убеждението сред американското общество, че Осуалд не е действал сам. Остават спекулациите шпионин ли е бил Осуалд и за кое точно разузнаване е работел.
Други документи разкриват скандални моменти от личния живот на братята Кенеди и техни приближени, за които се счита, че директорът на ЦРУ Джей Едгар Хувър е държал като компромати. Става въпрос за секспартита, стриптийзьорки, като някои от присъствалите момичета след това мистериозно умират. Официално оповестената причина е самоубийство.
Припомняме, че Белият дом вчера публикува подписан от президента на САЩ Доналд Тръмп меморандум във връзка с разсекретяването на 2 891 документи, свързани с убийството на Джон Кенеди. Но администрацията остави засекретени още няколкостотин документа с гриф за сигурност "Строго секретно".
Тръмп отбелязва, че част от документите няма да бъдат разкрити, тъй като е във вреда на националната сигурност. Американският президент е наредил да се направи преглед на класифицирания статут на останалите документи през следващите 180 дни - до 26 април 2018 г.
Няколко часа преди да изтече 25-годишен краен срок (законът е от 1992 г. и крайният срок изтича на 26 октомври 2017 г.), 54 г. след убийството на Кенеди в Далас, Националният архив на САЩ публикува документите. На сайта на Националния архив се отбелязва, че 88% от документите са разсекретени.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

СКРИТОТО ЛИЦЕ НА САЩ-ДЕМОКРАЦИЯТА: Заговор за убийството на Кастро "изскочи" от архивите за Кенеди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди