изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:53 EET
ВИНОТО НА РИМСКИ ПЪЛКОВОДЦИ ПРАВИ СТЕФАН ДОБРЕВ ОТ ЗЛАТАРИЦА    
Земеделие Вино, с което са вдигали тост римски пълководци, прави повече от 20 години Стефан Добрев от Златарица. Бившият кмет на балканското градче научил тънкостите на винопроизводството от баща си и дядо си. Всяка година в избата му отлежават вина от сорта Липа, без които не минава празник в Златарица, пише Ана Минева в Агро.бг.


Сортът се отличава като изключително ароматен, подобен е на сорта Отел.  Производителят твърди, че бялата Липа е била позната още от римско време и е била божествена напитка, която пиели само офицерите в римските легиони. Войниците пък пиели червено вино, отглеждано от масови сортове. По думите му, римляните опитвали новото вино по време на зимното слънцестоене – от 21 до 25 декември всяка година.
От години в двора си стопанинът има черна и бяла Липа. Добрев разказва, че това е стар сорт, не се гледа в промишлени количества и вече не се обработва от винпромите. Майсторлъкът да прави вино бившият кмет научил от баща си дядо си.
Новогодишната трапеза не мина без бяло и червено вино. Сега Стефан Добрев се стяга за наближаващите Йордановден и Ивановден, когато ще почерпи приятели и близки. Казва, че ще запази и за Трифон Зарезан, тъй като рядко от пенливата течност остава дотогава.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди