изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:26 EEST
ПОЛОВЕТЕ ВСЪЩНОСТ СА ПЕТ    
Любопитно Taka е на остров Сулавеси. Традиционно корабостро¬ене, ферми за водорасли, погребални церемонии и фантастични плажове - все¬ки ден тук е низ от нови, неочаквани истории.



Пътувайки по крайбре¬жието на остров Сулавеси, впечатляват селата наоколо. Веднага се вижда - някъде поминъкът е улов на летящи риби, другаде - строител¬ство на внушителни дървени кораби, жени изработват керамика от сива глина, добита от оризищата, деко¬рирана с червеникава почва от планините, други събират сока от цветовете на кокосо¬вите палми и го превръщат в захар.



В тази част на света в някои ресторанти се сер¬вира кучешко месо, в чест на драги гости се поднася и конско.
Най-многобройната от трите основни езикови и етнически групи на Южен Сулавеси са Бугиси .
Бугисите са били аними-сти до 17 век, когато се обръщат към исляма. Дру¬ги чрез брака са избрали
християнството, но те са малцинство.
Въпреки че наброяват само около 6 милиона, бу-гис са много амбициозни и влиятелни хора, участващи в политиката на Малайзия, Ин¬донезия и Сингапур. Бугис живеят в големите приста¬нищни градове на Макасар и Парепаре, но по-голямата част са земеделски произ¬водители, които отглеждат ориз в равнините на север и на запад от град Марош.
Освен официалния индо¬незийски, Бугис говорят от¬делен регионален език Баса Уги или бугински.
Предполага се, че пред¬ците на днешните Бугис са се заселили тук в края на второто хилядолетие преди новата ера. Районът е богат на риба и диви животни.
И днес бугисите изкарват прехраната си, като ферме¬ри, търговци или рибари.
Повечето живеят в бугиски традиционни къщи, издига¬щи се на три и повече метри от земята, с дъсчени стени и подове.
Много от браковете все още са уредени от страна на родителите и все още се случват бракове между братовчеди. Двойката мла¬доженци често живее със семейството на съпругата о през първите няколко години н от брака.
Диетата на бугис се състои  предимно от ориз, царе¬вица, риба, пиле, зеленчуци, плодове и кафе.  На праз¬нични поводи, специалното блюдо е от козе месо.



Бугис разделят обще¬ството на пет отделни пола. oroane (мъже), makkunrai (жени), calabai (родени като мъже, но живеещи като жени), calalai (родени като жени, но живеещи като мъже) и bissu (обединяващи мъжкото и женското нача¬ло).
Два са аналогични на мъж¬ки (ороане) и женски (мак-кунрай), а останалите три не са лесно сравними със за¬падните разбирания за пол. Това са биссу, калабай и ка-лалай. Последните два могат до някъде да бъдат сравнени с транссексуалните жени и мъже, докато биссу е по-аб¬страктна идентичност. Полът биссу не се среща в запад¬ното общество, но за Бугис е културно убеждение, че всичките пет пола трябва да съжителстват хармонично.
За хората биссу може да
се каже, че са с трансцен-дентен пол,  или по-точно пол, който се намира извън   I пределите на познанието и опита.
За да бъде определен един човек като биссу, трябва всички белези на половете да бъдат комбинирани в едно цяло. Това може да включва интерсексуалните или тези индивиди, които са с налични неопределени или смесени полови белези. Някога, наричани херма¬фродити, днес това наиме¬нование се счита за обидно и се замества с понятието интерсексуални. Въпреки това, биссу не означава не-пременно, че не притежава само напълно функциони¬ращи мъжки или женски полови органи, и дори, такъв човек може да бъде опреде¬лен като от мъжки или жен¬ски пол извън обществото | на Бугис.
Съветите на биссу се це¬нят особено много, когато е необходима подкрепата на скритите сили, описани в Корана като Батин, тога¬ва, когато например някой Бугис трябва да тръгне на поклонение в Мека. Биссу може да извика някой могъщ джин за пазител по време на пътуването. За Бугис, хората от пола биссу са със способ¬ности на медиуми и шамани. В ежедневието на бугисите, на биссу, заедно с кала-бай и калалай, се разрешава да влизат в женските части на жилищата и селата. Калабай е друг от петте пола на Бугис. Според сис¬темата за равенството на Бугис, калабай е "фалшива жена". Тези хора обикновено са определени като от мъж- постепенно поемат ролята на хетеросексуална жена. Експресията на Калабай е отчетливо женствена, но не съвпада с тази на родени¬те от женски пол. Калабай обикновено са организа¬тори на сватбите в Бугис обществото. За разлика от Калабай, Калалай се отнася за човек, който е опреде¬лен като от женски пол при раждането, но поема ролята на хетеросексуален мъж в обществото Бугис. Калалай се обличат и се представят като мъже, заемат мъжки работни места, обикновено живеят с женски партньори и осиновяват деца.



Гледките на солниците са замайващи. Пред погледите ни се стелят плитки басейни, в чиито води играят слънче¬вите лъчи и нежно изпаряват водата, оставяйки след нея снежно белите кристалчета на сол.
Солта присъства в големи количества в морската вода, където тя е основен със¬тавен минерал; в открития океан има около 35 грама твърди вещества на литър. Солта е от съществено зна¬чение за живота, и соле¬ността е един от основните човешки вкусове. Солта е една от най-старите и най-повсеместни хранителни подправки, а осоляването е незаменим начин за консер¬виране на храни.
ИНТЕРНЕТ/НДТ - Д. Стефанова


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди