изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:16 EET
ДОБРУДЖАНЦИ ИЗНЕСОХА УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ    
Общество
Събота - 28 октомври, ще остане със сигурност в историята на Добруджа. Това беше ден, в който добруджанци показаха, че могат да бъдат единни, че знаят как да защитават правата си, защото икономическите облаги на нито една фирма и нито едно инвестиционно предложение, според тях, не е причина, земята им да бъде застрашена.





Преди започването на последното обществено обсъждане на доклада по ОВОС относно инвестиционните намерения за проучвания и добив на природен газ в находище „Спасово“, блок „Добрич“, предвидено за 10 часа в сградата на общината в Генерал Тошево, земеделците показаха, че са сила, с която цялата държава трябва да се съобразява. В централната градска част бяха струпани над 150 селскостопански машини, с което от „Асоциацията на зърнопроизводителите 2006“ се обявиха срещу добива на газ в Добруджа. Красимира Крумова от асоциацията заяви, че плодородната ни земя е годна само за производство на земеделска продукция, а не за добив на газ. От трибуната беше прочетена и тяхната протестна декларация, в която те се обявиха срещу тази неприсъща за Добруджа дейност. Според тях, исканата 35-годишна концесия ще умножи многократно всички рискове и ще се отрази пагубно на земеделието, което е основен поминък за региона. Стотиците машини останаха подредени пред сградата на общината през цялото време на общественото обсъждане, което продължи почти четири часа. Отвън останаха и хората, които не успяха да влязат в сградата на общината.
Независимо от лошото време и дъжда, стотици хора от областите Добрич и Варна дойдоха, за да присъстват на обсъждането. Залата беше препълнена с над 500 души, много от които и правостоящи. Лъчезар Петров от фирмата „Русгеоком БГ“ ЕАД откри обсъждането, като представи кратка история на фирмата, от която стана ясно, че това е първото находище, което тя иска да разработи. Той подчерта, че става дума за конвенционален газ, който ще се добива по конвенционални методи, без да нарушава Мораториума, забраняващ фракинга и добива на шистов газ в България. Твърдение, което впоследствие получи редица доказателства за лъжовността си. Мариана Христова, която е един от авторите на Мораториума, цитира експерта геолог и един от защитниците на добива на шистов газ, който е написал в негов доклад, че - да се говори за добив на конвенционален газ от находище „Спасово“, е чиста измама. Христова подчерта, че няма как от едно единствено проучване да се направят изводите за наличието на природен газ на територията на община Генерал Тошево, заложен в програмата на фирмата-инвеститор. Тя беше категорична, че в находището няма търговски количества конвенционален газ. На въпрос от присъстващите - колко най-дълбоко се намират залежите от природен, а не шистов газ, експерт отговори, че това е максимум до 300 м. Оправдано последва въпросът „защо тогава ще дупчите на 2700 м дълбочина, щом ще добивате само обикновен газ“. Този и много други въпроси от присъстващите в залата не успяха да получат отговор. Залата нееднократно ставаше на крака с възгласите „Добруджа не се продава“, „Не ви искаме в Добруджа“, „Отивайте си“.
Проф. Маргарита Нанкова от Земеделския институт в Генерал Тошево изрази притесненията си, че намеренията са да се добива газ в най-плодородната земя на Европа. Тя попита как е възможно в доклада да е записано, че хумусът ще бъде възстановен, след като това технически не е възможно. Тя помоли представителите на фирмата „Русгеоком БГ“ ЕАД да мислят не като бизнесмени, а като българи и да се запитат редно ли е да нарушат богатството, което ни е дадено от природата.
Не липсваха изказвания и на земеделци и пчелари, които заявиха, че никакви инвестиции, свързани с добив на газ в Добруджа, не биха могли да оправдаят нарушаването на еко равновесието на най-продуктивния район в България.
Попитано беше и как ще се предпази единственият водоизточник на Добруджа, след като беше потвърдено от изпълнителния директор на „Русгеоком БГ“ ЕАД Христо Станев, че всички сондажи ще преминават през него и как ще се контролира качеството на питейната вода. Експертите отговориха, че следенето на водата не е тяхно задължение и че това е предвидено да се прави от Басейнова дирекция 4 пъти в годината. Същата тази дирекция, която първо е издала заповед за непреминаване през водоносния слой на Добруджа и втори път не е успяла да вземе проба нито веднъж от сондажа в село Рогозина, тъй като няма достъп до водата.
Бяха изразени и редица притеснения относно реалното намерение за добив на газ и вероятността всъщност фирмата да изпълнява стар проект за складиране на опасни и радиоактивни отпадъци на голяма дълбочина.
Обсъжданията приключиха почти след четири часа разпалени дебати, като представителите на „Русгеоком БГ“ ЕАД напуснаха залата, ескортирани от жандармерия.
Протоколите от всички обществени обсъждания ще бъдат представени на РИОСВ Варна, към тях ще бъде прибавена и подписката срещу добива на газ в Добруджа, в която има събрани над 10 000 подписа.
В края на общественото обсъждане присъстващите категорично поставиха ултиматум на фирмата - да отмени инвестиционното си предложение до 3 ноември (петък) 17.00 часа. В противен случай битката ще се премести в съдебната зала, където ще се атакуват всички пропуски на Доклада по ОВОС.

 Видеоматериали от общественото обсъждане можете да видите в сайта ни ndtnews.hopto.org

Снимки Светослав ПЕТКОВ

ВИДЕО ОТ ОБСЪЖДАНЕТО: ДОБРУДЖА НА БУНТ СРЕЩУ КОНЦЕСИЯТА ЗА ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА ГАЗ, ДОБРУДЖАНЦИ СЕ ИЗПРАВЯТ СРЕЩУ УБИЙСТВОТО НА ДОБРУДЖА


ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

















БОЖЕ, ПАЗИ ДОБРУДЖА ОТ УБИЙЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНЦИ ИЗНЕСОХА УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди