изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:25 EET
СТАЧКА! Зърнопроизводителите готови на бунт заради добива на    
Новини Зърнопроизводителите в Добричко са в стачна готовност заради казуса с инвестиционното намерение за добив на газ в Община Генерал Тошево. Това съобщи Коста Костов, изпълнителен директор на Асоциацията на българските зърнопроизводители‘2016 – Генерал Тошево, цитиран от Агенция "Фокус”.


Според Костов след проведено през седмицата в град Генерал Тошево разширено заседание на Националната асоциация на зърнопроизводителите, на което домакин е било регионалното звено, е взето решение за предприемане на ефективни протестни действия в национален мащаб, ако не бъдат предприети мерки и инвестиционното намерение на две фирми не бъде спряно.

Става дума за фирми, които биха добивали газ, едната на територията на Община Генерал Тошево, другата – на територията на Община Каварна.

Зърнопроизводителите в Добричко искат среща по темата с премиера Бойко Борисов.

Предстои още едно заседание на Управителния съвет на асоциацията на българските зърнопроизводители, на което се очаква да бъде дадена по-ясна, точна и подробна информация по темата. След проведени разговори с представител на фирмата, която иска да оперира на територията на Община Генерал Тошево, по думите на Коста Костов става ясно, че фирмата е наясно какво ще е становището по случая на РИОСВ – Варна още преди да е оповестено окончателно и публично, освен това вече са направени "икономически предложения“ с обещания за компенсации до зърнопроизводители в региона. Което е шокиращо, но не необичайно – поредната практика в нашата държава. Те са категорични, заявиха ми го, че знаят какво ще е становището. А то още не е назначено като дата. Ние ще бъдем само свидетели, без право на глас. Борбата ще бъде до края, до пълното отказване от тези инвестиционни намерения“, заяви Коста Костов в ролята на говорител на асоциацията, както сам поясни.

Той допълни, че неговите колеги са силно обезпокоени от самоувереността от страна на фирмата инвеститор. 

"Нашият проблем на пръв поглед е общински, регионален, но той е много по-голям тъй като този воден запас, който е под нас, от който ние черпим вода съответно, и е единствен източник за нас, обхваща цяла Добруджа – територията на областите Добрич, Варна, Силистра, Шумен“, посочи Костов. Той отбеляза, че от страната фирма е дадено пояснение, че след използването на водата от региона, тя ще бъде транспортирана до Варна, за да бъде пречиствана там.

Според зърнопроизводителите морският град няма такъв капацитет. "Много, много по-сложни неща. Като слушаме становищата, понеже ние сме ангажирали само професори, тъй като ние не разбираме от всичко все пак, но знаем към кого да се обърнем, нещата са много по-страшни отколкото изглеждат, но това е тема на друг разговор“, коментира Коста Костов. Още миналия месец започнаха протестни действия от страна на гражданите в Община Генерал Тошево срещу инвестиционното намерение, като основните опасения са свързани с нарушаване на еко равновесието в Добруджа, което би застрашило здравето на хората и техния поминък, който в тази община е основно земеделие.

Националният омбудсман преди седмица също посети района на Тошево и се срещна с местна власт и граждани. Бяха поставени много въпроси, които все още чакат отговор. А на 17 декември тази година в Община Генерал Тошево предстои референдум, когато гражданите ще дават своя отговор на въпроса: Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на Общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива и минни отпадъци?

http://pik.bg

 


Сходни връзки

СТАЧКА! Зърнопроизводителите готови на бунт заради добива на | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди