изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:52 EET
В ДОМ-ПАМЕТНИК „ЙОРДАН ЙОВКОВ” АДРИАНА БУДЕВСКА СЕ СРЕЩНА С ИВАН ВАЗОВ    
Ред и сигурност На 2 февруари 2018 г. в Дом-паметник „Йордан Йовков” стартираха тазгодишните „Работилнички за вдъхновение”. Те продължават добрата практика, чието начало бе положено през 2017 г. от уредника в музея Магдалена Трифонова. Нашата музейна публика – най-вече в училищна възраст, очаква новите предизвикателства. Първи за годината в заниманията се включиха седмокласниците от ОУ „Христо Смирненски” в Добрич по проекта „Твоят час” с преподавател Стилиян Митев.

Те имаха възможност да участват в литературно-театрална възстановка, която „срещна” голямата ни драматична артистка Адриана Будевска с класика на българската литература Иван Вазов. Учениците не само се запознаха с интересни факти от творческата биография на родената преди 140 години в Добрич актриса, но възсъздадоха моменти от нейния изпит пред комисията, избрала я да учи драматично изкуство в Москва. Състезанието бе оспорвано.



Ученическо жури, влязло в ролите на Иван Вазов, проф. Иван Шишманов и Иван Мърквичка, определи победителите, които изпълниха фрагменти от Вазовото стихотворение „Българският език”. Отличените получиха дипляни за живота на Адриана Будевска и дискове с културно-историческите забележителности на Добруджа. Седмокласниците бяха особено вдъхновени, когато трябваше като вещи словослагатели да изработят свой текст за театрален афиш. Следите от мастило по ръцете бяха само видимият спомен от срещата. Учениците споделиха, че с удоволствие биха участвали в нови работилнички. Това, разбира се, е само началото. Музеят очаква както своите гости, така и идеи за творчески събития, които ще се опитаме да реализираме за вас!
д-р Кремена МИТЕВА
главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков”

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди