изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:33 EET
ВКУСНИ РЕЦЕПТИ С РИБА ЗА НИКУЛДЕН    
Кулинарни ВКУСНИ РЕЦЕПТИ С РИБА ЗА НИКУЛДЕН


 

ШАРАН СЪС СМЕТАНА НА ФУРНА

Продукти: 1,5 кг шаран или друга риба, 3 големи глави лук, 1 връзка магданоз, 100 г масло, 250 мл течна сметана за готвене, 2 чаши бяло вино, сол, черен пипер, галета или счукани сухари (около 200 г)

Приготвяне:

Рибата се почиства добре и се нарязва на парчета (по желание). Овкусява се със сол и черен пипер и малко лимонов сок. През това време нарежете лука и магданоза. Намажете тавата за печене с олио или масло. Поставете нарязаните зеленчуци и върху тях сложете рибата.

Изсипете сметаната и виното и сложете върху рибата няколко парченца масло, а след това поставете отгоре и галетата (или сухарите). Покрийте тавата с алуминиево фолио и когато рибата е почти готова, махнете фолиото, за да се запече ястието.

 

ШАРАН ПЛАКИЯ

Продукти:
1 (1,5 до 2 кг) едър шаран, 6-7 големи хубаво узрели домата
 или 1,3 кг от консерва, 3 глави кромид лук, 1 глава чесън, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер, 1/2 ч. л. червен лют или 1 люта чушка, срязана, 1/2 ч. л. сух риган, 1 връзка магданоз,

2 с. л. мед или захар, 1 лимон, сол на вкус.

Приготвяне:
Шаранът се чисти през гърба - не през корема - разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там. Така се отваря повече място за пълнежа. Осолява се и се оставя за един час.


ПЛЪНКА
Обелените домати се нарязват/или настъргват и задушават с едро нарязан лук, пресования чесън, меда и сока на лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване (без мазнина!!!).  Накрая се прибавя ситно нарязания
т магданоз.

ШАРАН ПЛАКИЯ
Сместа се разделя на две части. Едната половина от сместа се разпределя в тавата. С другата половина се пълни шаран
ът. Рибата се покрива с кръгчета домат. Пече се във фурна на 220 С за около 1 час. Вади се и по желание се махат кръгчетата домат. Шаранът се обръща с помощта на лопатки, за да се изпече от другата страна, като отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат. В доматения сос се поставят дафиновите листа. Пече се още 30-40 минути, до изпаряване на течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене.

 ПЕЧЕН ШАРАН С ДОМАТКИ

Необходими продукти: 1 по-едър шаран, 1 чаша олио или зехтин, брашно, 1/2 килограм домати, лимон, магданоз, дивисил и черен пипер

Начин на приготвяне: Изчистеният, измит и нарязан на парчета шаран се овкусява със сол, черен пипер и се залива с лимонов сок. Така рибата престоява около един час. Овалваме парчетата в брашно, подреждаме ги в тава и ги заливаме с олиото или зехтина. В тавата нарязваме и доматите, прибавяме дивисила и магданоза. Печем на умерена фурна.

 

Шаран на керемида

Продукти:  около 1 кг шаран, лук, моркови,домати, орехови листа, девисил, олио, 2 бр. турски керемиди

Начин на приготвяне: Почистваме добре рибата. Коремната кухина обезателно промиваме с оцет. Правим плънката от лука, морковите и доматите. Задушаваме и пълним се нея шаранчето. Намазваме добре с олио и малко оцет и оставяме в тавичка. Палим огнището и когато сме готови с жарта, правим кухина и поставяме върху нея в този ред: долната керемида, намокрени орехови листа, шаранчето, пак орехови листа и накрая другата керемида. Заравяме с жарта и след около 35-40 мин. ястието е готово. След като го извадим, го поставяме в подходящ съд и затрупваме с девисил.

ШАРАН ПО КИТАЙСКИ

Необходими продукти:

шаран - 2 малки, лук - 1 стрък зелен, моркови - 1 брой, зеле - 200 г китайско, джинджифил - 10 г корен, чесън - 1 скилидка,

люти чушки - 1 малка, гъби - 200 г, кладници, брашно - 4 с.л.,

олио - 4 с.л., соев сос - 2 с. л., оцет - 6 с.л. винен, захар - 3 с.л., черен пипер, сол

Приготвяне: Отделете филетата от шараните с помощта на нож. Накиснете рибата в смес от 3 с.л. оцет и 3 с.л. вода и оставете да престои за 3 часа в хладилника. Зеленият лук, моркова, зелето и джинджифила нарежете на тънки ленти. Накълцайте чесъна, лютата чушка, предварително почистена от семките. Нарежете и гъбите. Оваляйте рибните филета в брашно и ги запържете до златисто. В останалата мазнина запържете гъбите и нарязаните зеленчуци. Останалите 3 с.л. оцет смесете със соев сос, сол, захар и кипнете сместа. Залейте зеленчуците с тази смес и отново сложете на котлона за кратко. Поднесете шарана по китайски върху канапе от зеленчуците.

 

 

ШАРАН, ПЪЛНЕН С ОРЕХИ

Продукти: голям шаран около 1-1/2 кг, 1 кг лук, олио, 1 ч. л. червен пипер, малко канела, 1/2 ч. л. черен пипер, 1-1/2 ч. ч едро счукани орехи, ситно нарязан магданоз, няколко лимонени резенчета, 1 с. л. доматена салца

Приготвяне: Измийте и почистете шарана. Нарежете лука на филийки и го запържете в олиото. Посолете го и прибавете червения и черния пипер, канелата, орехите и магданоза. Разбъркайте сместа и с част от нея напълнете шарана. Останалата смес изсипете в продълговата тавичка и отгоре сложете напълнения шаран с 2-3 л. олио. Налейте половин чаша вода, в която сте размили 1 л. доматена салца и печете в умерена фурна около 40 мин. Украсете с лимона.

  БИРЕН ШАРАН

 Продукти: около 2 кг шаран, 2 глави лук, половин глава целина, 60 мл олио,5 суп. лъж. галета, черен пипер, дафинов лист, 2 бутилки бира

Приготвяне:
Шаранът се изчиства, нарязва се на порции и се измива добре. В подходящ дълбок и огнеупорен съд се запържват в мазнината нарязаният на кръгчета лук и нарязаната на ситно целина. Поръсват се с галетата. Парчетата шаран се подреждат върху сместа и се подправят с черния пипер и дафиновия лист. Залива се с бирата и се загрява до завиране. Вари се на слаб огън около 20-25 минути. Парчетата шаран се изваждат и се подреждат в затоплена чиния. Сосът се пасира или претрива през цедка и с него се залива шаранът. Сервира се с парченца лимон.

 НИКУЛДЕНСКИ ШАРАН

 

ПРОДУКТИ: 1 шаран (около 2 кг), 1 морков, 2 глави лук, 1 стрък праз, 1 ч. бяло вино, 4 с. л. олио, магданоз, копър, девесил, лимон, сол на вкус. 

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът и морковът се нарязват наситно и се задушават. Подправят се със ситно нарязани копър, магданоз, девесил, с малко черен пипер и сол. Налива се 1/2 ч. ч. вода, задушава се 5 минути и се оттегля от котлона. Това е плънката и трябва да е овкусена добре. Празът се нарязва на големи парчета. От тях се приготвя канапе, върху което да се постави напълненият шаран. Рибата се почиства добре, осолява се, пълни се с плънката и се зашива. Внимателно се поставя върху канапето, залива се обилно с бяло вино и се покрива с резени лимон. Пече се в предварително загрята до температура 180 градуса фурна около 30-40 минути. Поднася се с много лимон, кисели краствички и туршия.

 ШАРАН С КАРТОФИ

ПРОДУКТИ: сланина - 50 гр, домати – 200 гр, зелени чушки – 50 гр, моркови – 50 гр, масло – 60 гр, картофи – 700 гр, сметана – 150 гр, червен пипер, сол.

ПРИГОТВЯНЕ: Правим няколко напречни разреза на почистения шаран и поставям в тях парченца домати, чушки, морков, сланина. Покриваме дъното на огнеупорен съд с нарязани картофи, поставяме шарана с гръбнака нагоре, посоляваме, заливаме със сметана и сгорещено масло, поръсваме червен пипер. Изпичаме до омекване, като при печенето заливаме шарана със собствения му сос. Вместо картофи можем да поднесем задушен ориз.

 


 

СЬОМГОВА ПЪСТЪРВА С ЧЕСЪН НА ФУРНА


 Продукти:
1 сьомгова пъстървая, 4 скилидки чесън, 4 стръка розмарин, 2 лимона, 4 с.л. зехтин


Приготвяне:
Рибата се почиства и се поставя в тава за печене, заедно с няколко скилидки чесън и резенчета лимон. Напълва се с розмарин и се овкусява със сол и пипер. Залива се със сока на 1 лимон и малко зехтин. Пече се покрита с фолио за 30 минути и още 15 минути без фолио, за да се образува хрупкава коричка.

НИКУЛДЕНСКА ПЪСТЪРВА


ПРОДУКТИ: 2 едри пъстърви, 250 г гъби, 1 малка глава лук, 8 рулца от раци, 50 гр орехови ядки, 1 с. л. листа от магданоз, 3 с. л. олио, сол на вкус; за тестото: 300 г брашно, 100 г маргарин, 3-4 с. л. вода, сол на вкус. 

  ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В купа се слагат пресятото брашно, нарязаният на парчета маргарин и солта. Налива се водата и се замесва бързо. Тестото трябва да е меко и не бива да се меси прекалено дълго. Покрива се с фолио и се оставя да почине, докато се приготвят рибата и плънката. Пъстървата се разрязва с остър нож – започва се от гърба и като се следват костите, се отделя филето, стига се до опашката. Филетата се почистват от костите в коремната част, които много тънко се изрязват с нож заедно с част от месото. Посолява се. Лукът, гъбите и рулцата от раци се нарязват наситно, ореховите ядки се счукват наедро. В олио за минута се запържва лукът, добавят се счуканите орехи и гъбите. Пържи се 3-5 минути на силен огън, докато гъбите се зачервят. Прибавят се рулцата от раци, подправя се с магданоз и сол. Тестото се раздел на 4 и се разточва на тънки кори с правоъгълна форма. Една кора се слага в намаслена и набрашнена тава, поставя се филе, върху него се разпределя част от плънката и се затваря във второ филе. Покрива се с втора кора. Краищата на тестото се запечатват, като се намазват с вода и се затискат с вилица. От тестото се оформят перки, глава и очи. Така се приготвя и втората пъстърва. Пекат се в загрята до 220 градуса фурна до зачервяване.

 

Дунавска рибена чорба

ПРОДУКТИ: 3 бр различна прясна риба (при мен дунавска), 2 глави лук, 2 моркова, 1  червена чушка, 2-3 люти чушлета,

2 средни домата, 3 големи картофа, 5-6 зърна черен пипер,  

връзка дивесил, връзка магданоз, олио/зехтин, универсална подправка

 

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:  В студена вода се поставя измитата и нарязана на по-големи парчета риба заедно с главите. Слагат се дръжките на девесила и магданоза  във водата.
 Поръсва се  с универсална подправка и се  вари до готовност на рибата, като се внимава да не се превари , защото рибата е с крехко месо. Изважда се с решетъчна лъжица и след като поизстине малко, се обезкостява  добре .  Прецежда се бульонът от варенето и се поставя отново на котлона с нарязания лук и морков (без рибата).  След като се отпени се налива малко олио или зехтин.  Като поомекнат  лука и моркова се поставят чушката и картофите, нарязани на кубчета.  Когато картофите са полу-готови се прибавят и  обелените и нарязани на кубчета домати, 2-3 люти чушлета  за  вкус и  разкош.( за тези , които ги обичат , разбира се ) и се вари още 5 минути.  Накрая се прибавя рибата, девесила, няколкото зрънца черен пипер и  сол(ако се нуждае, тъй като в универсалната подправка има достатъчно ).  Поръсва се с магданоз и украсява с лимон!!!

Поднася се гореща ! Страхотен вкус за любителите на рибена чорбица !!!

 

ПЪСТЪРВА С ПЕЧУРКИ

 

Продукти: 4 пъстърви (по около 300 г), 200 г гъби, половин пакетче краве масло,1 ч. ч. бяло вино, магданоз, черен пипер, сол

Приготвяне: Измитите и отцедени риби поръсваме със сол и черен пипер. Нареждаме ги в намазана с масло тавичка. Около тях слагаме печурките, нарязани на ивички, поръсваме с магданоз, заливаме с виното и разтопеното масло. Печем 20-30 минути.

КРАСТАВИЦИ С РИБА

ПРОДУКТИ: 2 краставици, 100 г пушена пъстърва, 100 пушена сьомга, 2 с.л. прясна сметана, 3 с.л. лимонов сок, сол, млян пипер, 2 с.л. олио, 2 домата

ПРИГОТВЯНЕ: Обелете краставиците. Нарежете ги на полегати парчета с дължина 3 см. С помощта на лъжица издълбайте вътрешността на всяко парче. Нарежете пъстървата и сьомгата на много фини парчета. Към рибата добавете прясната сметана и 1 ч.л. лимонов сок. Поръсете със сол и пипер. Напълнете краставиците с получената плънка. Смесете останалия лимонов сок със сол, пипер и олио. С получения сос залейте краставиците. Попарете, обелете и нарежете доматите на 4 части. Подредете пълнените краставици в подходяща чиния, като ги украсите с резените домати.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди