изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:48 EET
ПОБЕДА ЗА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО: РИОСВ – ВАРНА, ОТРЯЗА „РУСГЕОКОМ” ЗА ДОБИВА НА ГАЗ В ДОБРУДЖА    
Новини Експертният екологичен съвет към РИОСВ Варна излезе с отрицателно становище по повод инвестиционното намерение на фирма "Русгеоком БГ" ЕАД за добив на газ в землището на община Генерал Тошево. На заседанието бе разгледан докладът за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение "Разработване и усвояване на находище „Спасово“, с площ 219 кв. км., в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич" на "Русгеоком БГ" ЕАД.

От всички членове на експертния съвет, 33-ма души са гласували против, а само трима са били "за". Това са представителите на Минно геоложката камара, на Геологическия институт към БАН и на Минно геоложкия институт.
Според Тодор Колев, председател на експертния съвет, мотивите за решението са свързани основно с опасността от замърсяване водоносните хоризонти от дейността, които са главно в три направления.  Основното е, че в района има три сондажа на ВиК Добрич, които се използват за питейни нужди. Не бе изяснено как по време на добив на газ при една евентуална авария ако водата се замърси, как тя ще бъде почистена. Становището на Басейнова дирекция е, че има несъответствие между инвестиционното предложение и плановете за управление на водния хоризонт.
Решението е експертно, отчитайки желанието на населението да не се извършва добив на газ на тяхна територия с оглед недопускане на замърсяване на подземните води, каза Колев. Той  коментира, че всички математически прогнози се основават на някаква база данни и не може на 100%  да се гарантира, че няма да има замърсяване.
Докато течеше заседанието на експертния съвет, пред сградата на РИОСВ се събраха протестиращи от Генерал Тошево, Варна и Добрич. Хората държаха плакати с надписи: „Не на химическия геноцид”, „Отровите в житницата на България е холокост за българския народ”, „Не на отровите в храната и водата ни! Да – за здравето на децата ни” и др.
„Това е победа за Генерал Тошево. Очакваме обжалване на решението от засегнатите страни, но ние ще продължаваме да наблюдаваме случая и със сигурност няма да допуснем добива на газ. Знаете, че имаше проведен референдум, на който 97 на сто от жителите на община Генерал Тошево казаха „не” на добива на газ. Решението на референдума е валидно, тъй като сроковете за обжалване минаха”, коментира кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров.
„Приятно съм изненадан от решението на експертния екологичен съвет. Очакваме да излезе и решението на Директора на Регионалната инспекция, след което има двуседмичен срок за обжалване пред Административния съд във Варна. Ако съдът потвърди решението на РИОСВ, то следващата инстанция за обжалване е Върховния административен съд. Така или иначе, за всички нас, които в продължение на толкова месеци се борихме против добива на газ в Генерал Тошево, и в Добруджа изобщо, е първа победа и бих казал, че от името на всички граждани, ние сме доволни”, бе коментарът на Атанас Атанасов, председател на Инициативния комитет срещу добива на газ в Генерал Тошево.
История
Инвестиционното намерение на фирма „Русгеоком БГ” ЕАД е върху площ от 219 дка в землищата на 18 села на община Генерал Тошево, да изгради 8 площадки с 41 сондажа за добив на газ, с дълбочина на сондите от 1080 до 2 700 м. „Русгеоком” иска концесия върху терена за срок от 35 години. В началото на октомври миналата година се проведоха девет обществени обсъждания на доклада за оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/ на „Русгеоком”. Резултатът от всички бе един и същ: Добруджа каза „не” на добива на газ; хората излязоха на протести, земеделци изкараха тежки селскостопански машини в центъра на Генерал Тошево. Всички казаха на инвеститорите: „отивайте си”, иначе ви чака Народен съд.
Коя е фирма „Русгеоком БГ”? В нея няма нищо руско. Регистрирана е на същият адрес като Овергаз – ул. „Филип Кутев” 5 в Лозенец. Изпълнителен директор е Христо Станев, а братът на Сашо Дончев – Пламен Дончев, е член на борда на директорите. Капиталът на „Русгеоком” е 14 млн. лева, но едноличен собственик на капитала е фирмата на Сашо Дончев „Ди Ди Мениджмънт”.
Основните страхове на хората са, че производството на газ в землището на 18 села ще замърси питейната вода и почвата, ще доведе до мащабни замърсявания и на полята, и на подземните води, и на крайбрежието. НДТ

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ 


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди