изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:41 EET
ПРЕМИЕРЪТ РАЗПОРЕДИ В СПЕШЕН ПОРЯДЪК ДА СЕ РАЗРЕШИ ПРОБЛЕМЪТ С КОНЦЕСИЯТА ЗА ДОБИВ НА ПРИРОДЕН ГАЗ В ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО    
Новини Министър-председателят Бойко Борисов и кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров обсъдиха резултатите от провелия се референдум в общината по въпроса за добив на природен газ. Премиерът разпореди на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в спешен порядък да намерят решение на въпроса. 


 








След срещата в Министерски съвет, кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, заедно с председателя на инициативния комитет Атанас Атанасов проведоха среща и с  омбудсмана Мая Манолова. Местната власт е свършила своята работа и е защитила гражданите си, сега е ред на централната, която трябва да се съобрази с волята на народа. Обнадеждена съм, че в този случай институциите ще работят заедно за решаване на проблема, след като премиерът Борисов заяви подкрепата си към хората и общината и разпореди на министрите на околната среда и водите и енергетиката да се заемат с решаването на проблема възможно най-скоро, посочва Манолова. 
Надявам се, че няма да се стигне до иницииране на законодателни промени в Закона за опазване на земеделските земи, които да забранят проучването и добива на нефт, газ и подземни богатства от страна на институцията на омбудсмана, върху които работим с екипа ми, посочи Манолова, но подчерта, че има готовност да го направи и отново увери кмета, че ще удържи на думата си.

Припомняме, че на 17 декеммври миналата година с огромно мнозинство от 96.9% гласувалите избиратели в община Генерал Тошево се обявиха на местния референдум против добива на природен газ в Добруджа.
Допитването беше организирано от общинските власти след масови протести на селски стопани, арендатори, собственици на земи и еколози в един от най-плодородните региони на страната, определян като житницата на България.
Гласоподавателите бяха призовани да отговорят на въпроса „Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общински съвет или Кмета на Общината да одобрява устройствени планове, определящи териториите за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци”.
От  12 654 имащи право на глас пред урните в неделя се явиха 6 671 човека, което означава над 52% избирателна активност. Против добива се обявиха 6 465 души, а за – 172. Много гласоподаватели са пътували специално за референдума, въпреки че по настоящ адрес живеят и работят на други места, отбелязаха членове на секционни комисии.
Допитването беше организирано във връзка с внесеното инвестиционно намерение и поисканата 35-годишна концесия от фирмата „Русгеоком БГ” е за „Разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”. 
Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров обяви
тогава, че ще поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да бъде чут гласът на местните хора. Ако централната власт не се съобрази с мнението на добруджанци, протестните действия в региона ще продължат, предупредиха от инициативния комитет.
Общинският съвет на Генерал Тошево също е на мнение, че добивът на природен газ носи "риск от замърсяване, намаляване на дебита или евентуалното изчезване на водата в Добруджа - при това най-скъпата в страната".
Жителите на общината имаха и компетентното съдействие за аргументите си и отстрана на научните работници от Добруджанския земеделски институт. На тяхна страна бяха още омбудсманът на републиката Мая Манолова, подкрепата си за парламента заяви и лично лидерът на БСП Корнелия Нинова. Преди това по един или друг начин подкрепа изразиха народни представители, включително и от управляващата партия ГЕРБ – Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев, кметове на общини в областта, както и основни политически формации и неправителствени организации от региона.
Референдумът бе предшестван от серия протести, на внушителният, най-многобройният, най-организираният, най-гневният от които бе този по време на общественото обсъждане в залата на Община Генерал Тошево, при който можеше да се стигне и до инциденти. Общото мнение за обсъждането, дори и сред нищожно малкото радетели да се даде зелена линия за проучване и добив на газ и петрол, бе това, че експертите отстрана на концесионерите и РИОСВ – Варна, бяха крайно неподготвени за парливите въпроси, с което още повече предизвикаха гнева на участващите в допитването. „Изнизването“ им обсъждането стана възможно с компетентната намеса на органите на реда.
Въпросът
бе ще има ли действителна среща на премиера Бойко Борисов с общинското ръководство на Генерал Тошево и какъв би бил изходът от нея? Ще се внесе ли в парламента за гласуване един толкова важен проблем, след като е имало местен референдум? Мнозина си задаваха и въпроса къде бяха ревностните еколози от жълтите павета в София и дали те не са скъпо платени да протестират единствено срещу нови писти и лифтове в Банско? Да не би опазването на земята на Добруджа да е с по-малко значение за екологията на България? Има и още болни въпроси. Като този, например, защо ще трябва държавата да изплаща неустойки в милиони за спиране на концесията за проучване и добив на газ в Добруджа, след като тя още не е дадена. И дали много, ама много пари не са платени предварително на влиятелни политици и висши държавни чиновници, включително на експерти, на еколози и частни телевизии, за да лобират в полза на „Русгеоком БГ“? Иначе как да си обясним, че добруджанци са компетенти да избират народни представители и евродепутати, а са некомпетентни и едва ли не глупаци, за да им се дава право на референдум? В този смисъл би могло да се разсъждава и как в една Швейцария се провеждат референдум след референдум, включително и за квартални тротоари, например, и същата държава продължава от най-малко шест века да е желана, а в една „демократична, европейска, устойчиво развиваща се България“ хората да не вярват в приказките за доброто им бъдеще и да я напускат с хиляди и хиляди, дори вече близо 3 милиона души.
Очевидно идва времето на откровените отговори.  Времето, когато всеки ще е прав за себе си. Нормално е „Русгеоком БГ“ да иска тази концесия, за да развива бизнена си. Нормално е местните жители да се борят за чиста Добруджа. Нормално е зърнопроизводителите да защитават бизнеса си. Нормално би било държавници, ако изобщо има такива, да мислят за развитието на държавата, пък било то и с добив на газ, на петрол, на въглища. Но е нормално те да бъдат загрижени и за здравето на хората, за съдбата ми, за бизнеса им. И действията им да бъдат открити. Цифрите за милиони и милиарди често пъти са само един параван, поне в това се убеждаваме вече 29 години, един параван, зад който е реалният живот.
На жълтите павета пшеница не расте.
Жълтите павета се редят, лъскат, пазят, показват на делегации, търкат се от депутати и висши държавни чиновници с парите от засятата, отгледана, прибрана и продадена пшеница.
Такъв е животът!
НДТ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди