изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:25 EET
Близо 400 са жертвите на земетресението по границата между Иран и Ирак    
По света Земен трус от 7,3 по Рихтер на границата между Иран и Ирак отне живота на близо 400 души. Броят на ранените надхвърля 6 хиляди и 600, 70 хиляди се нуждаят от подслон. Повечето жертви са в Иран. Спасителните работи са затрудняват от земни свлачища в засегнатия планински район, с предимно кюрдско население. Трусът е усетен и в Израел, Турция и Кувейт. Няма данни за пострадали българи, съобщи външното ни министерство.

Милион и 800 хиляди души живеят в рамките на 100 километра от епицентъра, сочат данни на ООН. Той е на около 31 километра от иракския град Халабджа, близо до границата с Иран, на дълбочина 23 километра. Повечето къщи в целия район са направени от кал. От иранска страна най-засегната е западната провинция Керманшах. Особено тежки са разрушенията в град Сарпол е Захаб, където единствената местна болница е практически унищожена.

В съседен Ирак най-тежки са пораженията в град Дарбандихан, Иракски Кюрдистан. Властите в регионалната столица Ирбил съобщават, че трусът е продължил повече от минута.

"Когато земетресението удари избягах от нашата къща, но се спънах и ударих главата си в стъкло, порязах и ръката си в стъклени отломки", споделя потърпевша.

Турция вече изпрати помощ в зоната на бедствиe в Иракски Кюрдистан. Пострадала там е и стената на язовир край Дарбандихан.

Рахман Хани - директор на яз. Дарбандихан: Има видими повреди в горната част на стената, налице са хоризонтални и вертикални пукнатини по самата нея и пътя. Част от стената хлътна надолу в земята.

Според местни сеизмолози относително малкият брой жертви в Ирак се дължи на ъгъла и посоката на разлома в конкретния случай, както и на геоложкия състав на терена, който абсорбира по-добре земните колебания.

През 2003-а земен трус от 6,6 по Рихтер в Иран изличи историческия град Бам и отне живота на 26 хиляди души. Причината е сблъсъка на Арабската и Евразийската тектонични плочи. Сегашното земетресение е най-силно в Иран от 2012-а, но е едва шестото за тази година с магнитуд над 7 по Рихтер. Миналата година техният брой достигна 16, а през 2015- 2019.  http://news.bnt.bg
 


Сходни връзки

Близо 400 са жертвите на земетресението по границата между Иран и Ирак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди