изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:20 EEST
ЧЕТИРИ ОБЩИНИ ПРОПУСКАТ ОБЖАЛВАНЕ НА ОЦЕНКАТА ЗА ДОБИВ НА ГАЗ В ДОБРУДЖА    
Новини Въпреки протестите и общественото недоволство, до този момент нито една от общините в Добруджа не е обжалвала решението на екоминистерството, с което се позволява извършването на екологична оценка на проекта на американска фирма за добив на нефт и газ в района, съобщи БНР. 

Срокът за това обжалване изтича днес, 8 януари. В решението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е записано, че няма вероятност цялостният работен проект на „Парк плейс енерджи“ да окаже значително отрицателно въздействие върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони.
 
Американската фирма има сключен договор за търсене и проучване на нефт и газ с Министерството на енергетиката от 2014 година.
 
Цялостният им работен проект се отнася до Блок 1-11 Вранино, заемащ площ от 397 кв. км, разположен на териториите на 28 населени места в четири общини - Каварна, Балчик, Шабла и Генерал Тошево.
 
В него попадат и три защитени по "Натура 2000" зони - „Крайморска Добруджа“, „Калиакра“ и „Било“. Основните цели на търсещите дейности се предвиждат да бъдат във въглищните пластове на дълбочина от 1200 до 2500 метра.
В началото на ноември НДТ писа, че чрез писмо до Министерството на околната среда и водите американската фирма „Парк плейс енерджи“ е заявила желание да продължи проучванията си за находища на нефт и газ в блок „Вранино“, Добричка област. Фирмата настояваше да получи екооценка, липсата на която е предизвикала съдебно решение на ВАС от 31 май т.г. за спиране на проучванията. В плана е записано също, че замърсяване на околната среда се получава най-вече при аварии, предизвикали неконтролируемо или трудно овладяемо фонтаниране, като това може да се случи при всяка фаза от разработката на сондажа. Писмото до екоминистерството е изпратено на 25 септември тази година, като до момента отговор не бе получен.
В социалните мрежи веднага заваляха коментари след публикация на Войнски съюз „Васил Левски“ и БНО „Шипка“. Сред тях имаше и войствено отрицателни: „Явно Сашо Дончев се кани да продаде проекта на тях след като успее да си изкара всички разрешения. Съдбата на Добруджа с тези сондажи е ясна - помийна яма и гроб за всякакви опасни отпадъци, транспортирани от чужбина. Странното е защо никой не протестира срещу тези, които са издали тези разрешения и не искат да бъдат съдени! А то вече на цяла България е ясно кои са! Поредният опит за унищожаването на Добруджа пак чрез сондиране уж за нефт и газ - дали това не е компанията, на която „Русгеоком“ се кани да си продаде проекта, след като успее да го прокара. Тези поне открито си признават че авария може да се случи във всяка една фаза на проекта и поради това не са предоставили оценка за екологична безопасност.“
НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди