изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-03-25 @ 08:29 EET
ВЯЕЦ „СВЕТИ НИКОЛА“ Е ГОТОВА ДА ПОСРЕЩНЕ ЗИМУВАЩИТЕ ГЪСКИ    
ЕкологияПрез 2017 година Ветроенергиен парк „Св. Никола“ е активирал системата за спиране на турбини за предотвратяване на риск от сблъсък с птици за общо 86 часа

Най-големият ветроенергиен парк в България -  „Св. Никола“ е готов да посрещне ятата от гъски, които  посещават  района през най- студените зимни месеци, когато сладководните езера при Шабла и Дуранкулак замръзнат. 

Вятърният парк, опериран от ЕЙ И ЕС България, прилага  система за спиране на турбините в рискови за прелетните и зимуващите птици ситуации. Основната цел на системата е ефективното управление и минимизиране на риска от смъртност на птици от роторите на вятърни генератори. Така например през 2017 година ВяЕЦ „Св. Никола“ е спирал работа за общо 86.17 часа. Системата гарантираща безопасността на гъските е част от цялостната грижа за застрашените видове птици във ВЕП Свети Никола.


Вятърният парк следи за прелитащи и хранещи се птици чрез  комбинация от радарна система и обучени орнитолози. По време на периодите на есенна миграция и зимуване орнитолозите на „Св. Никола“ извършват ежедневни наблюдения на местоположението и числеността (включително и на видовия състав) на птиците, както и на поведението при хранене на ятата.

Данните от последния годишен орнитологичен доклад на ветропарка  за 2016 година показват, че системата работи ефективно. В периода 1 декември 2015 – 30 март 2016 г. във въздушното пространство на парка са наблюдавани в полет и при хранене общо около  130 000 гъски, от които 6000 от вида Червеногуша гъска, като най-голямо присъствие е регистрирано през втората половина на януари и, както в предходните години, така и при направените в посочения период общо 480 проверки около турбините  не са регистрирани сблъсъци на птиците с турбините. Съгласно Международния съюз за защита на приpодата (IUCN),  природозащитният статус на Червеногушата гъска от 2015 г. се е подобрил от „застрашен“ на „уязвим“ като основание за това е постоянно увеличаващата се численост на световната популация. България е едно от основните места за зимуване на този вид, който често се среща в ята, заедно с по-многочислената Голяма белочела гъска.

Ива Стефанова
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди