изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:25 EET
„РУСГЕОКОМ БГ“ НЯМА ДА ОСЪЩЕСТВЯВА ПОДЗЕМНА ВЪГЛИЩНА ГАЗИФИКАЦИЯ В ДОБРУДЖА    
Ред и сигурностУважаеми колеги,
По повод вашата публикация „От „Гражданска инициатива против шистовия газ” се обърнаха към жителите на Община Шабла с призив да не се допускат проучването и добивът на шистов газ в Добруджа.„Проект за подземна въглищна  газификация  заплашва  земята и водата на Добруджа!“ от 13 октомври, ви изпращаме допълнителна информация.



Проектът за проучване на залежите в Добруджанското въглищно находище е с научна цел и е приключен преди пет години.

Уважаеми колеги,
Бихме искали категорично да заявим, че инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ е за добив на конвенционален природен газ от находище „Спасово“ в блок „Добрич“ и няма нищо общо с подземната въглищна газификация. Компанията има договор с държавата и го изпълнява точка по точка.
Публикации в медиите свързват намеренията на компанията да добива природен газ с изследователски проект, проведен преди пет години. В него са участвали експерти от пет европейски страни, а целта му е била единствено да се проучат залежите в Добруджанското въглищно находище в Североизточна България и възможностите за разработване на подземна въглищна газификация у нас.
Този чисто научен проект е финансиран по програма на Изследователския фонд за въглища и стомана (RFCS) на Европейската комисия. Програмата по него е осъществена от консорциум от осем партньори - Университета в Лийдс, Техническия университет в Лисабон, БАН, гръцкия Център за научни изследвания и технологии в Атина, Института по геонауки в Потсдам (Германия), българската „Овергаз“, както и две компании с опит в областта на въглищната газификация – немската DMT и британската UCG Engineering.

Христо СТАНЕВ
Изпълнителен директор на "Русгеоком БГ"

 


Сходни връзки

„РУСГЕОКОМ БГ“ НЯМА ДА ОСЪЩЕСТВЯВА ПОДЗЕМНА ВЪГЛИЩНА ГАЗИФИКАЦИЯ В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди