изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:53 EEST
ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО ОСТАВАТ В ПРОТЕСТНА ГОТОВНОСТ ЗАРАДИ ДОБИВА НА ГАЗ    
ЗемеделиеОт „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“ /АБЗ/ вчера разпространиха декларация, в която се казва: „Ние, членовете на „Асоциация на българските зърнопроизводители 2006“, декларираме своята последователна решителност и непоколебимост за ефективни протестни действия до отмяна на инвестиционните намерения за проучване и добив на газ върху земеделска земя в Добруджа и България.


Оставаме в протестна готовност след проведената среща и разговори с министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов, на земеделието, горите и храните Румен Порожанов.
Уведомяваме всички заинтересовани страни, че сме готови да блокираме гранични контролно-пропускателни пунктове и след това да протестираме с хора и машини в гр.София.”
Асоциацията на българските зърнопроизводители – Генерал Тошево, е учредена през 2000 г., във връзка с подпомагане на стопаните в Добруджа. Тогава към нея се присъединили и зърнопроизводители от страната. Тя е член и учредител през 2006 г. на Националната асоциация на зърнопроизводителите, която бе създадена от девет регионални структури, които днес представляват в бранша най-силната професионална организация.Членовете на АБЗ обработват над 533 хиляди декара земя.
В началото на този месец министър-председателят Бойко Борисов и кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров обсъдиха резултатите от провелия се на 17 декември референдум в общината, по въпроса за добив на природен газ. Премиерът разпореди на министрите на околната среда и водите Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в спешен порядък да намерят решение на въпроса.
Кметът Валентин Димитров представи пред министрите в ретроспективен план реалната ситуация около инвестиционното намерение на „Русгеоком БГ“ ЕАД. Председателят на Инициативния комитет против добива на газ Атанас Атанасов и представителите на зърнопроизводителите запознаха обстойно министрите с несъответствията на доклада за ОВОС на кандидат – инвеститора и изразиха своето безпокойство за еко системите и високо продуктивното земеделие на Добруджа при евентуално добиване на газ.
От своя страна министър Петкова заяви, че Министерството на енергетиката няма да предприеме никакви действия по издаване на разрешителни за добивни дейности, преди окончателно решение по Оценка на въздействие върху околната среда от РИОСВ – Варна. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди