изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:15 EEST
ПРОКУРАТУРАТА В ДОБРИЧ СЕ САМОСЕЗИРА ЗА ГАЗА В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО    
Ред и сигурност Окръжна прокуратура – Добрич, се е самосезирала след публикации в пресата за намерението на фирма „Русгеоком БГ” да добива газ на територията на община Генерал Тошево, както и за страховете и протестите на хората в цялата община. Информацията бе потвърдена от Окръжния прокурор Пламен Николов. „Поискал съм цялата документация от РИОСВ – Варна. След като се запознаем обстойно с нея и направим съответните проверки, прокуратурата ще излезе със становище”, обеща прокурор Николов.


Както НДТ писа, „Русгеоком” има намерение да добива газ в 18 села наа община Генерал Тошево. Експерти припомнят, че от октомври 2011 година до февруари 2013 година фирма „Русгеоком БГ”, тогава АД, е имала разрешение за търсене и проучване в блок  „Добрич”, издадено по реда на  Закона за подземните богатства. В рамките на това разрешение е прокаран дълбок сондаж за нефт и газ  - Р-1 Рогозина до дълбочина 5610 метра. През 2013 г. компанията получава удължаване на проучванията с още една година – до 5 март 2014-а.
След съмненията за проучване за шистов газ чрез метода фракинг /хидравлично разбиване/ и налагане на мораториум върху фракинга, фирмата си изнася оборудването и изчезва, припомнят местните. Три години никой не е припарвал до площадката в Рогозина, в момента тя е буренясала, има само един охранител. Други проучвания в района не са правени, няма разкрити нови сондажи или нови находища. От „Русгеоком” твърдят, че ще добиват природен газ, а не шистов. Хората обаче питат следното: щом през 2014 г. е можело да се добива природен газ с конвенционални методи, защо не е направено тогава, а фирмата се завръща точно сега, през 2017-а. И защо се подвежда обществеността, че в „Русгеоком” има чужди капитали? Във фирмата няма нито руски капитали, нито американски, нито каквито и да било чуждестранни. 
Всичко това притеснява хората в Добруджа и те не крият страховете си, че в сделката има нещо гнило. Основните опасения са, че какъвто и газ да се добива, то технологията е съмнителна и съществува риск от нарушаване на екологията, от отравяне на водата и земята на Житницата на България.НДТ



ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

ПРОКУРАТУРАТА В ДОБРИЧ СЕ САМОСЕЗИРА ЗА ГАЗА В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди